Omenaviinietikka on yksi keino saada banaanikärpäset kiikkiin.
Koti ja sisustus

5 helppoa kotikonstia, joilla pääset eroon banaanikärpäsistä

Banaanikärpäsistä on onneksi mahdollista päästä eroon luonnollisin kotikonstein. Kokeile näitä viittä tehokasta niksiä.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Banaanikärpäset ovat monen kodin riesa, jonka lämpenevät säät tuovat tullessaan. Banaani- tai hedelmäkärpäset ovat pieniä, nopeasti lisääntyviä hyönteisiä, jotka kulkeutuvat kaupasta ostettujen hedelmien ja vihannesten mukana keittiöihin.

Banaanikärpästen lisääntymistä voi ehkäistä syömällä hedelmät ajoissa (ylikypsät hedelmät houkuttelevat kärpäsiä), pyyhkimällä keittiötasoilta välittömästi makeat tahrat ja viemällä roskat (etenkin biojäte) tarpeeksi usein.

Banaanikärpästen nitistämiseksi on olemassa myös näppäriä niksejä. Listasimme viisi vinkkiä, joiden avulla voit päästä banaanikärpäsistä eroon.

1. Viinietikkaa ja tiskiainetta

Lisää kulhoon, mukiin tai lasiin viinietikkaa ja pari pisaraa käsitiskiainetta. Tiskiaine vähentää etikan pintajännitystä, joten viinietikan houkuttelemat kärpäset uppoavat etikkaan.

2. Omenaviinietikka-ansa

Kaada lasiin omenaviinietikkaa. Peitä lasi muovikelmulla ja pistele kelmuun muutamia reikiä, joista kärpäset mahtuvat lentämään sisään.

Banaanikärpäset eivät voi vastustaa omenaviinietikan tuoksua, mutta eivät pääse ansaan lennettyään sieltä enää ulos. Samaa keinoa voit kokeilla myös oluella, mehulla tai viinillä.

3. Suppilo ja hedelmäpaloja

Laita lasipurkin pohjalle hieman viinietikkaa ja muutama pala hyvin kypsiä hedelmiä. Aseta purkkiin suppilo. Jos et omista suppiloa, rullaa paperista tötterö ja aseta se kulhoon niin, että tötterön alaosaan jää pieni aukko.

Hedelmien ja viinietikan tuoksu houkuttelee banaanikärpäset ansaan, josta ne eivät enää osaa ulos.

4. Avattu viinipullo

Banaanikärpäset rakastavat myös viinin tuoksua. Jätä pyödälle avattu punaviinipullo, jonka pohjalle on jäänyt hieman viiniä. Kärpäset lentävät viinipullon sisään mutta eivät osaa kapeasta pullonkaulasta ulos.

5. Light-mehua tai -limua

Kaada lasiin tai kulhoon mehua tai limua ja pari tippaa käsitiskiainetta pintajännityksen rikkomiseksi. Erityisesti light-mehua tai -limua kannattaa kokeilla, sillä makeutusaineet näyttävät tutkitusti tappavan banaanikärpäsiä.

Lähteet: Good House Keeping, The Kitchn

X