Lifestyle

Kesäteatteri 2024: klassikoita, legendoja ja herskyvää komediaa – kokosimme parhaat tärpit teatterikesään!

Suomalaiset ovat kesäteatterikansaa. Meillä myös on mistä valita, sillä kesäteattereita nousee joka kesä pystyyn ympäri Suomen. Koostimme kesän 2024 tarjonnasta parhaat palat.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Suomessa on satoja kesäteattereita.

Suomalaiset ovat kesäteatterikansaa. Meillä myös on mistä valita, sillä kesäteattereita nousee joka kesä pystyyn ympäri Suomen. Koostimme kesän 2024 tarjonnasta parhaat palat.

Kesäteatteri on suomalaisten rakastama kesänviettotapa myös kuluvana kesänä 2024. Olkoon kyseessä ammattiteatteri tai harrastajatuotanto, yleisöä riittää sadoille esityksille, joita eri puolilla Suomea joka kesä esitetään.

Tänä kesänä 2024 kesäteatteri tarjoaa tavallistakin monipuolisemman kattauksen näytelmiä, joiden äärellä voi niin nauraa vatsalihaksensa kipeiksi, viihtyä huippumusiikin parissa kuin heittäytyä nostalgian vietäväksi – parhaimmillaan kaikkea näitä samassa näytelmässä.

Koostimme kesän 2024 tarjonnasta parhaat palat jokaiseen makuun!

Kesäteatteri 2024: Etelä-Pohjanmaa

 • Mies joka ei osannut sanoa ei teatteriversio vuoden 1975 hittielokuvasta

Yhdysvalloista koti-Suomeen palaava pastori Aimo Niemi sijoitetaan lapsuutensa maisemiin, keskellä suurta kaupunkia sijaitsevan Kivimäen puutaloalueen avioliittoneuvojaksi. Kaupungin viranomaiset ovat sitä mieltä, että alue tulee pyhän kehityksen nimissä purkaa ja rakentaa sen paikalle lisää betonikolosseja. Tämä yhteiskunnallinen puoli kulkee näytelmässä parisuhdekommellusten taustalla.

Näytelmän kantateos, Risto Jarvan ohjaama samanniminen elokuva oli vuoden 1975 suurimpia menestyksiä sekä elokuvateattereissa että televisiossa, jossa sen näki yli 2 miljoonaa suomalaista.

Kesäteatteri Sotkanpesä – Sotkantie 155, 61800 Kauhajoki

Etelä- ja Pohjois-Savo

 • Helppo ero – nauruhermoja kutkuttava komedia eroterapeutista, joka päättää hankkiutua kaikesta eroon

Eroterapeutti kyllästyy siihen, ettei pääse eroon mistään. Päätöksestä päästä kaikesta eroon syntyy koomisin kohellus, joka ei säästele katsojan nauruhermoja. Komediallisia elkeitä on luvassa myös käytännön tasolla, kun vain neljä näyttelijää ottavat haltuun näytelmän kaikki yli kolmekymmentä roolia.

Rooleissa Mika Nuojua, Jukka Rasila, Pauliina Hukkanen ja Joonas Kääriäinen.

Kesäteatteri Naisvuorella | Mikonkatu 18, 50100 Mikkeli

 • Laiturimarkkinat – hersyvän hauska koko perheen uutuusnäytelmä

Laiturimarkkinat on Ilkka Malmin kirjoittama näytelmä Kurttulan kunnan perinteisistä juhannusmarkkinoista, jotka halutaan uudistaa Laiturimarkkinoiksi – enää tarvitaan vain laituri! Laiturin hankinta koettelee kyläläisten talkoohenkeä, ystävyyssuhteita ja 30-vuotista avioliittolupausta, liiallinen halonhakkuu voi puolestaan johtaa halkoholismiin.

Laiturimarkkinoiden näyttelijät ovat Teatteri Hermannin harrastajanäyttelijöitä, uusia ja konkareita.

Postitie 32, 71570 Syvänniemi, Kuopio

Lue myös: Näyttelijä Jarkko Niemi on herkkä ja dramaattinen: ”Omien piirteiden kanssa täytyy vain oppia elämään”

Kesäteatteri 2024: Kainuu ja Lappi

 • Kahen akan loukussa – hupaisa kesäkomedia, joka pistää katsojien vatsalihakset lujille

Veijo ja Tuulia Hurmalaisen hääyö menee puihin, kun naapurin Ulpun luona yöpyvä Veijon äiti Bertta lavastaa sairauskohtauksen ja pakottaa Veijon kyyditsemään itsensä lääkäriin keskellä yötä. Eli aivan kuten Veijon paras kaveri Pekka ennustaa käyvän: Veijolla alkaa avioliiton arki kahen akan loukussa – vaimon ja äidin.

Mustikkakankaantie 12, 88270 Vuolijoki

 • Peppi Pitkätossu – rakastettu klassikko Konttisen rannan ulkonäyttämöllä

Konttisen kesäteatteri ja Lapin ylioppilasteatteri esittävät yhteistuotantona kaikkien rakastaman Astrid Lindgrenin klassikon: Peppi Pitkätossu -musiikkinäytelmän täynnä iloa ja seikkailua.

Konttisen kesäteatteri, Koskenranta 5, 96100 Rovaniemi

kesäteatteri 2024: katsojat.
Osa kesäteatterin viehätystä on ulkoilmamiljöö. © iStock

Kesäteatteri 2024: Kanta-Häme ja Kymenlaakso

 • Elämältä kaiken sain – musiikkikomedia Pepe Willbergin hittien tahtiin

Elämältä kaiken sain on inhimillinen tarina rakkaudesta, elämästä ja vanhasta kitarasta, joka sotkee kaiken. Pepe Willbergin hitit kajahtavat komeasti loistavien laulajien ja livebändin esittäminä.

Rooleissa mm. Anna Hanski, Ilkka Merivaara ja Maija Rissanen.

Hämeenlinnan uusi kesäteatteri, Kaupunginpuisto, Tampereentie 100, 13600 Hämeenlinna

 • Loma – aurinkoinen elokuvaklassikkosovitus hullunkurisesta seuramatkasta

Runoileva pankkivirkailija Aimo Niemi on matkalla Innsbruckin talviolympialaisiin, mutta hän hyppää suksineen vahingossa väärään koneeseen ja löytää itsensä Rodoksen saarelta! Näytelmää säestävät kuumat ja rakkauden kaipuuta tihkuvat 70-luvun hittikappaleet.

Risto Jarvan elokuvaklassikko 70-luvulta on komedian aatelia ja näyttämölle sen on sovittanut Ola Tuominen.

Haminan teatterin kesäareena | Roopertinkatu, 49400 Hamina

Lue myös Kotiliesi.fi: Hittimusikaalien ohjaaja Samuel Harjanne oli koulussa kummajainen, joten hän rötösteli kuuluakseen porukkaan – äidin oivalluksen ansiosta hänellä oli onneksi oma heimo muualla

Kesäteatteri 2024: Keski-Suomi

 • DE VA KUKKU DE – laulunäytelmä Maitolaiturin Prinsessasta

Laulunäytelmä DE VA KUKKU DE kertoo Anita Hirvosen koko tarinan mummon luona kasvaneesta pikkutytöstä koko kansan tuntemaksi laulajatähdeksi. Tunteita ja iloa herättelevä esitys on höystetty Hirvosen omalla musiikilla.

Ränssin Kievarin kesäteatteri, Kuikantie 340, 41140 Jyväskylä

 • Topi Sorsakosken tarina – tarina kansansuosikin sisimpään

Näytelmä pureutuu siihen, kuka oikeastaan oli Topi Sorsakoski. Vai Pekka Tammilehto? Vai molemmat? Näytelmässä nähdään Topin elämän käännekohdat ja kuullaan ikivihreät klassikot kuten Salattu suru, Olet rakkain, Eeva ja Haavekuva. 

Päärooleissa hurmaavat Jari Silventoinen ja Neija Välilä.

Teatteri Eurooppa Neljä, Riihivuorentie 313, 40950 Muurame

Pirkanmaa

 • Kultainen vasikka – uskalias klassikko näytelmäversiona

Kultainen vasikka, Maria Jotunin vuonna 1918 julkaistu draamakomedia, oli aikoinaan todella uskalias. Se on tarina rahasta ja rakkaudesta, mutta myös mestarillinen ihmiskuvaus. Alkuperäinen teos on vanha, mutta onko ihminen sittenkään muuttunut? Rönnin Kesäteatterissa se koetaan Virva Itärannan dramatisoimana ja ohjaamana. 

Rönnin kesäteatteri, Eräjärventie 946, 35220 Eräjärvi, Orivesi

 • JUICE – suurmusikaali legendasta

Juice Leskinen jätti lähtemättömän jäljen suomalaiseen rockmusiikkiin ja suomalaisen lyriikan historiaan. Heikki Paavilaisen käsikirjoittama ja ohjaama uusi suurmusikaali JUICE paljastaa ennenkuulumatonta mystiikkaa legendan taiteen takaa. Musikaali vie hurmaavalle melodiselle matkalle muistoihin ja ihmisyyteen kauniin järvimaiseman ympäröimänä Valkeakoskella.

Suomen kesäteatteri, Pässinmäenkatu 30, 37600 Valkeakoski

Pohjanmaa ja Pohjois-Pohjanmaa

 • Neljä ystävää – rock-henkinen keikkamatka halki Suomen.

Neljä ystävää kertoo vuosikymmen sitten keikkailleesta nuorisobändistä, jonka keulakuva haikailee takaisin lavoille. Outojen sattumusten kautta bändi saa vielä viimeisen keikkapyyntönsä, ja bändiä aletaan kasaamaan taas kokoon. Musikaalissa kuullaan yli 30 kappaletta suositun vaasalaislähtöisen Klamydia-yhtyeen tuotannosta. Railakkaan rock-meiningin vuoksi näytelmän ikärajasuositus on 15 vuotta.

Vaasan ylioppilasteatteri Ramppi, Gerbyntie 16, 65230 Vaasa

 • Haluatko mökkiläiseksi? – hulvaton komedia aidoista mökkikokemuksista

Aivan tavallinen pariskunta voittaa Haluatko mökkiläiseksi -visailusta pääpalkinnon, suomalaisen kesämökin ja idyllin Saimaalta. Saadakseen mökin omakseen, heidän on pystyttävä viettämään koko kesä mökillä. Maalataan mökki. Korjataan laituri. Tampataan matot. Siivotaan huussi. Ruopataan ranta. Ei ole temppu eikä mikään, vai onko? Tässä komediassa kaikki ei todellakaan mene niin kuin Strömsössä!

Kalajoen kesäteatteri, Teatteripolku, 85100 Kalajoki

Kesäteatteri 2024: Satakunta

 • Ihmisen poika – musiikkinäytelmä Yö-yhtyeen hiteillä Rauman kesäteatterissa

Ihmisen poika on Mikko Kivisen ja Otto Kanervan käsikirjoittama musiikkikomedia. Näytelmän tapahtumat sijoittuvat eristäytyneeseen kyläyhteisöön, jossa aika on pysähtynyt. Kylän henkinen johtaja pitää yhteisöä tiukasti otteessaan ja ”ennen kaikki oli paremmin”. Mitä tapahtuu, kun edistys pyrkii kylään?

Rooleissa muun muassa Kai Hyttinen ja Sanna Saarijärvi.

Fåfänga | Suvitie 3, 26100 Rauma

 • Täydelliset häät – hulvaton menestysfarssi häistä, kaaoksesta ja ennen kaikkea hääkaaoksesta Kirjurinluodon Kesäteatterissa

Kirsi ja Mika ovat menossa naimisiin. Kaikki on valmista täydellisiä häitä varten, mutta hääpäivän aamu ei valkene niin kuin pitäisi. Sulhanen herää hääsviitistä polttareiden jälkeen tuntemattoman naisen vierestä eikä hänellä ole mitään muistikuvaa, mitä on tapahtunut. Miten käy häiden, se selviää Täydellisissä häissä.

Rooleissa mm. Eija Vilpas, Kreeta Salminen, Maria Kuusiluoma.

Pormestarinpolku 1, 28100 Pori

Laivamatka Helsinki.
Joskus jo matka kesäteatteriin on elämys. Helsingin Vallisaaren kesäteatteriin kuljetaan veneellä. © iStock

Kesäteatteri 2024: Uusimaa

 • Mysterio Buffo – neljä näytelmä yhdellä iskulla

Mitä yhteistä on incelillä, känselöinnillä, woke-kulttuurilla, fomolla ja somella, vastaamon jäbällä, lähiömutsilla ja paavilla? Se selviää, kun Ilveilijä hyppää lavalle Vallisaaren kesäteatterissa. Teos on spektaakkelimainen: neljä näytelmää joissa lähemmäs 30 roolia – yhden näyttelijän näyttelemänä lavalla. Kaanaan häät, Ilveilijän synty, Lasaruksen kuolleista herääminen sekä Bonifacius VIII, niistä koostuu Mysterio Buffo

Lavalla Eeva Rantinoja. 

Vallisaaren kesäteatteri, Vallisaari, Helsinki

 • Peter Pan – rakastettu satu valloittaa Taaborinvuoren

Yksi kaikkien aikojen rakastetuimmista saduista herää henkiin heinäkuussa 2024, kun Peter Pan ystävineen valloittaa Taaborinvuoren. Peter Pan lumosi kesäteatteriyleisöt Taaborilla ensimmäisen kerran vuonna 2014 ja yleisömenestys tekee nyt 10 v. juhlavuotenaan paluun. Taavi Vartian ohjaama Peter Pan on vauhtia ja iloa pursuava esitys, kaunis ja koskettava tarina kasvamisesta.

Rooleissa mm. Timo Lavikainen ja Sanna Stellan.

Taaborin kesäteatteri,  Koulunkulmantie 34, Palojoki, Nurmijärvi 

Kesäteatteri 2024: Varsinais-Suomi

 • Finlanders-musikaali Oikeesti – keski-ikäisen kipeän kaunis kasvutarina

40-vuotisjuhlavuottaan viettävä tanssiorkesteri Finlanders sekä pian 50 vuotta täyttävä Paimion Teatteri lyövät hynttyyt yhteen kesäksi 2024, kun Paimion Kesäteatterissa esitetään Finlanders-musikaali Oikeesti. Yhtyeen ja tekijätiimin yhteistyössä valmistuneessa musikaalissa koetaan keski-ikäisen Kirsikan kasvutarina, tuttujen melodioiden rytmittämänä. Tarinassa liikutaan kahdessa eri aikatasossa – Kirsikan nuoruudessa vuodessa 1984 sekä nykypäivässä, jossa Kirsikka elää dementoituneen Jounin ja autistisen poikansa Petterin kanssa.

Paimion kesäteatteri,  Sähköyhtiöntie 198, 21530 Paimio

 • Bonnie & Clyde – rikollisen röyhkeä menestysmusikaali

Bonnien ja Clyden tarina on kiehtonut läpi vuosikymmenten, mistä kielivät lukuisat elokuva-, näyttämö- ja kirjasovitukset. Mikä näiden rikollisten tarinassa kiinnostaa? Tähän etsii vastausta myös ensi kesänä Samppalinnassa nähtävä musikaali, joka muuttaa koko Samppalinnanmäen 1930-luvun Yhdysvalloiksi.

Musikaali iskee suoraan meidän aikamme julkkiskulttuurin alkulähteille ja pinnalla olevan true crime -aallon ytimeen. Bluesin, gospelin ja kantrin sävelin soivaa musikaalia säestää Samppalinnasta tuttuun tapaan huippumuusikoista koostuva livebändi.

Ikäsuositus: yli 14-vuotiaille.

Samppalinnan kesäteatteri, Paavo Nurmen puistotie 3, 20810 Turku

Katso koko Suomen kesäteatteritarjonta kesateatterit.fi.

X