Kauneus

”Tuntui siltä kuin joku olisi napsinut kuminauhalla ihoa”, kuvailee tatuoinnin poistoja tekevä laserterapeutti omaa kokemustaan – tatuoinnin poisto onnistuu lähes aina, mutta nämä asiat siitä on hyvä tietää etukäteen

Moni miettii, sattuuko tatuoinnin poisto, kuinka paljon siihen menee aikaa ja mikä on lopulta sen hinta. Näin asiantuntija vastaa.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Istock

Tatuoinnin poisto on yleistynyt.

Moni miettii, sattuuko tatuoinnin poisto, kuinka paljon siihen menee aikaa ja mikä on lopulta sen hinta. Näin asiantuntija vastaa.

Nuorena tatuoinnin ottaminen voi tuntua hyvältä idealta, mutta vuosikymmenten kuluttua ikuiseksi aiottu kuva saattaa alkaa kyllästyttää, jopa nolottaa. Moni alkaa miettiä, olisiko tatuoinnin poisto paikallaan.

Laserterapeutti Malin Ehnqvist Eiran lääkäriasemalta on huomannut, että tatuointien poistaminen on yleistynyt hänen 14 vuotta kestäneen uransa aikana.

– Niin asiakkaita kuin tatuoinninpoistokäsittelyitä tarjoavia paikkoja on enemmän kuin aiemmin. Se saattaa johtua osittain siitä, että nykyisin ihmiset tietävät aiempaa paremmin, että tatuoinnin voi poistaa. Ehkä niitä sen takia jopa otetaan helpommin, kun ajatellaan, että ainahan niistä pääsee eroon, hän sanoo.

Aina tatuoinnin poisto ei kuitenkaan ole helppoa. Malin Ehnqvistin mukaan on kuitenkin harvinaista, että tatuointia ei saataisi pois.

– Urani aikana vain kolme kertaa on tullut vastaan tatuointi, joka ei ole reagoinut halutulla tavalla. Yhdessä näistä tatuoija oli sekoittanut itse metallihohdevärin, joka ei reagoinut halutusti. Tavallisempi ongelma on se, että väriä on mennyt syvälle ihon alle ja sitä on laitettu niin paljon, että sen poistaminen kestää.  Kaikki eivät jaksa käydä käsittelyssä niin monta kertaa, vaan ottavat mieluummin peitekuvan päälle.

Tatuoinnin poisto
Tatuoinnin poisto tehdään useimmiten laserhoidolla.

Kuinka kauan tatuoinnin poisto kestää?

Tatuoinnin poisto tehdään useimmiten laserhoidolla tai kirurgisesti. Laserhoidossa lasersäde pilkkoo väriaineen pieniin osiin, jotka kulkeutuvat aineenvaihdunnan mukana pois kehosta. Itse hoito kestää 5–10 minuuttia.

Ison tai muuten vain hankalan tatuoinnin poistamiseen voi mennä jopa vuosia. Käsittelykertojen välillä on oltava vähintään kuuden viikon tauko, jotta ihon alla oleva väri reagoi halutulla tavalla.

– Mitä enemmän väriä on käytetty, sitä hitaampaa tatuoinnin poistaminen on. Lisäksi jotkin väriaineet pysyvät iholla sitkeämmin kuin toiset. Sinivihreä eli turkoosi on hitain väri poistaa. Musta ja punainen lähtevät helpoiten, Ehnqvist kertoo.

Aina tatuoinneista ei päältä päin voi sanoa, mitä väriaineita niissä on käytetty.

– Mustan sisällä voi olla ties mitä sävyjä. Tai joskus on käytetty monesta eri väristä sekoitettua valkoista haalentamaan jotakin toista väriä, ja kun sitä lähdetään poistamaan, valkoinen kääntyykin vihreäksi. Silloin tatuoinnin poistaminen yleensä hidastuu.

Ohut, harmaa tatuointi saattaa lähteä muutamalla käsittelykerralla. Yleensä sormessa tai varpaassa sijaitsevat tatuoinnit ovat myös nopeita poistaa, koska luisevaan kehonosaan ei uppoa väriä niin paljon kuin kehonosaan, jossa on paljon pehmytkudosta.

Myös asiakkaan aineenvaihdunta ja pintaverenkierto vaikuttavat siihen, miten helposti tatuointi lähtee pois.

Ehnqvist poistaa nykyisin paljon myös mikrobladingejä (kulmien pigmentointeja) ja kestopigmentointeja.

–  Niiden poistamiseen riittää 1–3 käsittelykertaa, hän sanoo.

Sattuuko tatuoinnin poisto?

Moni epäröi tatuointinsa poistamista, koska pelkää käsittelyn olevan kivulias.

–  Yleensä se ei satu niin paljon kuin ihmiset pelkäävät, Ehnqvist vakuuttaa.

Hän tietää itse, miltä tatuoinnin poisto tuntuu. Hän on poistatuttanut kaksi tatuointia, joista toinen oli sormessa.

– Se tuntui siltä kuin joku olisi napsinut kuminauhalla ihoa. Ehkä parhaiten sitä kuvaisi pieni pistos iholla. Se sattuu yleensä hieman enemmän kuin tatuoinnin ottaminen.

Toki kivun kokeminen on aina yksilöllistä.

– Mutta sanoisin, että jos laittaa iholle puudutusvoidetta ennen käsittelyä, niin toimenpide on aika kivuton. Jos on isompi tatuointi, niin silloin voidaan pitää taukoja ja mennä asiakkaan toivomassa tahdissa.

Lue Kotiliedestä: Kukista tehty kukkatatuointi on seuraava hitti

Kuinka paljon tatuoinnin poisto maksaa?

Moni epäröi ryhtyä ruljanssiin senkin takia, että tatuoinnin poiston hinta saattaa nousta isoksikin. Eiran sairaalassa yksi käsittelykerta maksaa 220 euroa. Jos tehdään kaksi käsittelykertaa yhdellä kertaa, niin hinta on 315 euroa. Maksimissaan voidaan tehdä neljä käsittelyä kerralla.

– Niin moni asia vaikuttaa siihen, miten tatuointi lähtee pois. Sen takia on ensi silmäyksellä ihan mahdotonta sanoa, että paljonko poistaminen tulee maksamaan.

Allerginen reaktio on harvinainen mutta mahdollinen

Tatuoinnin poisto aiheuttaa joksikin aikaa punoitusta ja turvotusta. Joskus voi tulla allerginen reaktio, kuten kutinaa. Näin voi käydä, vaikka tatuointi ei olisi aikaisemmin ärsyttänyt ihoa.

Allerginen reaktio syntyy siitä, kun väriainetta sekoittuu poiston yhteydessä verenkiertoon.

– Allerginen reaktio on melko harvinainen.

– Suomessa käytetään nykyisin pääsääntöisesti tutkittuja, turvallisia värejä, mutta joskus nekin voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Ulkomailla, esimerkiksi Aasiassa, käytetään erilaisia väriaineita kuin täällä, ja niiden kanssa voi olla enemmän ongelmia. Väreistä punainen aiheuttaa muita värejä helpommin allergisen reaktion.

Tatuoinnin poiston jälkeen iho paranee noin viikossa, eikä sairauslomalle ole tarvetta. Käsittelyn jälkeen saattaa kuitenkin puhjeta vesirakkuloita.

– Silloin ihoalue on vain muistettava pitää puhtaana, jottei tule tulehdusta eikä iho arpeudu.

Jälkihoidoksi Ehnqvist suosittelee verenkiertoa vilkastuttavaa voidetta, jota saa apteekista.

– Se saattaa myös nopeuttaa värin poistamista, hän sanoo.

X