Koti ja sisustus

Allergiakodin siivous onnistuu myös vähällä vaivalla – 9 käytännöllistä vinkkiä kodin puhtaana pitämiseen

Kodin siivoamisen – edes allergiaperheessä – ei tarvitse olla stressiä aiheuttava pakollinen paha. Kun ennakoi, järjestelee ja ottaa muutaman perusseikan huomioon, myös allergiakodin siivous on helppoa.

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock

Järjestä kotisi siten, että pöly ei pääse kerääntymään ja siivoaminen on helppoa.

Kodin siivoamisen – edes allergiaperheessä – ei tarvitse olla stressiä aiheuttava pakollinen paha. Kun ennakoi, järjestelee ja ottaa muutaman perusseikan huomioon, myös allergiakodin siivous on helppoa.

Liiallinen hygienia on nostettu yhdeksi syyksi erilaisten allergioiden lisääntymiseen. Otimme selvää, miten allergiakodin siivous onnistuu suhteellisen vähällä vaivalla ja järkevässä mittakaavassa. Kun nämä perusasiat ovat kunnossa, se riittää – olipa perheessä allergiaa tai ei.

1. Allergiakodin siivous rakennetaan ylläpitosiivouksen varaan

Viikoittainen ylläpitosiivous vähentää stressaavien suursiivousten tarvetta, mutta auttaa pitämään pölyt loitolla. Pölyisyys heikentää sisäilman laatua. Imuroi ja pyyhi pölyt viikoittain myös kodin ylätasoilta. Jos perheessä on allergiaa, nurkat kannattaa imuroida ja pyyhkiä kerran viikossa huolellisesti. Siitepölyaikana siivousta ja vuodevaatteiden puhdistamista voi tehostaa.

Lue myös: Näin suomalaiset siivoavat siivouspäivänä – oletko keskivertosuomalainen?

2. Älä tuuleta

Harkitse läpituuletusta uudelleen siitepölykaudella. Vaikka sinua houkuttelisi päästää raitis kevätilma sisälle, samalla oven avauksella tulevat myös siitepölyt. Jos perheessä on allergiaa, ei olosta kannata tehdä ehdoin tahdoin tukalampaa. Samasta syystä allergiaperheen pyykit on hyvä kuivata sisällä.

3. Jätä ulkovaatteet ja kengät eteiseen

Ulkovaatteiden ja kenkien mukana kotiin kulkeutuvat niin katu- kuin siitepölykin. Jos olet erityisen herkkä, kannattaa kengät ottaa pois ennen sisätiloihin astumista ja jättää ulkovaatteet eteiseen.

4. Valitse pesuaineet huolella

Pesuaineet kannattaa valita tarkoituksen mukaan. Hyvä yleispuhdistusaine toimii kodinsiivoukseen parhaiten. Olipa allergiaa tai ei, suosi mietoja, ympäristöystävällisiä ja allergiamerkin saaneita tuotteita. Ajan kuluessa voimakkaat hajusteet voivat nimittäin allergisoida. Kovia desinfiointiaineita ei tarvitse kodin perussiivouksessa.

5. Luonnontuote ei ole automaattisesti parempi

Trendikkäiksi nousseet luonnontuotteet, kuten etikka ja sooda, sopivat hyvin yleispuhdistusaineen rinnalle. Ne eivät kuitenkaan ole automaattisesti parempia kuin kaupasta saatava yleispuhdistusaine. Käyttökohteen mukaan niiden avulla voi täydentää pesuainevalikoimaa. Esimerkiksi hapan etikka kiillottaa, ehkäisee ja poistaa kalkkisaostumia hanojen ja suihkupäiden ympäriltä, mutta kaakeli- ja silikonisaumoihin niitä ei tule käyttää. Opettele siis ensin, mihin käyttöön mikäkin pesuaine sopii.

6. Hanki hyvät välineet

Hyvässä pölynimurissa on riittävä imuteho ja hyvät poistoilmansuodattimet. Pölypussi tulee vaihtaa riittävän usein – mieluiten jo ennen kuin pussi on pinkeä pölystä. Mikrokuituliinat keräävät pölyn tehokkaasti pinnoilta. Ne toimivat myös kuivana.

Allergiakodin siivous helpottuu huomattavasti, kun siivousvälineet ovat kunnossa.
Allergiakodin siivous on huomattavasti helpompaa, kun siivousvälineet ovat kunnossa.

7. Järjestä kotisi siivousystävälliseksi

Järjestä kotisi siten, että pöly ei pääse kerääntymään ja siivous on helppoa. Varsinkin pienessä kodissa tavarapaljous voi muodostua haasteeksi. Kynnys siivouksen aloittamiseen kasvaa helposti, jos joudut ensin järjestelemään tavaroita ja vasta sen jälkeen pääset varsinaisesti pölyjen kimppuun.

Hankkiudu eroon ylimääräisestä rojusta ja järjestä jäljellä olevat tavarat niin, että pääset imurilla ja mopilla helposti pölyjen kimppuun arkisiivouksessa.

Lue myös: Hukutko tavaraan? Tutustu KonMari-siivousmenetelmään

8. Peti kuntoon

Pese vuodevaatteet säännöllisesti. Kaksi kertaa kuussa riittää. Jos et käytä päiväpeittoa, istut ulkovaatteet päällä sängyllä tai rasvaat itseäsi runsaasti ennen vuoteeseen menoa, voit pestä useamminkin. 60 asteen pesu riittää tappamaan bakteerit ja puhdistamaan vuodevaatteet. Sen lisäksi, että vaihdat vuodevaatteet, kannattaa imuroida myös petauspatja.

9. Valitse sopivat materiaalit jo ostovaiheessa

Suosi sileäpintaisia kodintekstiilejä, jotka on helppo pitää puhtaana. Valitse aina nukkaantumattomia, pölyämättömiä ja helposti puhdistettavia materiaaleja.

Lähteet: Katariina Silanen, koordinaattori, Marttaliitto, WebMD, Duodecim: Onko allergia lisääntynyt?, Duodecim: Allergian perusteet

X