Kauneus

Sydän oli Laura ”Late” Ronkaisen ensimmäinen tatuointi, nyt hän on musteessa päälaesta varpaisiin – ulkonäöstä monenlaisia kommentteja: ”Olet pilannut elämäsi”

Sydän oli ensimmäinen tatuointi, jonka Late Ronkainen otti noin 10 vuotta sitten. – Heti kun on ottanut yhden tatuoinnin, niin monta seuraavaa on jo mielessä.

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
Late Ronkaisen Kotialbumi

Late Ronkainen on tatuoinut päälakeensa karhun. Hänen kumppanillaan Miiralla on päässään samanlainen kuva.

Sydän oli ensimmäinen tatuointi, jonka Late Ronkainen otti noin 10 vuotta sitten. – Heti kun on ottanut yhden tatuoinnin, niin monta seuraavaa on jo mielessä.

Teini-ikäinen Laura Ronkainen, Late, sai serkkunsa kanssa idean: he hankkisivat tatuoinnit! Sydän ääriviivoineen piirrettiin tatuointiliikkeessä Laten ranteeseen ja serkun yläselkään. Kutkuttava ja jännittävä tilanne oli nopeasti ohi, sillä kyse oli niin pienestä kuvasta.

Tuosta tatuoinnista on aikaa lähes kymmenen vuotta. Sen jälkeen Late, 24, on ottanut lisää tatuointeja, ja vielä lisää. Nykyisin hänellä on kuvia kehossaan kirjaimellisesti päälaesta varpaisiin – sekä improvisoituja että suunniteltuja tatuointeja.

Samanlaiset tatuoinnit kumppanin kanssa

Yksi suunnitelluista ja tärkeimmistä kuvista on hänen kumppaninsa Miiran nimi. Kuva on tatuoitu Laten oikeaan ohimoon. Vastaavasti Miiran vasemmassa ohimossa on Laten nimi – tatuoinnit muodostavat yhdessä kokonaisuuden.

– Siitä tuli niin hieno, että se ansaitsee tulla päähän, Late toteaa.

Ajatuksena oli, että tatuointi olisi niin koristeellinen, ettei nimi ”rävähdä silmille”, kuten Late asian ilmaisee. Latella oli ajellut ohimot, mutta hiuksina oli vielä pitkät, paksut rastat. Kun ne sitten ajeltiin pois, uusille kuville tuli tilaa.

Latella ja Miiralla on nimitatuointien lisäksi samanlaiset karhutatuoinnit päälakeja koristamassa. Late ja Miira olivat yhtä mieltä siitä, että tatuointi tulisi esittämään heille voimauttavaa eläintä, karhua.

Late ja Miira ovat olleet yhdessä vajaat kolme vuotta.  Yleisesti ajatellaan, että kumppanin nimen tatuoiminen omaan kehoon ei kannata. Jos toisesta eroaa, muste iholla on ikuinen muistutus ex-kumppanista. Toiset taas eivät lataa tatuointiin sen suurempia merkityksiä.

Latelta kysytään usein, peittääkö hän Miiran kanssa otetut tatuoinnit, jos pariskunnalle tulee ero. Vastaus on selvä.

– En peitä. Jos eroamme, minulla on tosi kaunis, tyylikkäästi tehty tatuointi. Tiedän, että pystyn olemaan ja elämään asian kanssa.

Mustaharmaa ylävartalo

Päälaen ja ohimoiden lisäksi Latelta löytyy tatuointeja muualtakin kehosta. Ottamissaan tatuoinneissa hän suosii selkeitä kuvia, joissa on ääriviivat ja kirkkaat värit.

– Tällä tyylillä tehdyt tatuoinnit pysyvät minusta kauniina läpi elämän, vaikka ikää tuleekin.

Yläkehonsa etupuolella Latella on mustaharmaita kuvia, muun muassa naisia ja japanilaisen Studio Ghiblin tuttuja animaatiohahmoja. Teininä ranteeseen otettu sydän on saanut ympärilleen uuden tatuoinnin. Sydän ei pitänyt muotoaan ranteen liikkuessa. Sydämen erottaa, jos katsoo tarkkaan, mutta ranteeseen tehty ruusu varastaa huomion.

Tatuointi hartioista pakaroihin asti

Mustaharmaan etupuolen vastapainoksi Latella on väriä kehonsa takapuolella. Koko selän peittävä tatuointi ylettyy olkapäistä pakaroille asti. Kuva on tehty japanilaiseen tyyliin, maan kulttuuria kunnioittaen. Tatuointi esittää japanilaista prinsessaa, jonka ympärillä on muun muassa kukkia, hämähäkinseittiä ja usvaa.

Japanilaisia tatuointeja varten tehdään Laten mukaan erityisen huolellista taustatyötä. Kuvaan liitetään japanilaisen mytologian hahmoja ja olentoja. Tatuoinnin kantaja saa myös ehdottaa omia sydämen asioitaan, joita tatuointi voisi sisältää.

Laten selän tatuoimiseen meni vajaa vuosi. Tuhansia euroja maksava tatuointi tehtiin useissa osissa. Kivuliain tatuoitava on ollut peppu – kumpaakin pakaraa tatuoitiin reilu neljä tuntia.

–  Kun pakaraa tökkää, niin sitähän puikistaa. Tatuointia tehdessä piti keskittyä rentona pysymiseen, vaikka sattuikin.

Jalkoihin hän on jättänyt tilaa ”improvisoinnille” – spontaaneille ideoille. Miiran kanssa he käyvät usein tatuointiliikkeiden walk in -tapahtumissa, joissa kuvia saa ilman ajanvarausta. Late sanoo aina haaveilevansa uusista tatuoinneista.

– Heti kun on ottanut yhden tatuoinnin, niin monta seuraavaa on jo mielessä.

Ihoa on rajallinen määrä ja Late onkin päättänyt, että kun hänen kehonsa on täynnä, se on täynnä. Hän haluaa pitää kokonaisuuden tyylikkäänä eikä aio ottaa päällekkäisiä kuvia.

Sydän sykkii tatuoinneille: ”Olen enemmän minä, kun minulla on tatuointeja”

Kuinka paljon rahaa kaikkiin tatuointeihin on tähän mennessä kulunut?

– Tuota kysytään minulta tajuttoman paljon. Joku järjetön määrä, puhutaan todella isosta summasta, hän miettii.

Latelle on ollut aina selvää, että hän haluaa tatuoida koko vartalonsa. Tatuoinnit ovat hänelle itseilmaisua.

– Minusta on tuntunut nuoresta lähtien siltä, että olen enemmän minä, kun minulla on tatuointeja.

Päivittelyä sukujuhlissa ja tuntemattomia töksäyttelijöitä

Late itse on iloinen tatuoinneistaan, mutta monille niissä on totuttelemista. Laten isälle on sukujuhlissa päivitelty tyttären tatuointien määrää. Päivittelijöille isä totesi sydämellisesti: ”Hän on tyttäreni ja kaunis tuollaisena.”

– Isä on sanonut, että olen kaunis, mutta saan tehdä ulkonäölläni mitä haluan. Vanhempani ovat aina tienneet, että otan tatuointeja, koska se on minua.

Hän haluaa murtaa tatuointeihin liittyviä ennakkoluuloja.

– Voi olla tosi tatuoitu, mutta silti mitä vain. Sen esilletuominen on minulle tärkeää, sillä tuntuu, että tatuoinneilla on iso stigma.

Laten kokemuksen mukaan ihmisillä on vahvaan juurtuneita ennakkokäsityksiä siitä, millainen tatuoitu ihminen on, varsinkin negatiivisessa mielessä. Ihmiset yhdistävät Laten ulkonäön tiettyihin luonteenpiirteisiin. Hänen on esimerkiksi ajateltu olevan kärkäs. Kun tuntematon henkilö töksäyttää hänelle jotakin ja Late vastaakin lempeästi, hän näkee, kuinka vastapuoli yllättyy kohteliaisuudesta.

Laten mielestä tatuoinnit ovat kauniita ja kertovat kuvien kantajan persoonasta positiivisessa mielessä. Hän on saanut kuulla jos jonkinlaista kommenttia: ”työtön”, ”sossupummi”, ”et tule ikinä saamaan töitä”, ”olet pilannut elämäsi”.

– Harmillista, että ihmiset yhdistävät tatuoinnit työttömyyteen ja tuilla elämiseen. En tarkoita, että tuilla elämisessä olisi mitään väärää, mutta minulla on paljon tatuointeja, ne maksavat.

Tatuoinnit herättävät ihmisissä myös kiinnostusta ja monet tulevat juttelemaan uteliaisuuttaan.

Lue myös: Tämä herkkä lapsuuskuva on tatuoitu ääriviivoina Tuure Boeliuksen käsivarteen – ”Olen saanut kuvasta voimaa, kun koti-ikävä on yllättänyt”

Late toivoo muutosta työelämään

Late on tv-yleisölle tuttu Big Brother -ohjelmasta, mutta päivätöikseen hän on toiminut ravintolapäällikkönä. Hänen kohdallaan työnsaanti ei ole jäänyt koskaan kiinni tatuoinneista.

– Tatuoinnit eivät ole mikään este, ne eivät vie mitään pois. Tatuoinnit eivät kerro henkilön tietotaidosta tai asiallisuudesta mitään. Minusta se on rock, jos työpaikka on siirtynyt nykypäivään ja onkin niin, että hei, tatskat on cool.

Late ei aio palata ravintolapäällikön työhönsä, sillä hän halusi ”pois oravanpyörästä”. Nyt hän aloittelee uraa sosiaalisen median vaikuttajana.

Kaksplus.fi: Rakkaus iholla – katso vanhempien herkät tatuoinnit lapsistaan ja lue tarinat niiden takana

.

X