Koti ja sisustus

Bileleikeistä parhaimmat

Teksti: Anna.fi

Syksyn pimetessä on aika siirtyä terasseilta ja piknikeiltä sisätiloihin juhlimaan. Onnistuneeseen illanviettoon ei tarvita kuin vieraita, hyvää ruokaa ja juomaa sekä mukava tunnelma. Yksi keino tunnelman kohotukseen ovat bileleikit, joista tässä muutamia hyviksi koettuja.

Bileleikeistä parhaimmat

Pullonpyöritys ja totuusleikki

Pullonpyörityksen säännöt opitaan usein jo ensimmäisissä limubileissä. Pulloa pyöräytetään ringin keskellä ja pullonsuun osoittamaksi joutunut joko suorittaa tehtävän tai kertoo totuuden. Totuuden tai tehtävän määrääjä on yleensä edellisellä kierroksella pullon uhriksi joutunut. Tasapuolisuuden nimissä totuus ja tehtävä voidaan päättää jo ennen pyöräytystä. Pullonpyöritystä voi pelata pelkkänä totuusleikkiversiona, mikäli korttelin ympäri alusvaatteet päällä juokseminen tai ihailun kohteelle soittaminen eivät enää kiehdo vanhemmalla iällä.

Pullon sijasta pelivälineeksi kelpaavat myös pelikortit. Tällöin pakasta nostetun pelikortin maa määrää sen, keneen totuus tai tehtävä kohdistuu. Lisäksi tietyt kortit, esimerkiksi jokerit, voidaan valita yhteiskorteiksi, joiden kohdalla jokainen pelaaja joutuu totuuden tai tehtävän kohteeksi.

”En ole koskaan…”

”En ole koskaan” –leikki toimii parhaiten suurehkolla porukalla. Kukin pelaaja kertoo vuorollaan jonkin asian, jota hän ei ole koskaan eläessään tehnyt, esimerkiksi ”En ole koskaan hiihtänyt”. Muut kertovat, ovatko hiihtäneet koskaan vai eivät. Jos alkuperäinen kertoja on ainoa, joka ei ole tehnyt mainitsemaansa asiaa, hän saa pisteen – juomapeliversiossa kulauksen lasistaan.

Leikki on tuttu elokuvasta Levottomat, jossa sitä käytettiin enimmäkseen seksuaalis-tunnustuksellisiin tarkoituksiin. Tunnustuksien ei kuitenkaan tarvitse liittyä lemmenelämään. Usein suurinta hupia herättävät arkisiin asioihin liittyvät tunnustukset. Esimerkiksi allekirjoittaneen bravuuri on se, etten ole koskaan omistanut aurinkolaseja. Voiton siitä vie kuitenkin erään toisen bilevieraan tunnustus: hän ei ollut koskaan imuroinut.

Kuutamolla

Kuutamolla-leikin alkuperäinen innoittaja on Santeri Kinnusen MTV3-kanavalla vetämä samanniminen TV-ohjelma. Ohjelmassa julkimot kertoivat sattumuksistaan, joista kaksi oli totta ja yksi valetta. Yleisön tehtäväksi jäi arvuutella, mikä erikoisista tapauksista oli keksitty. Bileversio leikistä vaatii tarinankertojilta hieman miettimisen vaivaa, mutta tuloksena on mukava anekdoottiotuokio.

Oksennuspussilakana

Verbaali-iloitteluksi sopii netin keskustelupalstoilla levinnyt yhdyssanaleikki nimeltään oksennuspussilakana. Leikin idea on kehittää hauskoja kolmiosaisia yhdyssanoja yhdistämällä yhden yhdyssanan alkuosa toisen loppuosaan. Ensimmäisessä versiossa leikki kulkee niin, että alkuyhdyssanaan etsitään tarkoituksella hauskaa loppuosaa. Toinen vaihtoehto on, että pelin aloittaja kertoo keksimänsä yhdyssanan (kissankello) loppuosan (kello), minkä jälkeen muut keksivät sille loppuosan (kelloseppä). Lopuksi aloittaja paljastaa kaksoisyhdyssanan kokonaisuudessaan (kissankelloseppä).

Peliä voi pelata kahdestaankin, mutta hauskuus tiivistyy joukossa. Huvittavimmillaan kaksoisyhdyssanat tuottavat eriskummallisia assosiaatioita. Millaisia satuja lapsille kerrotaan syöksyhammaskeijusta? Ja miltä mahtaakaan maistua lihapullapitko?

Räsypokka

Räsypokkaa pelataan yleensä pokerin säännöillä, mutta jos ne eivät ole hallussa, jokin muu säännöiltään sopiva ja maineeltaan riittävän paheellinen korttipeli käy hyvin. Räsypokka poikkeaa tavallisesta pokerista siten, että kierroksen hävinnyt ei menetä rahaa eikä pelimerkkejä, vaan vaatekappaleita yltään.

Riippuu juhlaväestä, onko kanssaihmisten vatsamakkaroiden ja riippurintojen katselu eroottista, hauskaa vaiko pelkästään tylsää. Peliin pitääkin houkutella ainoastaan niitä, jotka ovat riittävän avomielisiä stripatakseen julkisesti ja toisaalta riittävän selviä ollakseen häpeämättä sitä seuraavana päivänä.

Vaikka joku pitäisikin räsypokan pelaamista joukossa kiimaisten teinien touhuna, voi pelistä olla silti hänellekin iloa. Kun bileistä on palattu kotiin oman kumppanin kanssa ja nousuhumalasta on vielä iloinen hippunen jäljellä, on aika ottaa korttipakka esiin ja aloittaa leikki, jolla seurauksineen on toivon mukaan seuraavan päivän jomotusta ja jumitusta ehkäisevä vaikutus.

Leikeistä muualla:

Lisää leikkivinkkejä löytyy Prometheus-leirien leikkivihosta. Runsaasti leikkejä suurille ja pienille tarjoavat myös Olli Aulion Suuri leikkikirja sekä Osmo Vesikansan Suuri suomalainen leikkikirja.

Teksti: Maarit Heikkinen

X