Kauneus

Voiko hiuksia värjätä Curly girl -metodin aikana ja 6 muuta kysymystä – nämä asiat kampaajasi haluaa sinun tietävän kiharametodista

Luonnonkiharoiden hoitoon tarkoitettu Curly girl -metodi on tänä keväänä levinnyt huimalla nopeudella suuren yleisön tietoisuuteen. Hiusammattilaisen mukaan metodi on toimiva vaihtoehto, mutta kaikille se ei silti sovi.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

– Curly girl -metodissa ei ole kyse mistään uudesta jutusta – se on perinteinen tapa hoitaa hiuksia. Metodia on käytetty pitkään afrohiuksien hoitamisessa, kertoo kampaaja  Jani Lehto.

Luonnonkiharoiden hoitoon tarkoitettu Curly girl -metodi on tänä keväänä levinnyt huimalla nopeudella suuren yleisön tietoisuuteen. Hiusammattilaisen mukaan metodi on toimiva vaihtoehto, mutta kaikille se ei silti sovi.

Sosiaalisessa mediassa villitsevä Curly girl -metodi on saanut ihmiset ploppaamaan ja jättämään hiusten shampoopesut vähemmälle. Mutta mitä mieltä hiusammattilaiset ovat tämän hetken kuumimmasta hiustrendistä? Kysyimme asiaa Velvet-kampaamojen kampaaja Jani Lehdolta.

1. Mihin Curly girl -metodin teho perustuu? 

– Alun perin puhutaan afrohiusten eli hyvin kiharien hiusten hoitamisesta ja kiharana pitämisestä. Metodin teho perustuu siihen, että kiharan kosteustasapaino saadaan pidettyä optimaalisena välttämällä kuivattavia tuotteita ja käsittelyjä sekä säilyttämällä hiuksen pinnassa luontaiset hyvät rasvahapot, jotka pitävät pörröisen kiharan sileämpänä. Mitä parempi kosteustasapaino, sitä kauniimpi kiharakin on.

2. Kenelle Curly girl -metodi sopii ja kenelle ei? 

Curly girl -metodi sopii niille, joilla on luonnostaan paksu ja kihara hius. Ilman minkäänlaista kokemusta metodi saattaa tuntua turhauttavalta. Hiustenpesu ja -kuivaus ovat pitkä ja aikaa vievä prosessi. Metodia en suosittelisi ohuille hiuksille, sillä hius ei jaksa olla kovin ilmava ja tuuhea, jos hiuksen pinnasta ei poisteta kaikkea rasvaisuutta. Myös paljon treenaaville ihmisille ja helposti rasvoittuvalle hiuspohjalle Curly girl voi olla haastava, sillä hiukset vaativat useammin pesua.

3. Toimiiko Curly girl -metodi suoriin hiuksiin? 

– Kenenkään hius ei kiharru, jos se on geneettisesti suora – pestään se miten tahansa.

4. Curly girl -metodissa vältetään hiustuotteita, joissa on sulfaatteja, alkoholeja ja silikonia – miksi? 

– Sulfaatit ovat peseviä, perinteisiä ainesosia. Ne poistavat hiusten pinnasta kaiken, myös luontaiset ja hiuksen kannalta hyvät rasvahapot. Matalatehoisilla sulfattomilla shampoilla pestessä hyvät rasvahapot jäävät kuitenkin hiuksiin.  Silikoneja sen sijaan käytetään tuotteessa lisäämään kiiltoa, poistamaan sähköisyyttä, selvittämään ja parantamaan tuotteen levitystä. Samoja ominaisuuksia saadaan myös öljyillä aikaan. Alkoholi taas klassisesti kuivattaa hiusta ja tässä metodissa ajatellaan, ettei kuivateta luontaisesti kuivempaa ja kosteushakuisempaa kiharaa käyttämällä tuotteita, jossa on alkoholia.

 5. Mitä hyötyä tai haittaa näiden ainesosien välttelemisestä voi olla?

– Ainesosat menevät käsi kädessä: silikonia sisältävässä tuotteessa on lähes poikkeuksetta alkoholia, koska alkoholia käytetään silikonin liuottamiseen ja joskus myös säilöntäaineena. Sulfaattien, silikonien ja alkoholien välttelemisestä ei ole hiusten kannalta haittaa. Vaihtoehtoisia tuotteita on ollut olemassa jo vuosia.

 6. Metodissa shampoon voi korvata ”co-washilla” eli hoitoainepesulla. Puhdistuvatko hiukset ilman shampoota?

– Hiukset eivät suoranaisesti tarvitse shampoota. Lämmin vesi riittää huuhtelemaan päänahasta tulevan hien ja talin. Varsinkin tähän aikaan vuodesta ulkoilmasta tulee kuitenkin katupölyä ja muuta likaa, jota ei välttämättä saa kovin hyvin pois ilman shampoopesua. Ei voi sanoa, että shampoottomuudesta olisi haittaa, mutta jos käyttää paljon muotoilutuotteita, niin tuotejäämiä ei välttämättä saa pestyä hiuksesta kunnolla pois ilman riittävän puhdistavia tuotteita.

 7. Voiko hiuksia värjätä Curly girl -metodissa? 

– Jos on oikein ehdoton, niin voi olla, että värjäämisen kanssa tulee ongelmia, sillä kaikkia ainesosia ei voida välttää. Värjäyksen suhteen joutuu tekemään kompromisseja. Markkinoilla on olemassa alkoholittomia värejä tai värjäys voidaan tehdä kasviväreillä. Kasviväreillä värjätessä shampoopesu on kuitenkin pakko tehdä. Kestovärit ja vaalennusaineet vaativat myös shampoota, sillä ne pitää saada neutraloitumaan ja pestyä hyvin hiuksesta pois. Osa kampaajista haluaa pestä hiukset myös siksi, että hiuksessa ei tarvitse olla kuin yksi pieni hiekanjyvänen, joka voi hiusta leikatessa pilata monen sadan euron sakset.

Hiusvärin keston kannalta Curly girl -metodi on kuitenkin ihanteellinen hoitotapa. Kirkkaat värit, kuten oranssit, pastellit ja pinkit, pysyvät pidempään, koska hiusta ei pestä usein, eikä tukkaan käytetä kuumia muotoilurautoja, jotka saattavat haalistaa väriä.

Lue myös: Onko sinullakin salakiharat? Supersuosittu Curly girl -metodi yllättää monet – näin se toimii

X