Toimiiko luonnonmukaiden hampaidenvalkaisu? Warpaint-tuotteen haastaja testissä.
Hyvä suuhygienia on avain valkoiseen hymyyn.
Kauneus

Toimiiko luonnonmukainen hampaiden valkaisu? Testasimme kohutun aktiivihiilijauheen

Voiko hampaista saada valkoisemmat ilman kemikaaleja? Kokeilimme hampaiden valkaisua aktiivihiilestä koostuvalla tuotteella.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock ja Johanna Jantunen

Hampaiden valkaisusta aktiivihiilellä tuli viime vuonna suoranainen trendi Warpaint-hampaidenvalkaisujauheen myötä. Luonnolliselle tavalle valkaista hampaita näytti olevan tilausta, sillä valkaisujauhe oli verkkokaupoista välillä jopa loppuunmyyty.

Warpaintin jalanjäljissä markkinoille on saapunut myös muiden valmistajien hiilijauheita. Yhdysvaltalaisessa Amazon-verkkokaupassa on myynnissä lukuisia hiiltä sisältäviä hampaidenvalkaisutuotteita, ja Suomenkin markkinoilta löytyy ainakin yksi Warpaintin kilpailija: Black & White.

Muita aktiivihiiltä sisältäviä tuotteita on muun muassa Curaprox Black Is White -hammastahna.

Luonnollinen hampaidenvalkaisuaine Black & White sisältää aktiivihiiltä.

Aktiivihiilijauhe on hyvin hienojakoista ja pölyää helposti.

Black & White -tuote sisältää kookospähkinän kuoresta valmistettua 100-prosenttista aktiivihiiltä. Hampaidenvalkaisujauheen valmistusprosessissa ei käytetä kemikaaleja eikä tuotteesssa ole lisäaineita. Yksi purkki jauhetta maksaa noin 20 euroa.

Jauheen teho perustuu aktiivihiileen, joka voi valmistajan mukaan imeä itseensä jopa tuhatkertaisesti oman massansa verran haitallisia aineita, kemikaaleja ja likaa. Aktiivihiili ei siis valkaise hammasluuta vaan poistaa hampaiden pinnoilta värjäytymät ja epäpuhtaudet. Kakspluslehden bloggaajan, Kotitalouskriisi-blogia pitävän Maria Nordinin mukaan hampaiden valkaisu hiilellä on itse asiassa ikivanha kikka.

Toimittajamme testasi, kuinka luonnollinen hampaidenvalkaisuaine toimii.

Näin hampaidenvalkaisu aktiivihiilellä onnistui

Olen aina pitänyt hampaistani suhteellisen hyvää huolta, mutta hammasrivistöni ei ole niin valkoinen kuin haluaisin. Hammasluuni saattaa olla luonnollisesti hieman kellertävä, eikä päivittäinen kahvinjuonti ainakaan auta asiaa. Onhan kahvi yksi voimakkaimmista hampaiden tummentajista.

Hampaat saisi valkoisiksi vetyperoksidia sisältävillä muoteilla ja geeleillä, mutta kemikaalisilla kotivalkaisuilla on riskinsä. Peroksidia voi esimerkiksi päästä ikeniin, jos muotit eivät istu tarpeeksi hyvin. Lisäksi valkaisuaineet aiheuttavat monille hampaiden vihlontaa.

Kemikaaleilla tehtävästä hampaidenvalkaisusta en ole siihen liittyvin riskien vuoksi kiinnostunut, mutta luonnollisempaa menetelmää uskallan kokeilla.

Päätän aloittaa viikon kestävän testijakson, joilloin käytän Black & White -hampaidenvalkaisujauhetta joka päivä.

Tuotteen käyttöohjeen mukaan hampaat tulee pestä puhtaiksi normaalilla hammastahnalla ennen jauheen käyttöä. Kun hampaat on pesty, kostea hammasharja kastetaan hiilijauheeseen ja hampaita harjataan parin minuutin ajan. Suu kannattaa harjatessa pitää kiinni, jos haluaa välttyä mustilta roiskeilta kylpyhuoneen pinnoilla. Lopuksi suu huuhdellaan huolellisesti vedellä.

Parin päivän ajan jaksan pestä hampaat ensin normaalilla hammastahnalla ja vasta sen jälkeen käyttää Black & White -jauhetta. Koska kaksinkertainen hampaidenpesu joka ilta tuntuu hieman rasittavalta, päätän oikaista. Kastan hammasharjan hiilijauheeseen, puristan päälle hammastahnaa ja harjaan hampaat hiilijauheen ja hammastahnan sekoituksella.

Tuotteen käyttö on muuten vaivatonta ja helppoa. Jauhe ei maistu juuri miltään, eikä tunnu inhottavalta suussa. Ainut kinkkinen kohta on jauhepurkin avaaminen: jos kannen avaa varomattomasti, purkista pölähtää mustaa pölyä ympäri kylpyhuonetta.

Kun viikon kokeilujakso on ohi, huomaan hampaiden näyttävän aavistuksen valkoisemmilta kuin aiemmin. Kovin radikaalia muutosta valkaisujauhe ei saanut aikaan, mutta keltaisuus väheni ainakin hieman. Tulen tuskin jatkossa käyttämään Black & White -hampaidenvalkaisujauhetta joka päivä, mutta jos haluan hymystäni hitusen kirkkaamman, on hiilipesun aika.

Kuvat hampaista ennen ja jälkeen 7 päivän testijakson otettiin samaan vuorokaudenaikaan, samassa tilassa ja samassa valaistuksessa.

Lue myös:

Tummuvat hampaat? Syy voi löytyä 7 arkisesta tavasta – estä hampaiden värjäytyminen

Haluatko valkoisemmat hampaat? Kokeile näitä helppoja niksejä

Hampaiden kotivalkaisu – Näin onnistut!

Vältä hammaslääkäri – Näin saat kauniimman hymyn kotikonstein

X