Kauneus

Tällainen on ihonhoidon ihmetuotteeksi hehkutettu konjac-sieni – kuorii ihoa ja aktivoi pintaverenkiertoa

Konjac-sieni on ihonhoitoväline, joka syväpuhdistaa ja kuorii ihoa hellävaraisesti. Kysyimme ekokosmetologilta, kenelle se sopii ja miten sitä käytetään oikein.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Konjac-sientä käytetään kolmeen tarkoitukseen: ihonpuhdistukseen, kuorintaan ja aktivointiin.

Konjac-sieni on ihonhoitoväline, joka syväpuhdistaa ja kuorii ihoa hellävaraisesti. Kysyimme ekokosmetologilta, kenelle se sopii ja miten sitä käytetään oikein.

Jos arvostat ihonhoidossa helppoutta ja luonnollisuutta, voi konjac-sieni olla sopiva lisä kasvojenpuhdistusrutiiniisi.

Konjac-sieni on ihonpuhdistusväline, joka ekokosmetologi Marleena Väistölän mukaan muun muassa syväpuhdistaa ihohuokoset ylimääräisestä talista ja kuorii ihoa kevyesti. Lisäksi sienen käyttö aktivoi ihon pintaverenkiertoa.

– Konjac-sieni on perinteinen, aasialainen ihonpuhdistusväline. Se valmistetaan Aasian tietyillä alueilla kasvavan amorphophallus konjac -kasvin juurikuidusta. Puhdistussientä käytetään kasvojen ihon hoitoon esimerkiksi sen kevyesti kuorivan ja aktivoivan vaikutuksen takia.

Väistölä sanoo, että konjac-sieni sisältää ihoa ravitsevia mineraaleja, kuten magnesiumia ja sinkkiä. Lisäksi moniin markkinoilla oleviin sieniin on lisätty erilaisten ihotyyppien tarpeisiin sopivia ainesosia.

– Konjac-sieni ravitsee ihoa luonnollisesti. Moniin sieniin on lisätty myös esimerkiksi ihoa puhdistavaa aktiivihiiltä, kosteuttavaa aloe veraa, rauhoittavaa laventelia tai vaikkapa kollageenia, jolla sanotaan olevan ihoa kiinteyttävä vaikutus, hän kertoo.

Konjac-sieni liotetaan pehmeäksi lämpimässä vedessä ennen jokaista käyttökertaa­­­

Konjac-sientä käytetään Väistölän mukaan pääsääntöisesti kolmeen tarkoitukseen: ihonpuhdistukseen, kuorintaan ja aktivointiin.

– Ihonpuhdistusta voi tehostaa konjac-sienellä levittämällä kasvoille puhdistustuotteen ja pyörittelemällä sitten sientä iholla noin 30 sekuntia. Puhdistustuote huuhdellaan lopuksi normaalisti pois. Toinen vaihtoehto on pyöritellä sientä jo puhdistetuilla kasvoilla, jolloin kuolleet ihosolut kuoriutuvat iholta tehokkaasti.

Kuiva konjac-sieni on kova möykky, minkä takia se tulee liottaa lämpimässä vedessä pehmeäksi ennen jokaista käyttökertaa.

– Suurin osa myytävistä konjac-sienistä on muutaman senttimetrin kokoisia, puoliympyrän muotoisia ja kovia. Ennen jokaista käyttökertaa sientä tulee liottaa lämpimässä vedessä muutaman minuutin ajan. Kasteltu sieni muuttuu ihanan pehmeäksi, Väistölä kertoo.

Kun kasvot on käsitelty sienen avulla, sieni puhdistetaan huuhtelemalla se juoksevan veden alla. Jos konjac-sientä on käytetty meikinpoistoon, voi huuhteluveteen lisätä pienen määrän saippuaa. Väistölä muistuttaa, että sienen tulee antaa kuivua käytön jälkeen.

– Muuten siihen alkaa kasvaa ei-toivottuja bakteereja. Suurin osa ihonpuhdistukseen tarkoitetuista konjac-sienistä on varusteltu narulla, jonka avulla märän sienen voi ripustaa kuivumaan vaikkapa kylpyhuoneen pyyhekoukkuun tai kasvovesipullon kylkeen.

Konjac-sieni: kätevä ihonhoitoväline, joka sopii melkein kaikille ihotyypeille

Väistölän mukaan konjac-sieni on siinäkin mielessä kiva tuote, että se sopii käytännössä kaikille ihotyypeille.

– Koska kasteltu sieni on niin pehmeä, se sopii myös esimerkiksi herkän ihon puhdistukseen. Akne- ja couperosaihoa kannattaa kuitenkin käsitellä sienen avulla hyvin varovaisesti, sillä voimakas hankaus ja kuorinta eivät tee hyvää aknelle tai couperosalle.

Entä kuinka usein konjac-sientä tulisi käyttää?

– Tämä on hyvin yksilöllistä. Sientä voi käyttää säännöllisesti esimerkiksi muutamana iltana viikossa tai vaihtoehtoisesti ihonhoidon tehostajana päivittäin vaikka parin kuukauden ajan. Mikäli kasvoille ilmestyy punoitusta tai ärsytystä, sienen käytöstä on kuitenkin hyvä pitää taukoa, Väistölä sanoo.

Väistölän mukaan yhden konjac-sienen käyttöikä on noin 2–3 kuukautta. Käyttöikänsä päähän tulleen sienen tunnistaa siitä, että se alkaa vähitellen murentua.

– Jos konjac-sientä hoitaa hyvin huuhtelemalla ja kuivaamalla sen jokaisen käyttökerran jälkeen, on sen käyttöikä yleensä noin kolme kuukautta. Käytetyn sienen voi heittää biojäteroskikseen.

Konjac-sieni kastellaan aina ennen käyttöä.
Konjac-sieni sopii lähes kaikille ihotyypeille, mutta mikäli kasvoille ilmestyy punoitusta tai ärsytystä, on sienen käytöstä hyvä pitää taukoa.

Viimeistele ihonhoitorutiinisi sopivalla kasvovedellä ja hoitotuotteilla

Kun kasvot on käsitelty konjac-sienellä, ihoa voi Väistölän mukaan hoitaa normaalisti kasvoveden ja hoitotuotteiden avulla.

– Konjac-sienen käytön jälkeen iho vastaanottaa hyvin siihen imeytettäviä hoitotuotteita. Sienellä käsitelty iho kannattaa kosteuttaa taputtelemalla siihen käsin 2–4 kerrosta tarpeiden mukaan valittua kasvovettä. Tarvittaessa ihonhoitorutiinia voi tehostaa esimerkiksi erilaisilla seerumeilla. Lopuksi kosteus sekä hoitotuotteiden vaikuttavat aineet on hyvä lukita iholle kasvoöljyn tai -voiteen avulla.

Konjac-sienen kuoriva vaikutus tehostaa myös naamioiden imeytymistä.

– Kasvonaamio valitaan aina ihon sen hetkisten tarpeiden mukaan. Ihonhoitoa voi tehostaa helposti esimerkiksi käyttämällä kuuriluontoisesti ravitsevaa yönaamiota. Sopivan tuotteen löytämiseksi kannattaa kääntyä esimerkiksi kosmetiikkamyyjän tai kosmetologin puoleen, Väistölä sanoo.

X