Auringossa ei kannata olla sen kuumimpina tunteina eli noin kello 11–15 välillä, sillä silloin myös palamisen riski on suurimmillaan.
Kauneus

Turvalliset vinkit aurinkoon: näin valitset sopivan aurinkovoiteen ja hoidat aurinkoihottuman

Auringonsäteiltä kannattaa suojautua riittävästi, mutta auringosta on lupa myös nauttia. Kiitos nykyteknologian, molemmat voi tehdä yhtä aikaa. Kokosimme yhteen vinkit, joiden avulla nautit turvallisesti auringosta.
Teksti: Riikka Väänänen Kuvat: iStock

After sun -voiteet päihittävät tavalliset kosteusvoiteet, mitä tulee auringossa palaneen ihon rauhoittamiseen. After suneissa on nimittäin kosteuttavien ainesosien lisäksi rauhoittavia, ihoa korjaavia ja viilentäviä sekä joskus myös rusketusta syventäviä ja sen kestoa pidentäviä aineita.

Beetakaroteeni suojaa ihoa UV-säteiltä ja nopeuttaa ruskettumista. Useimmat aurinkokapselit sisältävät beetakaroteenia. Aurinkokapselit myös ehkäisevät aurinkoihottumaa ja pidentävät rusketuksen kestoa.

C-vitamiini on auringonrakastajan vitamiini, sillä se kirkastaa ihoa ja tehostaa kollageenin muodostumista eli ehkäisee ihon veltostumista.

Geelimäinen suoja sopii rasvaiselle iholle

DHA eli dihydroksiasetoni on se itseruskettavista tuttu, tunkkaiselta haiseva ainesosa, joka ruskettaa ihoa pinnallisesti. On hyvä muistaa, että DHA ei toimi aurinkosuojana, toisin kuin luonnollinen rusketus.

Energia ja elinvoima ovat eräitä auringon monista hyvistä vaikutuksista. Auringon valo ja lämpö myös tehostavat verenkiertoa, jolloin iho saa enemmän happea ja ravintoaineita.

Fysikaaliset suojat koetaan kemiallisia suojia turvallisemmiksi muun muassa siksi, että ne jäävät ihon pinnalle ja heijastavat säteilyn pois iholta. Yksi tutuimmista fysikaalisista suojista on titaanidioksidi. Kemialliset suojat imevät UV-valoa sen poisheijastamisen sijaan.

Geelimäinen aurinkosuoja on voidemaisia suojia kevyempi ja sopii siksi paremmin rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle.

Hiuksetkin voivat kärähtää auringossa. Vaikka se ei ole terveydelle vaarallista, hiuksille se on. Jos et suojaa tukkaasi kosteuttavilla tuotteilla tai kauniilla kesähatulla, saattaa syksyllä olla leikkaus edessä. Nimittäin poninhännän lyhentäminen.

Aurinkoihottuma alkukesän riesa

Ihottuma, joka johtuu auringosta, on yleensä alkukesän riesa. Se tulee yleensä keväällä ja alueille, jotka ovat olleet pitkän talven auringolta piilossa, kuten käsivarsiin ja dekolteelle. Aurinkoihottuma on yliherkkyysreaktio, joka katoaa useimmiten siedätyshoidolla eli auringolla. Kovaan kutinaan auttavat vain antihistamiinit ja kortisonivoiteet. Aurinkoallergiaa voi yrittää ehkäistä syömällä aurinkokapseleita jo hyvissä ajoin ennen auringolle altistumista.

Jälkihoidolla ehkäiset tehokkaasti auringon ikääntymistä kiihdyttäviä vaikutuksia ja pidennät rusketuksen kestoa. Pese aurinkovoidejäämät hyvin pois. Käytä tarvittaessa apuna kevyesti kuorivaa musliiniliinaa ja rasvaa iho voiteella tai öljyllä, jossa on sekä tehokkaasti kosteuttavia että ihoa uudistavia aineosia, kuten E-vitamiinia ja karitevoita.

Keskitason suoja tarkoittaa suojakertoimia 15, 20 ja 25, ja ne sopivat normaalille ihotyypille, joka ruskettuu hyvin ja palaa harvoin. Korkeaa suojaa eli suojakertoimia 30 ja 50 tarvitsevat vaaleaihoiset, helposti palavat.

Tarkkaile luomiasi

Luomien määrä ei kerro ihosyöpäriskistä, mutta luomen muuttuminen kyllä. Tarkkaile siis luomiasi säännöllisesti. Mene lääkäriin, jos luomi muuttaa muotoaan, verestää tai kutisee.

Melaniini on kehomme synnyttämä pigmentti. Se määrää ihon, hiusten ja silmien värin. Ruskettumalla elimistö yrittää suojautua UV-säteilyltä.

Näkymätön suoja on nykyaurinkovoiteiden halutuimpia ominaisuuksia. Jos aiemmin aurinkosuoja jäi käyttämättä sen tahmaisen ja valkoisen koostumuksen vuoksi, enää sitä tekosyytä ei voi käyttää. Apteekkien ja markettien hyllyt nimittäin notkuvat suojia, jotka eivät jätä jälkiä iholle.

Vältä kuumimpia tunteja

Oikea ajoitus on myös turvallisen rusketuksen A ja O. Auringossa ei kannata olla sen kuumimpina tunteina eli noin kello 11–15 välillä, sillä silloin myös palamisen riski on suurimmillaan.

Prolonger lukee after sun -purkin kyljessä silloin, kun voide jatkaa rusketuksen kestoa. Yleensä after sun -voide sisältää silloin itseruskettavaa ainetta eli rusketus jatkuu keinotekoisesti.

Ruskeat läikät eli maksaläiskät tai pigmenttiläiskät syntyvät iholle silloin, kun iho tuottaa syystä tai toisesta melaniinia epätasaisesti. Usein syy on hormoneissa. Pigmenttiläiskiä voi vaalentaa täsmätuotteilla. Niiden syntyä taas ehkäisee hyvä auringolta suojautuminen.

UV-säteilystä on myös hyötyä

SPF on sama kuin suojakerroin. Se kertoo karkeasti, kuinka monta kertaa kauemmin voit olla auringossa aurinkovoidetta käyttämällä kuin ilman sitä, ilman että ihosi palaa.

Tan intensifying -sanayhdistelmä purkin kyljessä tarkoittaa, että aurinkovoide sekä suojaa ihoa että syventää rusketusta. Silloin tuote sisältää yleensä joko itseruskettavaa ainetta eli DHA:ta tai jotain ihon melaniinin eli väripigmentin muodostumista tehostavaa ainetta.

UV-säteilystä on huonosta maineestaan huolimatta myös hyötyä. Sen ansiosta iholla muodostuu terveydelle erittäin tarpeellista D-vitamiinia.

Vedenkestävä eli water resistant aurinkovoide kestää kesäsateen ja uimisen, mutta ei pyyhkeellä hankaamista. Siksi voidetta on syytä levittää joka pulahduksen jälkeen uusi kerros.

Lue myös:

 Estävätkö aurinkosuojat riittävän D-vitamiinin saannin? Näin kauan auringossa pitäisi olla ilman aurinkorasvaa

Rasvoittuva tyvi, pörröisyys ja lässähtänyt kampaus – 6 yleistä hiusongelmaa ja ratkaisut niihin

Raikasta sitrusta, eksoottista kookosta ja ruusun viekoittelevaa tuoksua – esittelyssä 10 kevään uutuustuoksua

Älä anna kesän vahingoittaa hiuksiasi – 7 vinkkiä kesähiusten hoitoon

X