Koti ja sisustus

Asunnon stailaus – myyntiin tai muuten vaan

Teksti: Anna.fi

Asuntokaupan käydessä edelleen kuumana, kodin myyntistailaus puhuttaa – niin myyjiä kuin ostajiakin. Onko ammattilaisen hoitamasta stailauksesta oikeasti hyötyä? Entä kannattaako kotia muuten vain stailata pro-voimin, vai yltäisikö oma tai ystäväporukan näkemys samoihin tuloksiin?

Asunnon stailaus – myyntiin tai muuten vaan

Suomen ensimmäinen asuntostailauksen ammattilainen oli Kirsi-Marja Tikkanen-Suutarisen Verandah Sisustustoimisto.

”Olen työni takia ollut tiiviissä yhteydessä Englantiin, USA:han ja Ruotsiin, joissa kaikissa stailausta on tehty jo vuosia”, Tikkanen-Suutarinen kertoo.

Vastaanotto on ollut vaihteleva.

”Suomessa yksityiset ihmiset ovat yleensä nopeasti ymmärtäneet asian tärkeyden. Välittäjien kanssa on ollut nihkeämpää. Ruotsissa taas välittäjät ovat innolla mukana, koska asuntoja myydään siellä huutokauppapohjalta, eli välittäjä asettaa kohtuullisen alhaisen hinnan ja asiakkaat tekevät asunnosta tarjouksia. Silloin välittäjänkin on ollut helppo nähdä, että stailaus vaikuttaa hintaan”, Tikkanen-Suutarinen selittää.

Tukholman seudulla valtaosa myyntiin tulevista asunnoista stailataan, sillä se maksaa itsensä takaisin. Tikkanen-Suutarinen laskee, että stailaus nostaa Suomessakin asunnon myyntihintaa 10–20 prosentilla. Sen on myös sanottu lyhentävän myyntiaikaa.

Hei me stailataan

Stailauksen tarpeeseen voi olla useita syitä.

”Asunnossa saattaa olla sekalainen kokoelma kalusteita. Ne eivät muodosta kokonaisuutta. Tai kohderyhmä voi olla toinen kuin asunnossa asuneet ihmiset. Jotkut hakevat vain loppusilausta”, Tikkanen-Suutarinen luettelee.

Stailauksesta voi olla hyötyä myös jos asunnon kalustus on eri paria asunnon arvon kanssa.

”Suomessa kalusteet ja nimenomaan tekstiilit voivat olla liian vaatimattomia asunnon sijaintiin ja alueen keskimääräiseen hintaan nähden”, Tikkanen-Suutarinen selventää.

Pelkkä visio ei riitä. Käytännössä stailaukseen kuuluu myös sopivien huonekalujen ja tekstiilien vuokraus sekä vanhojen varastointi.

”Vanhaan asuntoonhan valaisimia, mattoja, pyyhkeitä, peitteitä ja verhoja ei kannata ostaa. Ne eivät välttämättä sovi uuteen kotiin esimerkiksi kokonsa puolesta.”

Stailata voi muuten vain

Suurin osa Suomessa tehtävistä asuntostailauksista tehdään rahankiilto silmissä. Tarjolla on myös toisenlaista stailausta, jota markkinoidaan kodin muuttumisleikkinä tai ”sisustussuunnittelija-päiväksi-kotiisi” -periaatteella.

”Vaikka tällainen kehittyy kovaa vauhtia, kyllä myyntistailaus on vielä suositumpaa”, Tikkanen-Suutarinen toteaa.

Uuden ilmeen luomiseen ei välttämättä tarvita ammattilaista.

”Jos on silmää ja pystyy hahmottamaan tilaa, voi stailata itsekin. Ammattilaisen voi kuitenkin olla helpompi sanoa, että nuo matkamuistot saavat kyllä lähteä…”, Tikkanen-Suutarinen muotoilee.

Apua on saatavissa monenlaista. Tikkanen-Suutarinen kertoo, mistä ammattilaisen tunnistaa.

”Stailaaja toimii ammattimaisesti, nopeasti ja tehokkaasti ja pystyy hoitamaan niin lainatavaroiden vuokrauksen, ylimääräisen tavaran varastoinnin, kuljetukset kuin asunnon siivouksenkin.”

Vinkkejä omatoimiselle

Verandahin internet-sivuilta osoitteessa www.verandah.fi, löytyy tietoa myös tee-se-itse -stailaukseen. Tässä muutamia vinkkejä:

Jätä lattiapinta-alaa näkyviin pienemmillä huonekaluilla. Vapautunut tila jättää tilaa ostajan mielikuvitukselle ja saa kotisi vaikuttamaan suuremmalta.

Jos ikkunasi ovat pienet, käytä kevyitä verhoja. Kiinnitä huomiota valaistukseen.

Mieti kodin tekstiileitä. Ilmettä voi muuttaa jo melko vähällä, esimerkiksi vaihtamalla verhot tai hankkimalla uuden torkkupeiton ja siihen yhteensopivat tyynyt.

Joskus hieman väriä voi olla avuksi, jotta huone tuntuisi ilmavammalta ja kodikkaammalta.

Hyvin hoidetut kasvit antavat vaikutelman asunnosta, josta on huolehdittu ja välitetty. Leikkokukkia lisäämällä vaikutelma vain paranee.

Teksti: Emma Suominen

X