Kauneus

Valkoisempi hymy hammaslääkäriltä

Teksti:
Anna.fi
Valkoiset hampaat

Valkaisua lupailevat hammastahnat ja muut kotihoitotuotteet ovat suositumpia kuin koskaan. Niiden tulokset eivät kuitenkaan ole yleensä huikaisevia tai kestäviä. Millaisia valkaisuhoitoja on tarjolla hammaslääkäreissä? Mitä niistä olisi hyvä tietää? Ellit otti selvää laservalkaisusta ja valkaisumuottien kotikäytöstä.

Jos värjäytymiä on vähän, ja hampaiden oma väri on melko vaalea, käynti hammashoitajan tai suuhygienistin tekemässä tehopuhdistuksessa saattaa auttaa. Se ei kuitenkaan vaalenna hampaiden omaa, luonnollista sävyä. Niinpä yhä useampi hakeutuu tehokkaampiin valkaisuhoitoihin.

”Hampaiden valkaisu on nykyään hyvin yleistä. Valkoisia hampaita haluavia löytyy kaikista ikäluokista ja molemmista sukupuolista”, vakuuttaa hammashoitaja Mervi Wilén Tampereen Hollywoodsmilesta.

Syyksi valkaisuintoon hän kertoo sen, että monet kiinnittävät nykyään paljon huomiota ulkonäköönsä ja kauniit vaaleat hampaat kuuluvat hyvään ulkonäköön.

Laser valkaisee?

Wilén on päätynyt valkaisemaan hampaita laservalkaisulla. Hän on aikaisemmin tehnyt valkaisuja myös lämpölampun avulla.

”Se oli hidasta ja tuloksia syntyi vasta useamman käyntikerran jälkeen. Laservalkaisussa tulokset näkyvät nopeasti.”

Hammaskiillettä hellivää valkaisua ei ole olemassakaan, valkaisut kun tehdään aina peroksidipohjaisilla aineilla. Wilén uskoo, että kiillettä säästävin ratkaisu on se nopein, eli laservalkaisu.

”Laservalkaisu rasittaa hampaiden kiillettä mahdollisimman vähän, koska laserin valo on niin tehokas, että aika valkaisuun lyhenee. Valkaiseva aine on siis hampaissa lyhemmän aikaa kuin muilla menetelmillä tehtynä.”

Laservalon osuudesta itse valkaisussa ollaan kuitenkin montaa mieltä – jotkut uskovat, että valo on vain kikkailua. Koska tuloksia syntyy kuitenkin nopeimmin juuri laservalkaisussa, jokin siinä tehoaa.

Valkaisun vaiheet

Laservalkaisu alkaa ikenien suojaamisella. Sen jälkeen hampaiden pinnoille levitetään valkaisugeeli ja sitä aktivoidaan laserilla. Geeli poistetaan hampaiden pinnalta ja uusi geeli levitetään hampaiden pinnoille ja aktivoidaan jälleen laserilla. Tämän jälkeen geeli ja iensuojat poistetaan. Koko hoitoon menee noin tunti aikaa, ja tulokset ovat heti nähtävissä. Hinta on yleensä noin 300 – 400 euron välillä.

Joillakin pikavalkaisussa, kuten Zoom-valkaisussa käyneillä on sivuoireena hampaiden vihlontaa. Monet valkaisevatkin hampaansa mieluummin pitemmän kaavan mukaan kotioloissa.

Hammaslääkärissä tehdään jäljennysaineella vaalennukseen tarvittavat joustavat muotit. Muottien pohjalle laitetaan vaalentavaa ainetta. Vaalennusaineita on esimerkiksi Day White-, Premier- ja Opalescence -merkkisiä.

Muotteja pidetään kotona pari tuntia illasta kuuriluontoisesti, enintään parin viikon jaksoja kerrallaan. Tällainen valkaisu tehoaa etenkin tupakan tai kahvin kellertämiin hampaisiin. Hammaslääkäristä saa tarkat ohjeet, miten paljon ainetta saa käyttää, ja mitä ruokia ja juomia valkaisujakson aikana pitäisi välttää.

Kestohymy vai jotain muuta

Wilén vakuuttaa, että laservalkaisun tulos säilyy hampaissa melko pitkään, kunhan noudattaa valkaisun yhteydessä saamiaan jälkihoito-ohjeita. Urbaani legenda varoittaa kuitenkin siitä, että kun valkaisun teho vähenee, hampaista tulee jopa tummemmat kuin aikaisemmin. Wilén ei ole huomannut sellaista.

”Hampaat eivät muutu sen tummemmiksi valkaisun takia tehon vähetessä. Hampaiden tummumiseen ovat usein syynä elämäntavat. Eli jos käyttää paljon värjääviä juomia ja ruokia ja jos tupakoi, hampaat tietysti tummuvat nopeammin”, hän muistuttaa.

Jos haluaa valkoisemmat hampaat, kannattaa luottaa siinä ammattilaisiin. Hammaskiilteellä ei kannata lähteä leikkimään, eikä halvin vaihtoehto yleensä ole se kaikkein turvallisin tai toimivinkaan vaihtoehto.

Teksti: Emma Suominen

X