Koti ja sisustus

Dekon talo Hyvinkään Asuntomessuilla – Maja rikkoo rajoja

Teksti: Anna.fi

Dekon talo Hyvinkään asuntomessuilla, persoonallinen Maja syntyi asukkaidensa unelmasta itse suunnitellen ja miltei kokonaan omin käsin rakentaen. Karun kauniin talon henki syntyy viimeistellyn ja karhean vuorottelusta.

Maja
Lehtikuusilankuilla kattoa myöten verhoiltu talo harmaantuu ajan kanssa. Terassit yhdistävät pikkumajan taloon.

Lapin majojen henki sekä ajatus vähemmän on enemmän kiteyttävät osuvasti Majan tunnelman. Rakennuksen isäntäpari Mirella Melander-Salminen ja Tamio Salminen tekivät komean talon. Kolmannen itse tehdyn omakotitalon kohdalla lähes kaikki rakentamisen tutut ja turvalliset kuviot saivat antaa tilaa omille unelmille ja rohkeille näkemyksille. Tätä taloa kaavailtaessa ei enää ajateltu muiden mielipiteitä, vaan tehtiin puhtaasti sitä, mikä puhuttelee itseä.

Keittiö
Eteisen portailta aukeaa huikea näkymä läpi koko talon. Katse ohjautuu keittiön yli, ruokailutilan läpi olohuoneen korkeaan päätyikkunaan ja sen tarjoamaan kauniiseen metsämaisemaan. A la Carte -keittiö ja AEG-kodinkoneet, Keittiömaailma. Hanat, Steinberg. Altaat, Blanco Subline, Silgranit, Hansakivi. Työtasot: Silestone, Ylämaan Graniitti.

Maja ei jätä ketään kylmäksi. Siitä joko pitää tai sitten ei. Meihin dekolaisiin se kolahti kovaa heti ensi näkemältä.

Syksyinen ensikosketus taloon oli kuitenkin hämmentävä ja toi mukanaan monia yllätyksiä. Talohan näyttää rajuudessaan aivan arkkitehtitalolta, mutta sen ovat suunnitelleet täysin muulla alalla toimivat asukkaat. Mirella hoitaa työkseen taloushallinnon johdon tehtäviä tilitoimistossa ja Tamio tekee päivätyötä armeijan upseerina. Molemmat ovat myös ex-kilpahiihtäjiä.

‒ Haimme Hyvinkään asuntomessualueelta tonttia itse tehdyillä suunnitelmilla, ja saimme palan maata luonnonkauniista paikasta niiden perusteella. Tosin ehtona oli, että meidän pitää teetättää viralliset kuvat muutamassa viikossa ammattilaisilla, kertoo Mirella.

Makuuhuone
Makuuhuoneet toistavat samoja elementtejä pienillä persoonallisilla lisillä täydennettyinä. Levollisen makuuhuoneen koristeena on Annele Valkaman moderni himmeli, Design Forum Shop. Futonpatja, Futon Shop. Laveri itse tehty.

Asianmukaiset kuvat talosta piirsi Mirellalle entuudestaan tutusta arkkitehtitoimistosta löytynyt nuori arkkitehti Juuso Heino. Lammin Kivitalojen toimittama ”kivirunko” on kauttaaltaan verhottu ajan myötä harmaantuvilla, leveillä lehtikuusilankuilla. Ulkoverhous, kuten suurin osa talon ratkaisuista, on isäntäparin omia. Tamio on muun muassa hahmotellut ja myös rakentanut räystäättömältä näyttävän talon kattoon liittyvät tekniset detaljit. Hämmästelijöille tiedoksi, että talossa on räystäät ja säitä kestävä katto, tosin ne jäävät verhouksen alle näkymättömiin.

Talo on viimeistelty hienosti. Tavoiteltu lopputulos on pitänyt ottaa huomioon koko matkan ajan, sillä monet elementit ja laitteet on upotettu rakenteisiin. Ne on valettu tai sahattu mittoihinsa niin täsmällisesti, että peitelistoja ei tarvita.

Maja
Vuodetekstiilit, Balmuir. Neuleet, Woodnotes. Jakkara, Artek.

Tamio sanookin, että yksinkertaiselta näyttävä kokonaisuus on alkumetreiltä alkavaa lopputuloksen jatkuvaa huomioimista. Hän jatkaa, että Majan kohdalla he ovat rakentaneet usein ikään kuin väärinpäin. Pitäi miettiä mitä vaatii, jotta saavutetaan ehjä, musta kattopinta? Monastihan käy niin, että hyvä runko vesittyy, kun ilmastoinnin putket tai sähkövedot tehdään suurempia ajattelematta. Itse tekeminen, jatkuva mukanaolo sekä teknisten ratkaisujen ymmärtäminen ovatkin taanneet tässä tapauksessa monta asiaa.

Tinkimättömällä asenteella voi saada aikaan hämmentävän hienoja juttuja. Tosin viitseliäisyyttä ja vahvaa uskoa omiin, monen mielestä oudoilta kuulostaviin tavoitteisiin pääseminen kyllä vaatii. Majan kaltaista projektia voi hyvin verrata huippu-urheilijan elämästä tuttuun korkealle asetettuun päämäärään liki mahdottomalta tuntuvan haasteen edessä. Matka on pitkä ja hanke on vietävä sitkeästi loppuun.

Maja
Kodin tunnelma syntyy vahvoista materiaaleista, niukoista väreistä ja kauniista detaljeista. Laveri on itse tehty. Laverin patja ja tyynyt, Adea.

Majan kohdalla monen tuhannen tunnin urakka on nyt hienosti maalissa. Talo tuntuu ja näyttää unelmissa häämöttäneiden ajatusten mukaiselta. Lopputulemaa voi kuvailla karun komeana ja vahvana. Poikkeuksellisen rohkea ulkokuori kätkee sisäänsä järkevän kodin. Tilojen muoto ja koko on mietitty tarkkaan, samoin talon energiatehokkuus, ekologisuus ja kustannukset.

Taloon astutaan sisään kivisen ja kadulle päin sulkeutuvan yläpihan kautta. Ensimmäinen näkymä sisään astuttaessa onkin sitä yllättävämpi; talo avautuu välitasanteen eteisestä koko korkeuteensa ja katse ohjautuu yhtenäisen ruokailu-olohuonetilan läpi vastakkaiseen päätyseinään ja korkeaan ikkunaan, joka on kuin elävä taulu.

Olohuone
Yhtenäinen, vahattu betonilattia luo rauhallisen taustan kodin kaikille tiloille. Talon harkiten sijoitetut ikkunat rajaavat maisemasta taulumaisia kuvia, jotka elävät vuodenaikojen vaihtelun mukaan. Hoxter-vesitakka Haka, Linnatuli. Matto, Artek. Sohvat, Adea. Nojatuolit, pikkutuolit ja pöydät sekä penkit: e15/Aero Design Furniture.

Talon toisen pitkän sivun tilat on sijoitettu kahteen kerrokseen. Alhaalta löytyvät sauna ja pesutilat, yläkerrasta tiukalla mitoituksella toteutetut omat makuuhuoneet vanhemmille ja perheen lapsille Tinjalle ja Totille. Vaikka neliöitä on jaettu harkiten, kokonaisuus tuntuu kuitenkin suurten ikkunoiden ja oviaukkojen vuoksi väljältä.

Lastenhuoneet
Tytön huoneeseen teetettiin valokuvasuurennos hänen itse ottamastaan kuvasta. Perhe nukkuu futoneilla, jotka sijoitettiin ylijäämäpuutavarasta tehdyille lavereille. Kaikki vaatehuoneet kalustettiin Lundian klassikkohyllyillä. Pojan huoneen lukulamppu, Room 21. Vuodetekstiilit, Balmuir. Matto, Woodnotes.

Majan asukkaat tietävät tarkkaan sekä mieltymyksensä että tapansa. Heille on tärkeää, että kodin arki sujuu joustavasti ja kodissa on riittävästi säilytystiloja ja paikkoja erilaisille toiminnoille. Talosta löytyy väljä kuraeteinen, jossa on paikat arkivaatteille, kumisaappaille ja urheiluvälineille. Kodinhoitohuoneessa hoidetaan pyykki, saunatilojen jatkeena on siivousvälineiden, kissanruokien ja muiden suurempien ostosten varasto. Jokaisen makuuhuoneen yhteyteen sijoitettiin vaatehuone. Kaikelle on paikkansa.

Toisaalta kodin tilat joustavat myös yhteisessä käytössä monitoimitiloina. Majassa tilat liittyvät avoimesti toisiinsa ja talossa korostuu yhdessä eläminen ja tekeminen. Suuri ruokapöytä on kodin sydän. Sen ääressä tehdään läksyt ja sille levitetään tekevän perheen käsityöt sekä muut askareet.

Ruokapöytä
Majan keittiö ja suuri ruokapöytä muodostavat kodin sydämen. Liikenteellisesti tila sijaitsee keskellä taloa, mutta visuaalisesti keittiö jää sopivasti portaiden syliin. Graafiset metalliportaat ovat Mirellan ja Tamion suunnittelemat. Ruokapöydän valaisimet, Lundia.

Majan isännille vähemmän on enemmän. Muutamia värejä, niukasti vahvoja, aitoja materiaaleja, kuten puuta, betonia ja kiveä sekä eleettömiä ja aikaa kestäviä ratkaisuja. Asioita, jotka kiehtovat, haastavat ja joiden keskellä on yksinkertaisesti
hyvä olla.

Sisustuksen suunnittelu: Mirella Melander-Salminen, Tamio Salminen ja Ulla Koskinen/Deko.
Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Kaipainen, projektiarkkitehti Juuso Heino.

Tutustu talon komeisiin saunatiloihin!

Teksti: Ulla Koskinen
Kuvat: Mirva Kakko, Pauliina Salonen ja Sameli Rantanen

Deko 7/2013

X