Koti ja sisustus

Ah, mikä autuas järjestys! Nämä nerokkaat järjestelyvinkit inspiroivat kesyttämään kodin tavaratulvan

Taas avaimet hukassa ja kaapit kaaoksessa? Ei enää kauaa! Näillä vinkeillä pidät kotisi järjestyksessä.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
iStock

Järjestelty koti saa huokaisemaan ihastuksesta.

Taas avaimet hukassa ja kaapit kaaoksessa? Ei enää kauaa! Näillä vinkeillä pidät kotisi järjestyksessä.

Säilytystilan puute ajaa kodin kuin kodin helposti kaaokseen, mutta nämä näppärät järjestelyvinkit auttavat pitämään kotisi kauniisti järjestyksessä.

Kokosimme järjestelyn ammattilaisten sekä vaikuttajien vinkkejä siihen, miten asiat pysyvät omilla paikoillaan.

Järjestelyvinkit auttavat: kuivakaappi järjestykseen

Ostitko taas kolmannen paketin riisiä, kun aiemmin avatut paketit eivät kuivakaapin perältä taaskaan osuneet silmään ennen kauppareissua?

Hyvin organisoitu kuivakaappi on ilo silmälle, mutta toisaalta tiiviisiin purnukoihin tai kannellisiin rasioihin pakatut jauhot ja leseet eivät myöskään vedä magneetin lailla puoleensa ikäviä riisihäröjä tai muita kodin tuholaishyönteisiä.

Myös mausteet on syytä järjestellä niin, että ne löytyvät nopeasti silloinkin, kun keittiössä on niin sanotusti tilanne päällä. Mausteet voi lajitella kauniisiin purkkeihin tai kätevästi yhteen laatikkoon.

@minimalistiaiti Tulin myös tänne! ✨😁 Mausteet minttiin siis ekaksi niille, joilla ne ei sitä vielä ole 👌🏻 #siivous #siivousvinkki #mausteet #järjestely #järjestäminen #tiktoksuomi #minimalismi #minimalismilapsiperheessä #minimalistiäiti #minimalismwithkids #organizingtips #organizinghacks ♬ alkuperäinen ääni – Emma Lahdensuu

Jos seinällä ei ole maustehyllyä ja kaappitilaa on niukasti, mausteet voi lajitella kätevästi myös vetolaatikkoon.

@kailakaike When you realize you’re house wife material 😅 #housewife #wife #foryou #foryourpage #hardwork #organizing #mepracticing #home #fyp #thatswhatilike ♬ original sound – Just Jully

Kotiliesi.fi: Ammattijärjestäjä Ilana Aalto jakaa vinkin, jolla kodin saa järjestykseen kuin taikasauvan heilautuksella – eikä vinkki ole tavaroiden piilottaminen

Sekalaisen tavaran kaappi

Kaikki tietävät sen kaapin tai lipaston laatikon, jonne tungetaan kaikki se ylimääräinen, jolle ei tunnu löytyvän mitään fiksua paikkaa.

Kun olisi aika kaivaa taskulamppu, passi, avattu paristopaketti tai adapteri esiin, sekatavaralaatikko muuttuu selittämättömästi mustaksi aukoksi, joka tuntuu imuroineen kaiken silmän ulottumattomiin.

Villi idea: mitä jos sekalaisen tavaran kaapillakin olisi järjestys? Jos idea kiinnostaa, nämä järjestelyvinkit ovat sinua varten.

Kun patterit, vanhat laturit, teipit, ylimääräiset avaimet ja muu sälä on lajiteltu laatikoihin, sekalaisen tavaran läpi käyminen on helpompaa.

Se auttaa myöhemmin myös tavaran karsimisessa, sillä omilla paikoillaan olevia tavaroita on huomattavasti mukavampaa käydä läpi kuin epämääräistä tavarakaaosta, jossa piuhat, langat sekä pienet nippelit ja nappulat pyörivät sekaisin keskenään.

Sekalaisen tavaran sälä kannattaa järjestellä laatikoihin, jotka voi halutessaan nimetä esimerkiksi tarralapuilla tai tussilla.

Järjestelyvinkit johdoille – ei enää johtoja miten sattuu

Erilaiset piuhat ja laturit menevät helposti sekaisin, kiertyvät toisiinsa tai rispaantuvat ikävästi rikki, jos niitä säilyttää miten sattuu.

Ota vessapaperin hylsyt hyötykäyttöön ja säilytä niiden sisällä latureita. Hylsyjen sisällä piuhat pysyvä suojassa ja ne voi lajitella kauniisti samaan laatikkoon, josta ne on helppo löytää tarpeen vaatiessa.

Kun klikkaat alla olevan kuvan oikeassa reunassa näkyvää nuolta, pääset selaamaan kaikki postauksen järjestelyvinkit läpi.

Jos laturit ja kuulokkeet pyörivät ikävästi laukussa, voi laukunkin jaotella pussien avulla osioihin. Tällöin tavarat eivät pyöri laukun pohjalla vaan jokaiselle tavaralle on oma paikkansa.

@muji.finland Tavarat aina yhdessä kasassa kassin pohjalla? #MUJI #MUJIfinland #sinulle #opiskelu #järjestely #matkustus ♬ original sound – Muji.finland

Lehtilokeroiden uusi elämä

Oletko sinäkin jo karsinut ylimääräiset mapit ja lehdet pois nurkista kuljeksimasta? Lehtien ja mappien säilytykseen tarkoitetut lokerot voi valjastaa muuhunkin käyttöön. Onko mieleesi koskaan juolahtanut, että niissä voi säilyttää esimerkiksi lautasia?

@muji.finland Lehtilokeroita voi käyttää muuallakin kuin toimistossa. 💯 #MUJI #MUJIfinland #järjestely #keittiö #koti #japani #sinulle #lifehack ♬ original sound – Muji.finland

Lautasten lisäksi niissä voi säilyttää muun muassa leikkuulautoja, hiusten muotoiluvälineitä tai juomapulloja.

Kosmetiikka aterinlaatikoihin

Tiesitkö, että aterinlaatikoita voi käyttää myös kylpyhuoneen järjestelyyn? Lokerikkoihin on helppo jaotella kosmetiikkaa käyttötarpeen mukaan tai kategorioittain.

Jos vetolaatikot ovat täyttyneet eikä pienessä kylpyhuoneessa ole laskutilaa, ripusta tavarat kauniisti esille.

@muji.finland Ripustus-järjestely toimii myös keittiössä. 💯 Valikoimassa on klipsien lisäksi sopivia S-koukkuja.#MUJI #MUJIfinland #MUJIkamppi #sinulle #japani #koti #järjestely #keittiö #lifehack #kylpyhuone ♬ original sound – Muji.finland

Nämä järjestelyvinkit tuovat lisää tilaa keittiöön pikkuvaivalla

Toisinaan säilytysratkaisut ovat niin yksinkertaisia, että ne tajutessaan aivoja lähes särkee. Kun joka toisen lasin kääntää ylösalaisin, voi säästää yllättävän paljon kaappitilaa.

@therealcindyology A few kitchen cabinet hacks #fyp #tidytok #lifehacks #organizing #organizar #kitchen #kitchenhacks #cleantok #lifehacks #LiveFlowSweatDuet ♬ Soul Bossa Nova – Quincy Delight Jones Jr. & His Orchestra

Ja vaikka yksittäisen muovipussin ruttaaminen allaskaappiin tuntuu melko viattomalta oikotieltä, useampi ruttupussi vie yllättävän suuren tilan. Kokeile siis tätä.

@iloajarjestyksesta Roskisvetolaatikon järjestelyä🪄 #iloajärjestyksestä #organizing #kitchenorganization #organizingtips #järjestyksessä #järjestys #järjestysvinkit ♬ Vacation – AttaBoy Remix – Dirty Heads

Kenkäteline kumoon ja uuteen käyttöön

Eikö vanha kenkäteline mahdu uuteen eteiseen? Kokeile kääntää se kyljelleen. Kengät sujahtavat telineeseen myös näin.

@paudini Welcome to the shoe tok 😈#kenkähack #shoetok #paritkenkäparit #järjestysvinkit#padetestaa ♬ Reality – Lost Frequencies

Lue myös: 5 parjattua kodin järjestysratkaisua – ammattijärjestäjän vinkit muuttavat käsityksesi pinoista ja naulakoista

Pienen budjetin järjestelyvinkit

Kuten yllä olevissa vinkeissä nähtiin, monet suositut järjestelyvinkit vaativat erilaisia laatikoita, purnukoita ja tilanjakajia avukseen. Jos tavaraa pyrkii karsimaan kotoa tai kymmeninen muovilaatikoiden hankkiminen kotiin ahdistaa, ei huolta –­ kaappien järjestely ei aina vaadi ostosreissua Ikeaan.

Laatikoita ja purnukoita saa koottua kätevästi jo olemassa olevista tai muuten kotiin kulkeutuvista tarpeista, kuten säilykkeiden lasipurkeista tai kauppakasseista.

X