Koti ja sisustus

Ellit kertovat: Toiveita ja odotuksia joulunajalle

Teksti: Anna.fi

Jouluun ladataan paljon odotuksia: sen pitäisi pelastaa meidät syksyn kiihdyttämältä oravanpyörältä, olla ilon, autuuden ja yhdessäolon kiireetöntä aikaa. Millaisia odotuksia sinulla on tulevalle joulunajalle? Lue mitä muut toivovat talviselta juhlalta!

Joulurauhaa

Joulurauhaa

”Rauhaa, vain rauhaa kellot ne soi, lapselle rauhaa, ne rauhaa soi. Enkelin laulu rauhaa, rauhaa toistaa.”

Rauhaa, joulurauhaa odottaa moni tulevalta juhlalta. Joulurauha julistetaan joka vuosi jouluaattona Suomen Turusta, mutta takaako se rauhallisen aaton perheeseen? Ehkä monissa kodeissa, vaan ei aivan kaikkialla.

Rakkautta

”Voi, kun hassua mä nähdä sain, äsken kun mä karamellin hain. Mä hiivin saliin päin, oven rakoon salaa jäin, kun äidin kanssa joulupukin juttelevan näin.”

Rakkautta – sitä kai suurin osa meistä kaipaa etenkin joulun aikaan, jolloin yhdessäoloa, perhettä ja antamisen riemua hehkutetaan kaikkialla. Valitettavasti rakkaus ei kolkuta jokaisen suomalaiskodin oveen tänäkään jouluna.

Valkeaa joulua

”Taas valkeata joulua keskellä suurten hankien, muistan joulun aikaa se kuinka saikaan mun taas taakse vuosien.”

Tämä tuskin kaipaa perusteluja: joulu ja luminen valkeus liittyvät suomalaisten mielissä kiinteästi yhteen. Huomattavaa kyllä, ensimmäistä joulua vietettiin aivan toisissa lämpötiloissa.

Lahjoja

”On äiti laittanut kystä kyllä, hän lahjat antaa ja lahjat saa. Vaan seimi, pahnat ja tähti yllä ne silmiin kalleina kangastaa!”

Lahjojen toivominen ei oikeastaan ole kovin sopivaa. Onhan paljon ylevämpää sanoa, että voi enhän minä mitään tarvitse, kun minulla jo on kaikkea! Minulle joululahjat ovat edelleen tärkeitä, sanokoot muut mitä haluavat. Lahjapaperien rapina, salaperäisyys, antamisen ja vastaanottamisen riemu, niihin minä en kyllästy koskaan!

Yhdessäoloa

”Muistat Tuhkimon, Lumikin, Ruususen varmaan ja Punahilkan ja sudenkin harmaan, mutta poro tää sulta usein unhohon jää.”

Moni toivoo, että edes kerran vuodessa koko perhe olisi yhdessä, nuorimmasta vanhimpaan. Globalisaatio ja lyhentyneet välimatkat muiden maiden ja maanosien kanssa ovat vieneet monen läheisen tuhansien kilometrien päähän.

Kiireettömyyttä

”Arkihuolesi kaikki heitä, mieles nuorena nousta suo! Armas joulu jo kutsuu meitä taasen muistojen suurten luo.”

Voi, kun joulunpyhät saisi viettää rauhassa! Siihen voi itse vaikuttaa mitä suurimmassa määrin. Kuka käskee hyörimään viimeiseen minuuttiin saakka?

Yhteisiä joulupuuhia

”Reippahasti käypi askelet, äidin hommat on niin kiireiset: lahjat peittyi kääröihin, ukset kiinni pantihin, vaan on hauska sentään!”

Kiireettömyyden toiveiden keskellä moni odottaa silti innolla myös joulun laittamista. Yhdessä puuhasteleminen, leipominen, kuusen ja kodin koristeleminen ovat monelle joulutunnelmaan virittäytymisen aakkosia.

Hyvää ruokaa

Joulu on taas, joulu on taas, kattilat täynnä puuroo. Nyt sitä saa, nyt sitä saa vatsansa täyteen puuroo.”

Oh, kuka nyt ei jouluruuasta pitäisi! Vanhat klassikot yhdistyvät nykyisin monissa perheissä uudempiin tuttavuuksiin. Kevyemmän ruuan ystävät voivat korvata kinkun eri lajeja notkuvalla kalapöydällä.

Joulukirkkoon menoa

”Kello löi jo viisi, lapset herätkää! Juhani ja Liisi, muuten matka jää! – Ruuna virsta vielä, tepsuttele pois! Tällä kirkkotiellä aina olla vois!”

Joulukirkko kuuluu monen suomalaisperheen jouluperinteisiin, vaikka kirkkoon muuten kuuluttaisiin vain tavan vuoksi. Koko perhe laittautuu ja hyppää autoon kirkkomatkalle, hiljentyy hetkisen yhdessä.

Ja joillain joulu joutuu työssä…

Kaikille joulu ei tarkoita sen kummempaa hiljentymistä tai kotosalla oloa kuin muulloinkaan vuoden aikana. Osa viettää joulua työn parissa mielellään – saahan pyhätunneista rapsakat lisät palkkapussiin. Toiset viettävät joulua pomon määrääminä vähemmän tyytyväisinä.

Mitä sinä odotat joululta?

X