Koti ja sisustus

Apua, mitä lahjaksi ylioppilaalle tai muille juhlakaluille? Kuinka suhtautua lahjansaajan odotuksiin?

Teksti: Anna.fi

Juhlakausi on täällä. Nyt ostetaan lahjoja muun muassa valmistujille ja hääpareille. Mutta kuinka paljon lahjan pitää maksaa? Onko rahalahja sopiva? Lue vinkkimme.

Apua, mitä lahjaksi ylioppilaalle?

1. Mummille ja kummille sysätyt hankinnat

Iso- ja kummivanhemmat muistavat lasta mielellään pikku lahjoilla, jotka ovat sekä tarpeellisia että toivottuja. Joissakin perheissä kuitenkin halutaan sälyttää pakolliset hankinnat lahjalistalle. Uuden pyörän ja talviurheiluvälineiden ostelu on liikaa vaadittu.

Näin perustelet kantasi: Kummivanhemman velvollisuuksiin kuuluu lapsen henkinen opastaminen ja sen tueksi opettava lelu- tai kirjalahja sopii mainiosti. Tuhansien eurojen hankintoihin ei voi velvoittaa.

Lue myös: Juhlaetiketti isäntäväelle ja vieraille – Lue tapakouluttajan ohjeet!

2. Huimaava häälahjalista

Yhä useamman hääkutsun mukana saapuu tieto lahjatoivelistasta, joka voi odotella monipuolisessa tavaratalossa. Joskus se on laadittu Manhattanin malliin pelkästään kalliista tuotteista.

Näin perustelet kantasi: Jos et saa kerättyä isompaa porukkaa yhden lahjan taakse, ota yhteyttä morsiuspariin. Kerro, että haluaisit antaa jotakin mieluista, mutta budjettisi ei veny toiveisiin, joten olisiko mielessä jotakin muuta?

Lue myös: Sari Helin: Naiset ja lahjat

3. Toiveena riihikuivaa rahaa

Moni toivoo lahjaksi rahaa hää- tai syntymäpäivämatkaa varten. Toive asettaa vieraat vaikeaan asemaan. Kuinka paljon on sopivasti? Pitääkö summa suhteuttaa omiin tuloihin vai miettiä, millaisen potin porukka saa yhdessä kokoon?

Usein pähkäily päätyykin siihen, että lahjaksi hankitaan jotakin aivan muuta.

Näin perustelet kantasi: Rahan siirtäminen tilille tuntuu epämukavalta varsinkin niistä, jotka pelkäävät antamansa summan olevan saajan mielestä pieni. Porukalla kerätty matkalahjakortti antaa kaikkien säilyttää kasvonsa.

Lue myös: Miten pukeutua yo-juhlissa tai häissä? Näin vältät vältä juhlapukeutumisen yleisimmät mokat

4. Arvojasi loukkaavat valinnat

Kun pasifistia kehotetaan ostamaan nuorelle räiskintäpeli tai eläinaktivistia osallistumaan mummin turkiskauluslahjaan, loukataan tämän arvoja. Jos lahjanantajan pitää miettiä tarkkaan, mitä saajalle vie, koskee sama myös lahjatoiveita.

Näin perustelet kantasi: Kerro kohteliaasti, mutta suoraan, että koet idean ahdistavana. Kysy, olisiko lahjansaajalla mielessä jotakin muuta häntä ilahduttavaa.

Lue myös: Perhejuhlat eron jälkeen – Näin kaikilla on hauskaa yhdessä

Teksti: Mirva Saukkola
Kuva: Colourbox

X