Koti ja sisustus

Elina Aalto – oivaltavaa suunnittelua ja Suomi-designia maailmalle

Teksti: Anna.fi

Uudessa sarjassamme esittelemme sisutuksen luovaa luokkaa, innovatiivisia ammatilaisia, jotka ovat huomisen tähtiä.

Sisustusarkkitehti Elina Aaltoa viehättävät ratkaisut taiteen ja käyttötaiteen välimaastossa. Tarmokas nuori nainen opettaa Taideteollisessa korkeakoulussa, vie Suomi-designia maailmalle ja innostuu oivaltavasta suunnittelusta.

Moskova opetti

Elina Aallon ammatinvalintaa saneli sattuma. ”Taideala kiinnosti ja Taideteollisen sisustusarkkitehtilinjan pääsykokeen tehtävät tuntuivat mielekkäiltä”. Nuoren suunnittelijan ensimmäisiä näyttäviä koitoksia oli Moskovan Suomen suurlähetystön ruokasalin kalusteiden suunnittelu. ”Visakoivu on venäjäksi karjalankoivu. Vaalea visakoivu on vaikeasti työstettävä ja kaunis arvopuu. Toisena materiaalina oli jouhikangas. Tilaaja saneli materiaalit”, hän sanoo. Pelkistetty 12-hengen kalusto edustaa klassisia puhtaita linjoja ja kauniita materiaaleja. Se henkii ajatonta arvokkuutta historiallisessa ympäristössä.

Aivan toisenlaisesta muotokielestä kielii värikäs tilataideteos Arabian matto. ”Leikittelin nimillä. Arabianrannan alueen rakennuskustannuksista menee yksi prosentti taiteeseen. Arabian matto on mosaiikkitaideteos, jossa toistuvat itämaisista matoista tutut ornamenttikuviot ja värit. Ideana oli, että Arabian matosta tulisi elävä asukkaiden kohtauspaikka”, Aalto sanoo. ”Mattokuvio on nähtävissä yläilmoista ja Arabianrannan taloista”.

Julkisia tiloja ja yksityiskoteja sisustanut suunnittelija vierastaa ajatusta liian valmiista suunnittelusta. ”Koti on ennen kaikkea koti. Sisustusarkkitehti voi toimia konsulttina, mutta kodin on oltava asujiensa näköinen. Joku idea, kuten pariskunnan harrastus voi toimia kantavana teemana”.

Hauskaa, vaan ei hassunhauskaa

Elina Aaltoa viehättävät suunnitteluratkaisut käyttöesineiden ja taiteen välimaastossa. Tällainen on esimerkiksi rullaverho, jota koristavat suurkaupungin kerrostalonäkymät. Valo siivilöityy sisään pienien ikkuna-aukkojen läpi. Mistä kaikki nämä ideat tulevat? ”Saan paljon ideoita taiteesta. Aiheen tähän työhön sain Oslon taidemuseosta. Aloin miettiä idean käyttökelpoisuutta”. ”Taide ei saisi olla vain erillinen säilötty museotavara vaan kaikkien ulottuvilla, käytössä. Hauskuudella tarkoitan leikkisyyttä ja iloa, en mitään hassunhauskuutta”.

Tällainen usean ilo on Espoon Tapiolaan arkkitehti Salla Eskolan kanssa suunniteltu lasten liikennekaupunki, joka on pelastanut monen perheenäidin arjen ostokset. Lapset saavat kokeilla liikennesääntöjä ja kolmipyörällä ajamista rajatulla alueella turvallisessa ympäristössä. Heistä on vaikea lähteä pois.

Suomi-designin työteliäs tie maailmalla

Eräs tärkeä oma projekti on Imu design, joka toimii nuorten suunnittelijoiden sateenvarjo- organisaationa. Promoottoreina toimivat lisäksi Saara Renvall ja Krista Kosonen. Imu design tekee tunnetuksi nuorien suunnittelijoiden nimeä ja vie nuorta suunnittelua maailmalle. Tulevaisuuden tähdet tuikkivat maailmalle, jonne osallistujat on valinnut vanhoista konkareista muodostunut jury. Suomalaisen designin vienti ulkomaille on kallista, se kysyy aikaa, vaatii hillitöntä tarmoa ja taitoa lukea byrokraattista kaavakekieltä.

”Olemme olleet mukana alan tapahtumissa New Yorkissa, Lontoossa ja Milanossa. Vastaanotto on ollut innostunut ja innostava”, hän sanoo. ”Suomalaisuudesta ollaan kiinnostuneita ja suomalainen suunnittelu kiinnostaa valmiiksi”, hän toteaa. Kansainvälisen lapsuuden viettäneen Elinan luulisi olevan helpompi lähteä ulkomaille kuin kotimaassa kouluttautuneiden kollegoidensa? ”Uskoakseni jokaisen kaupungissa asuneen on helppo mennä ulkomaiseen suurkaupunkiin”, hän pohtii. Aalto antaa tunnustusta suomalaiselle apurahajärjestelmälle. ”Se mahdollistaa tietyn vapauden”. Opettaminen Taideteollisessa on väylä siirtää omaa osaamista ja innostuneisuutta eteenpäin.

Elina Aalto on naimisissa muotoilija Klaus Aallon kanssa. Pariskunnan yhteinen projekti oli yhdessä kuvataiteilija Tommi Toijan kanssa tehty Vantaan kaupungin taidemuseon museokioski. Kotona on myös 1.5-vuotias poika, joka on tällä hetkellä kiinnostunein Richard Scarryn kuvakirjoista. Niistä etsitään Mato Matalaa.

Elina ei suhtaudu suunnitteluun kovin kurttuisesti. ”En kuulu niihin, jotka tuomitsevat kaikki IKEA- huonekalut”, hän sanoo. ”Pidän sitä paitsi IKEA- huonekalujen kokoamisesta”, hän sanoo, ”ne ovat aikuisten legoja”.

imudesign

Kuvat: Aino Huhtaniemi ja Elina Aalto

X