Koti ja sisustus

6 ikkunoidenpesuvinkkiä, joiden avulla ikkunoista saa helposti hohtavan puhtaat

Millaisella säällä ikkunat kannattaa pestä? Mikä pesuaine toimii parhaiten? Kannattaako etikkaa käyttää? Miksi sälekaihtimia ei kannata pestä vedellä? Kysyimme Martoilta parhaat ikkunanpesuvinkit.

Teksti:
Elisa Hurtig
Kuvat:
Istock

Pesuveden ei kuulu vaahdota. Liiallinen pesuaineen käyttäminen vain likaa ikkunoita.

Millaisella säällä ikkunat kannattaa pestä? Mikä pesuaine toimii parhaiten? Kannattaako etikkaa käyttää? Miksi sälekaihtimia ei kannata pestä vedellä? Kysyimme Martoilta parhaat ikkunanpesuvinkit.

Auringonvalo sen paljastaa: ikkunoiden peseminen on taas ajankohtaista, sillä lasin läpi ei näe. Marttojen kotitalousasiantuntija Ella Airola antaa vinkit, miten tuosta työläästä toimenpiteestä selviää ilman hermojen menetystä.

1. Pese ikkunat leutona kevätpäivänä

Ajoitus on tärkeä. Paras sää ikkunanpesuun on leuto kevätpäivä, jolloin ei ole pakkasta eikä suoraa auringonpaistetta. Pakkasella vesi jäätyy lasiin ja auringonpaisteella pesuvesi kuivuu ikkunaan ennen kuin sen ehtii vetää lastalla pois.

Jos haluat nauttia pesujäljestä pitkään, ajoita pesu joko ennen suurinta siitepölykautta tai sen jälkeen.

2. Älä käytä liikaa pesuainetta

Annostele pesuaine oikein. Monet annostelevat liikaa pesuainetta, jolloin he itse asiassa vain likaavat lasia pesuaineella.

Pesuaineen ei kuulu vaahdota, joten laita veteen vain muutama tippa käsitiskiainetta – se on paras pesuaine.

3. Kirkasta etikalla

Kirkkaimman lopputuloksen saamiseksi voit huuhdella ikkunan puhtaalla huuhteluvedellä, jossa on ruokalusikallinen väkiviinaetikkaa. Vaihda pesuvesi ikkunoiden välillä.

Jos haluat säästää vettä, aloita ensin puhtaimmista laseista eli sisällä olevista pinnoista. Silloin et tosin näe yhtä hyvin pesutulosta kuin jos aloittaisit uloimmasta.

4. Käytä aina ehjää lastaa

Satsaa lastaan. Ikkunat voi pestä ilman lastaakin, mutta jos käytät lastaa, katso, että se on ehjä ja puhdas. Likaisella tai rikkinäisellä lastalla ikkunaan tulee raitoja.

5. Älä unohda verhoja

Tuuleta tai pese verhot ikkunanpesun yhteydessä.

Sälekaihtimet kannattaa imuroida tai pyyhkiä siivouskintaalla. Niitä ei kannata pestä vedellä, sillä likavesi tarttuu sälekaihtimien naruihin ja tekee niistä mustat.

6. Suojaa lattia

Suojaa lattia sanomalehdellä tai vanhalla kerniliinalla. Silloin sinun ei tarvitse pestä enää lattiaa ikkunanpesu-urakan päätteeksi.

Lue myös:

Näin tulppaanit säilyvät kauniina pidempään – 7 vinkkiä

Näin saat keittiön rosteripinnat kiiltämään – 5 helppoa ja edullista ratkaisua

Ruokasooda ja etikka puhdistavat tiskialtaan hohtavan puhtaaksi

X