Koti ja sisustus

5 oudointa KonMari-oppia – Olisiko sinusta näihin?

Viime vuonna maailmanlaajuiseksi trendi-ilmiöksi noussut KonMari-järjestysmenetelmä sai ihmiset innostumaan tavaroiden karsimisesta ja kodin järjestämisestä uuteen uskoon. Käytännöllisiltä kuulostavien ohjeiden sekaan mahtuu kuitenkin myös hieman erikoisempia oppeja – kuten sukkien rentouttamista.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Olisiko sinusta kiittämään ääneen vaatteitasi?

Viime vuonna maailmanlaajuiseksi trendi-ilmiöksi noussut KonMari-järjestysmenetelmä sai ihmiset innostumaan tavaroiden karsimisesta ja kodin järjestämisestä uuteen uskoon. Käytännöllisiltä kuulostavien ohjeiden sekaan mahtuu kuitenkin myös hieman erikoisempia oppeja – kuten sukkien rentouttamista.

KonMari-järjestysjärjestelmän kehittäjä, japanilainen Marie Kondo antaa järjestelijän raamatuksi nousseessa oppaassaan KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika monia käytännön neuvoja kodin järjestämiseen ja siistinä pitämiseen. Kirjassa paljastetaan, että Kondo on lukiosta asti kohdellut tavaroitaan kuin elollisia olentoja. Tästä johtuen opuksesta löytyy myös varsin epätavallisia ohjeita.

Olisiko sinusta noudattamaan esimerkiksi näitä hieman erikoiselta kuulostavia KonMari-oppeja?

1. Kunnioita sukkiasi ja anna laukkujesi levätä

Onko sinulla sukkalaatikko, jossa sukat ovat kerällä? Se on Kondolle kauhistus. Sukat tulisi viikata aivan kuten muutkin vaatteet. Laatikossa sukkien pitäisi pystyä lepäämään, mutta kerällä ne ovat Kondon mukaan jatkuvassa jännitystilassa. ”Voisiko niitä enää huonommin kohdella?” Kondo kysyy kirjassaan.

Samaan tapaan Kondo suosittelee laukun tyhjentämistä tavaroista joka päivä. Laukunkin pitää saada levätä.

2. Kiitä tavaroitasi

Kondo painottaa oppaassa, että on tärkeää arvostaa tavaroitaan. Siksi hän suosittelee ilmaisemaan niille kiitollisuutta lausumalla kiitokset ääneen. ”Kiitos, että piditte minut tänään lämpimänä” on sopiva kiitos vaatteille. ”Kiitos, että kaunistitte minua” on oiva kiitos asusteille. Käsilaukkua taas sopii kiittää vaikkapa näin: ”Sinun ansiostasi sain tänään paljon aikaiseksi.”

Kiitollisuutta täytyisi Kondon mukaan ilmaista kaikille niille tavaroille, jotka auttavat päivän toimissa. Jos tavaroiden kiittäminen päivittäin tuntuu vaikealta, Kondo kannustaa lausumaan kiitokset ääneen edes silloin tällöin.

3. Käy moikkaamassa käyttämättömiä vaatteitasi

Kondo ei suosittele kausivaatteiden viemistä varastoon tai säilömistä kaapin nurkkaan. Jos kuitenkin tilaa on vähän ja joudut säilyttämään vaatteitasi eristyksissä käyttövaatteistasi, et voi vain unohtaa niitä. Kondon mukaan vaatteita täytyy käydä tervehtimässä vähintään puolen vuoden välein, sillä ”vaatteet, jotka ovat olleet puoli vuotta suljetussa tilassa, näyttävät nahistuneilta kuin niiltä olisi loppunut happi”.

Kondon mukaan vaatteille täytyy antaa valoa ja ilmaa. Hän kehottaa sivelemään vaatteita ja näyttämään, että välität niistä ja odotat hetkeä, jolloin pääset taas pitämään niitä. Näin vaatteet pysyvät Kondon sanojen mukaan elinvoimaisina. Lisäksi pidät samalla yllä suhdettasi kyseisiin vaatteisiin.

4. Pidä läksiäiset tavaroille, joista luovut

KonMaria lukiessa alkaa väistämättä ajatella, että kirja sisältää ristiriidan. Eikö tärkeäksi määritelty tavaroiden karsiminen ole niiden julmaa hylkäämistä? Kirjan loppupuolella tätä dilemmaa ruoditaan selittämällä, että kaikki tavarat haluavat olla hyödyksi. Vaikka tavaran heittää pois tai polttaa, siitä jää jäljelle ”palvelualttiuden energia”.

”Kun esine vapautetaan fyysisestä olomuodostaan, se liikkuu maailmassasi energiana, kertoo muille tavaroille, että olet ainutlaatuinen ihminen ja tulee takaisin luoksesi esineenä joka tuottaa sinulle eniten iloa. Vanha vaate saattaa palata uutena, kauniina vaatteena tai uutena kontaktina”, kirjassa selitetään.

Kondo neuvoo pitämään vanhoille tavaroille läksiäiset, joissa tavarat hyvästellään ja lähetetään uudelle matkalle. Hetkeä tulee juhlistaa.

”Uskon todella, että kun päästämme irti tavaroista, ne ovat onnellisempia ja eloisampia kuin silloin, kun hankimme ne”, Kondo toteaa oppaassa.

5. Tervehdi kotiasi

”On yksi idioottivarma keino terävöittää nopeasti omaa tajua siitä, mitä tavaroita tarvitsee ja mihin ne kuuluvat: tervehdi taloasi aina, kun tulet kotiin”, KonMari-oppaassa neuvotaan. Käytännössä talolle neuvotaan sanomaan kotiin saapuessa näin: ”Hei! Kotona Ollaan!” Kondo neuvoo tavoittelemaan samanlaista äänensävyä, jolla puhuttelet perheenjäseniäsi tai lemmikkiäsi.

Jos unohdat tervehtiä kotiasi sinne saapuessa, voit unohduksen tajutessasi lausua kodille kiitoksen siitä, että se antaa katon pääsi päälle. Jos arkailet sanoa näitä asioita ääneen, voit Kondon mukaan lausua ne hiljaa mielessäsi. Kun tätä tekee toistuvasti, voi Kondon mukaan huomata, kuinka koti alkaa vastata. Se alkaa kertoa, mikä paikka tarvitsisi milloinkin järjestystä ja minne tavarat kannattaisi laittaa.

Lähde: Marie Kondo, KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika (Bazar)

Lue myös:

Menikö KonMari-villitys liian pitkälle? Karsimmeko jo liikaa?

Näin saat keittiön rosteripinnat kiiltämään – 5 helppoa ja edullista ratkaisua

Tiskiallas voi olla kodin pahin bakteeripesä – Ruokasooda ja etikka tuovat ratkaisun

Oletko aina säilyttänyt lakanat väärin?

X