Kauneus

Vuosien myötä lempeyttä itseään kohtaan oppinut Lena Meriläinen: ”Katson itseäni armollisesti”

Nyt kuusikymppisenä näyttelijä Lena Meriläinen osaa suhtautua ikääntymiseen rennosti, mutta aina se ei ole ollut yhtä helppoa.

Teksti:
Oili Urmas
Kuvat:
Sampo Korhonen, Lena Meriläisen Kotialbumi

Viime vuosina Lena Meriläistä on työllistänyt Syke-televisiosarja.

Nyt kuusikymppisenä näyttelijä Lena Meriläinen osaa suhtautua ikääntymiseen rennosti, mutta aina se ei ole ollut yhtä helppoa.

Näyttelijää katsotaan tarkasti kameran linssin kautta. Armollinen suhtautuminen ulkonäköön ja vanhenemiseen on siksi erityisen tärkeää juuri tässä ammatissa, sanoo Lena Meriläinen, 67.

– Olen tyytyväinen kuusikymppinen, ryppyjä ja harmaita hiuksia saa tulla.

Lue myös: Uupumuksesta toipunut Lena Meriläinen: ”Ikä on tuonut mukanaan paljon armollisuutta”

Millainen on ihonhoitorutiinisi, Lena Meriläinen?

Minulla on sekaiho, jota on melko helppo hoitaa. Ihoni ei kuivu kovinkaan helposti. Puhdistus on ihonhoitoni perusta, koska töissä minulle tehdään aina vahva meikki.

Käyn noin kerran kuukaudessa Ihoakate­miassa jossakin hoidossa. Olen ollut esimerkiksi infrapuna-, ultraääni-, mesoterapia- ja sähkö­impulssihoidossa. Jo vuosia olen luottanut ihotautien erikoislääkäri Marge Uibun ammattitaitoon.

Leikkautin silmäluomeni 15 vuotta sitten. Operaatio oli kivulias, joten sen jälkeen en halunnut enää plastiikkakirurgiaa vaan lempeämpiä hoitomuotoja.

Lena Meriläinen
Lena Meriläinen tuli tunnetuksi Eeva Mäkimaana Kotikatu-televisiosarjassa, jota tehtiin vuosina 1995–2012.

Miten meikkaat?

Vapaa-ajalla olen laiska meikkaamaan. Ennen kuin lähden kotiovesta ulos, laitan väriä kulmiin ja ripsiin. Silmämeikki on minun juttuni. Ihoni ei ole koskaan kalpea, joten minun ei tarvitse pohjustaa kasvojani. Toki jos minulla on tiedossa juhlat tai muita iltamenoja, meikkaan enemmän.

Miten suhtauduit ulkonäköösi nuorempana, entä nyt?

Nuorena olin meikin suhteen paljon tarkempi. Kun olin 15-vuotias, heräsin aikaisin aamulla laittamaan irtoripset ennen kouluun lähtöä. Vahva meikki oli naamio, jonka taakse piilotin epävarmuuteni.

40-vuotiaana minulla oli ikäkriisi. Kamera näyttää rypyt ja muut ikääntymisen merkit selvästi. Vertasin itseäni nuoriin ja kauniisiin näyttelijäkollegoihin. Sitten ymmärsin, etten voi jatkaa sillä tavoin menettämättä mielenterveyttäni. Opettelin hyväksymään itseni sellaisena kuin olin. Myös meikkini keveni silloin.

Nyt katson itseäni armollisesti. Puolisonikin sanoo, että olen hyvännäköinen ikäisekseni.

Lena Meriläinen 23-vuotiaana.
Lena Meriläinen valmistui näyttelijäksi 23-vuotiaana. Teatterissa maskeeraajat toivoivat, että Lena pitäisi pitkät hiukset.

Miten hiustyylisi on vaih­dellut vuosien varrella?

Hiusten suhteen olen ollut ammattini orja. Ennen näyttelemistä olin tanssija, ja minulla oli pitkä tukka. Kun siirryin teatterin puolelle, maskeeraajat toivoivat, että en lyhentäisi hiuksiani. He pystyivät tekemään pitkästä tukasta paljon erilaisia kampauksia.

Ryhdyin freelancer -näyttelijäksi nelikymppisenä. Silloin päätin, että pitkät hiukset saavat mennä, ja leikkautin polkkatukan. Sen jälkeen olen viihtynyt lyhyessä hiusmallissa. Tumma hiusväri on minulle luontainen, se sopii minulle.

Lena Meriläinen teini-ikäisenä.
Lena Meriläinen teini-ikäisenä. Silloin Lenan tyyliin kuului vahva meikki.

Mitkä ovat hyvinvointisi kulmakivet?

Teen joka aamu pienen jumpan, joka perustuu tiibetiläisten munkkien kehittämään viiteen rituaaliin. Se vetreyttää kehoni varsin mainiosti.

Myös pilatesharjoituksia teen säännöllisesti – olen kouluttautunut pilatesohjaajaksi. Pilateksen perusajatus on oman rangan kannatteleminen ja syvien lihasten treenaaminen. Se opettaa, miten pitää seisoa, istua ja kävellä. Nämä ovat asioita, joista on hyötyä jokaiselle.

.

X