Kauneus

Sopiva hiusväri kaupasta

Teksti: Anna.fi

Kotivärjääjä on siinä mielessä onnellisessa asemassa, että valinnanvaraa on paljon. Toisaalta merkkien ja sävyjen paljous tekee värin valitsemisen vaikeaksikin. Miten löytyy omiin hiuksiin sopiva väri? Miten sen saa tasaisesti hiuksiin? Entä jos olenkin värille allerginen?

Sopivien sävyjen valintaan vaikuttavat oma ihon ja silmien väri. Jos iho on kalpea, ei kannata valita kovia sävyjä, kuten mustaa tai ihan vaaleaa – värejä, joissa ei ole yhtään lämpöä mukana. Ne saavat näyttämään entistäkin kalpeammalta. Toisaalta jos ihon sävy on punertava tai couperosaan taipuvainen, kannattaa välttää punaisia sävyjä. Oikein valittu hiusten sävy voi myös korostaa kauniisti silmien väriä.

Jos ei ole varma siitä, sopivatko omaan ihoon paremmin kylmät vai lämpimät sävyt, sen voi testata kokeilemalla vaatekappaleita kasvoja vasten. Kylmät värit taittavat siniseen, lämpimät keltaiseen.

”Jos käyttää silmälaseja, värin pitäisi sopia niihinkin, ja yleensäkin pukeutumiseen, niin että kokonaisuus on hyvä”, muistuttaa asiakaspalvelupäällikkö Suvi Kaskela BioHair Oy:stä.

Huolella kannattaa valita etenkin se, minkä väriset hiukset ovat ihoa vasten. Räväkkyyttä saa aikaan erivärisillä osioilla tai raidoilla. Nyt trendikkäimmät sävyt ovat luonnollisia ja pehmeitä.

Itselle sopiva sävy kaupan hiusväreistä löytyy parhaiten värikartan avulla. Jokaisesta hiusvärisarjasta pitäisi myyntipaikassa löytyä myös värikartta, eli pieni kansio, josta voi katsoa, millainen lopputulos omiin hiuksiin olisi odotettavissa. Yleensä kaupoista löytyy myös värien valintaan koulutettua henkilökuntaa.

Väriaineen koostumuksesta

Kaskela mainitsee kaksi vältettävää ainetta: ammoniakin ja parafenyleenidiamiinin. Ammoniakkia on kuitenkin kaikissa kaupoissa myytävissä kestoväreissä. Samoin parafenyleenidiamiiniakin löytyy pieniä määriä lähes kaikista väreistä – myös kampaamoiden väriaineista.

”Parafenyleenidiamiini voi aiheuttaa allergisen reaktion. Jos on herkkä, kannattaa tehdä allergiatesti”, Kaskela kehottaa.

Allergiatesti onnistuu pienellä määrällä valmista väriseosta. Sitä sivellään iholle, esimerkiksi kyynärtaipeeseen. Allergisuus tai väriaineen sieto varmistuu kahdessa vuorokaudessa.

”Yleensä allerginen reaktio tulee kuitenkin jo muutamassa tunnissa, jos se on tullakseen.”

Allergikkojen ja luomun ystävien iloksi on myös luonnonmukaisia väriaineita, joissa ei ole mitään synteettisiä ainesosia. Esimerkiksi Farouk Systemsillä on ammoniakittomia hiusvärejä. Ekokampaamoissa värit tehdään itse suoraan kasveista.

Blondaus ei aina onnistu kotona

Hiusten voimakkaaseen vaalentamiseen löytyy nykyään lähikaupoistakin värinpoistoaineita ja raidoitusaineita. Molemmat ovat vaalennusaineita, raita-aineet ovat ehkä hieman värinpoistoakin voimakkaampia.

”Kotona on vaikea saada tasainen, kaunis vaalea, jos hiuksissa on jo pohjalla montaa väriä”, Kaskela kertoo.

Jos hiukset ovat luonnontilassa, eli niitä ei ole aikaisemmin värjätty, ja ne ovat hyväkuntoiset, kaupankin väreillä voi saada hyvän lopputuloksen. Valmiiksi vaaleisiin tai vaaleanruskeisiin hiuksiin riittää vaalennusväri, tummiin hiuksiin tarvitaan vaalennusaine. Yleensä hiukset jäävät kotiblondauksen jäljiltä kuitenkin oransseiksi tai kirjaviksi.

Kevytväri vai kestoväri?

Kevytväri kuluu pesukerroilla, eli se haalenee vähitellen, jättämättä selkeää rajaa tyven ja värjätyn hiuksen välille.

”Kevytväri sopii vähemmän aktiivisille värjääjille, jotka eivät halua värjätä hiuksiaan usein. Se on myös vähän kestoväriä hellävaraisempi hiuksille”, Kaskela listaa.

Kestovärin sävy säilyy hiuksissa, mutta jättää selkeän raidan tyvikasvun ja värjätyn hiuksen väliin, eli tyveä pitää värjätä usein. Jos hiukset ovat hyvässä kunnossa, kestoväriä voi Kaskelan mielestä käyttää vaikka kerran kuussa.

Opettele hyvä kotivärjäystekniikka

Kaskela suosittelee siveltimellä värjäystä.

”Todella nestemäisen värin saa levitettyä ilmankin, mutta yleensä väri on parasta levittää värisiveltimellä.”

Pullasudin kokoinen muovisuti maksaa marketeissa muutaman euron. Sillä väri on helppo levittää jakaus tai pieni osio kerrallaan, vaikkakin se vie enemmän aikaa kuin perinteinen hansikaskädellä väriaineen hiuksiin hierominen. Lopputulos palkitsee kärsivällisen.

Vaalennus kannattaa aloittaa hiusten etuosasta, tumman sävyn levitys takaa.

”Vaikutusaika on hyvä laskea siitä hetkestä, kun väri on jo levitetty koko päähän”, Kaskela vinkkaa.

Jos seuraavalla värjäyskerralla käytetään samaa väriä, se pitäisi levittää ensin vain tyvikasvun alueelle. Värisiveltimellä se on helpompaa kuin sormin. Vaikutusajan loppupuolella väriä voi levittää latvoihinkin kirkastamaan vanhaa väriä.

”Jos väri on pitkään koko päässä useilla värjäyskerroilla, se kerrostuu latvaan. Eli latvasta tulee muita osia tummempi.”

Jos hiuksia vaalentaa jatkuvasti, riittää että vaalentaa kasvaneen tyven. Latvankin vaalentaminen vain kuluttaa hiusta, eikä sävy kuitenkaan enää jatkovaalennuskerroilla muutu.

Lue myös lisää kotiraidoista meikkileikeistä!

Teksti: Emma Suominen

X