Kauneus

Tästä syystä liian nuorena ei tulisi käyttää anti-age-tuotteita – asiantuntija kertoo, miksi ihon ylihoitaminen ei kannata

Moni luulee, että kun anti-age-tuotteita alkaa käyttää nuorena, iho ei rypisty. Todellisuudessa vaikutus voi olla päinvastainen. Lue, miksi ihon ylihoitaminen ei ole hyvä ajatus.

Teksti:
Outi Pippuri
Kuvat:
Istock

Nuori iho ei hyödy iäkkäämmälle iholle tarkoitetuista tehoaineista.

Moni luulee, että kun anti-age-tuotteita alkaa käyttää nuorena, iho ei rypisty. Todellisuudessa vaikutus voi olla päinvastainen. Lue, miksi ihon ylihoitaminen ei ole hyvä ajatus.

Säännölliset ihonhoitorutiinit ovat tärkeitä ihon hyvinvoinnin kannalta. Mutta ihon ylihoitaminen ei ole missään nimessä hyvä ajatus, korostaa SKY kosmetologi ja ammattiaineiden opettaja Maria Eronen Suomen kosmetologikoulusta.

Erosen mukaan osa ihmisistä siirtyy esimerkiksi liian aikaisin käyttämään niin sanottuja anti-age-tuotteita.

Anti-age-tuotteet sisältävät tehoaineita, joita ikääntyvä iho osaa hyödyntää. Nuoren ihon nämä aktiiviaineet voivat sen sijaan tukkia, mikä aiheuttaa iholle muun muassa finnejä ja muita epäpuhtauksia.

Eronen huomauttaa, että anti-age-tuotteiden käytön liian varhainen aloittaminen synnyttää myös toisen ongelman: niiden teho voi kadota.

– Jotkut ajattelevat, että kun anti-age-tuotteita alkaa käyttää nuorena, iho ei rypisty. Mutta se on hassu ajatustapa. Jos vuosikausia käyttää liian voimakkaita hoitotuotteita, iho ei enää tunnista aktiiviaineita siinä vaiheessa, kun niiden käyttö olisi järkevää aloittaa. Silloin niistä ei välttämättä ole enää hyötyä.

Kuuriluontoisesti käytettävät ampullit ja tehoseerumit tulevat yleensä ajankohtaisiksi vasta kolmenkympin jälkeen.
Kuuriluontoisesti käytettävät ampullit ja tehoseerumit tulevat yleensä ajankohtaisiksi vasta kolmenkympin jälkeen.

Näin voi jo nuorena vaikuttaa siihen, miten iho ikääntyy

Miten sitten voi jo alle kolmikymppisenä vaikuttaa siihen, että iho ikääntyy kauniisti?

– Hyvillä elintavoilla, käyttämällä aurinkosuojaa, hyvällä puhdistuksella ja kuorinnoilla. Kasvojen lisäksi kannattaa hoitaa samoilla tuotteilla myös kaula ja dekoltee, Maria Eronen luettelee.

Erosen mukaan parikymppisen kannattaa aloittaa sopivan silmänympärysvoiteen tai -geelin käyttö. Tuolloin kannattaa myös alkaa kuoria ihoa.

30–35 vuoden iässä ajankohtaisiksi voivat tulla kuuriluontoisesti käytettävät kosteuttavat ampullit ja tehoseerumit.

– Raikastavat kosteusampullit ovat hyviä tehokuureja. Ja hoitovoiteet tulisi aina valita ihon tarpeen mukaan. Nämä seerumit ja ampullit levitetään ensin puhtaalle iholle, ja sitten niiden tuoma kosteus suljetaan ihoon kosteus- tai hoitovoiteen avulla.

Yleensä varsinaisia tehoseerumeita ja erilaisia kollageenia ja elastaania sisältäviä aktiivivoiteita kannattaa käyttää vasta noin 50–60-vuotiaana.

Lue myös: Oletko sinäkin jämähtänyt vanhoihin ihonhoitorutiineihisi? Asiantuntija kertoo, milloin ja miten omat ihonhoitotavat kannattaa päivittää

Ota ammattilainen avuksi

Erosen mielestä tärkeintä on kuunnella omaa ihoa ja etsiä tuotteet ja hoitotavat, jotka oikeasti tukevat ihon hyvinvointia. Tähän etsintään kannattaa pyytää apua joko kosmetologilta tai kosmetiikkaneuvojalta. Myös apteekeista löytyy hyviä asiantuntijoita.

Osaava ammattilainen analysoi ihon ja tunnistaa sen erityistarpeet ja -piirteet. Oikeiden hoitotuotteiden löytäminen vaatii usein ihon ja ihotyypin tuntemusta.

X