Koti ja sisustus

Auringonkukka on loppukesän komistus – pieni pesuvinkki saa auringonkukat kestämään maljakossa pitkään

Keltaisena hehkuva auringonkukka näyttää maljakossa upealta, ja moni hakeutuukin elokuussa auringonkukkapelloille hakemaan kotiin kaunistusta. Kysyimme floristilta, kuinka kukkaloiston saa säilymään kotona mahdollisimman pitkään.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Auringonkukka hörppii alussa runsaasti vettä.

Keltaisena hehkuva auringonkukka näyttää maljakossa upealta, ja moni hakeutuukin elokuussa auringonkukkapelloille hakemaan kotiin kaunistusta. Kysyimme floristilta, kuinka kukkaloiston saa säilymään kotona mahdollisimman pitkään.

Auringonkukka on näyttävä, kirkkaankeltainen ja maljakkokukkana poikkeuksellisen iso ilahduttaja. Koostaan huolimatta se ei sinänsä poikkea muista leikokukista, kun listataan keinoja pitää ne virkeänä maljakossa.

– Ehkäpä kaikkein tärkein yksittäinen tekijä on puhdas vesi, sanoo floristi Jonna Kaukoranta järvenpääläisestä Pitkäsen kukkakaupasta.

Kaukorannan mukaan maljakon vesi kannattaa vaihtaa vähintään parin päivän välein, mielellään vaikka päivittäin. Vedenvaihdon yhteydessä maljakko on myös hyvä pesaista puhtaaksi pesuaineella ja tiskiharjalla.

– Jos maljakkoa ei pese, siihen jää aina jonkin verran bakteerikantaa. Bakteerit huonontavat kukan kestävyyttä: mitä likaisempi vesi, sitä nopeammin kukat nuupahtavat.

Auringonkukka pitää viileästä

Auringonkukka pitää eniten kädenlämpöisestä vedestä ja viileästä ilmasta. Kovalla helteellä varjopaikka on sille paras paikka, ja yöksi kukat voi siirtää ulkotiloihin.

Etenkin alussa, heti varren leikkaamisen jälkeen, kylmäkäsittely tekee kukille hyvää ja pidentää niiden kestävyyttä. Vähintään ensimmäiseksi yöksi auringonkukat kannattaakin sijoittaa viileään.

”Pellolla varret voi pätkäistä saksilla, mutta kotona veitsellä.”

Puhtaan veden lisäksi oleellista on se, että auringonkukka leikataan oikeaoppisesti. Kaukorannan mukaan sakset kannattaa unohtaa, kun leikataan niin auringonkukan kuin muiden leikkokukkien varsia.

– Terävä veitsi on ehdottomasti parempi. Pellolla varret voi toki pätkäistä saksilla, mutta kotona kannattaa leikata veitsellä ja mielellään vinoon, jotta imupinta on mahdollisimman laaja.

Miksi ei saksia?

Floristin mukaan sakset painavat kukan vartta suppuun, jolloin sisällä olevat imujohtimet litistyvät ja vaurioituvat, eikä täydellistä nestejännitystä pääse syntymään. Tuloksena on huonosti säilyvä auringonkukka.

– Siinä on vissi ero, pätkäiseekö leikkokukan varret poikki saksilla vai veitsellä.

Myös sillä on merkitystä, minkä pituiseksi varsi leikataan. Pidemmällä varrella on huonompi kestävyys kuin lyhyellä, minkä vuoksi matalat kimput ovat yleisesti ottaen pitkäikäisempiä kuin korkeat.

Virkisteitä? Ei tarvita

Kun imupinta on leikattu, kukka on laitettava viipymättä veteen. Pienikin kuivahtaminen huonontaa kestävyyttä.

Joissakin vinkeissä auringonkukka neuvotaan leikkaamaan jopa suoraan veden alla, mutta Kaukorannan mukaan aivan niin kiirettä ei tarvitse pitää.

”En antaisi ensimmäisten odottaa, että kaikki varret on leikattu.”

Mutta ei vitkastellakaan. Kuivahtaminen voi tapahtua jo minuuteissa.

– Jos pöydällä on kymmenen auringonkukkaa, niin asettaisin kunkin niistä veteen heti leikkaamisen jälkeen, enkä antaisi ensimmäisten odottaa, että kaikki varret on leikattu.

Alussa auringonkukka voi hörppiä runsaastikin vettä, joten maljakko on hyvä täyttää kunnolla ja tarkkailla veden määrää.

Virkisteitä Kaukoranta ei itse käytä. Hän kokee, että veden säännöllinen vaihtaminen on vähintään yhtä tehokas keino pitää kukat virkeinä.

– Virkisteiden merkitys on lähinnä siinä, että niillä voi jonkin verran harventaa veden vaihtoväliä. Sama pätee esimerkiksi etikan suhteen, jota jotkut saattavat laittaa veden sekaan.

Kaikki veden alle ulottuvat lehdet on syytä nyppiä pois, sillä ne likaavat nopeasti vettä ja nostavat sen bakteeripitoisuutta. Muutenkin suurin osa auringonkukan lehdistä kannattaa poistaa ja jättää vain muutama kaunis lehti koristeeksi, sillä lehdet kilpailevat kukan kanssa nesteestä ja energiasta.

– Lehdet haihduttavat paljon vettä, joten mitä vähemmän niitä on, sitä enemmän kukalle jää energiaa ja elinvoimaa.

Jos auringonkukkasi huolellisesta hoidosta ja vinkeistä huolimatta nuupahtavat nopeasti, syynä voi olla myös se, että ne ovat jo keräämisvaiheessa olleet kukintansa loppupuolella. Siitä kertoo keskiosan eli mykerökukinnon avautuneet kukat ja ruskea väri.

Kotiliesi: Onko kukkien asettelu Aalto-maljakkoon mielestäsi hankalaa? 5 keinoa asetelmaan, joka ei lässähdä

X