Koti ja sisustus

Englantilainen sisustus – Sisustussukellus saarivaltioon

Teksti: Anna.fi

Englannista löytyy inspiroivia vinkkejä joka kotiin, oli asukkaan mieltymys sitten sivistyneen klassinen, maalaismaisen rento, luonnollisen yksinkertainen tai minimalistisen moderni. Ellien toimittaja katsasti, miten saarivaltiossa nykyisin sisustetaan ja miten siellä asiantuntijoiden mukaan tulisi nyt sisustaa.

Englantilainen sisustus - Sisustussukellus saarivaltioon

Koti kuin tilkkutäkki

Aidon brittiläisen sisustusperinteen peruseinekset rakentuvat erilaisista ruutu-, raita- ja kukkakuvioista ja -kuoseista, monipuolisista värisävyistä, maalaisromantiikasta sekä Viktoriaanisesta antiikista ja retrosta.

Tavanomaisessa englantilaiskodissa on useimmiten valtaisa värien, kuosien ja materiaalien kirjo, ainakin stereotyyppisen mielikuvan mukaisesti. Kun astuu kadulta sisään eteisen kapealle pikkukäytävälle, jonka päässä pilkottaa olohuone, olo on kuin Liisalla Ihmemaassa. Välillä lähes puistattaa, kun katselee olohuoneessa ympärilleen – edes isoäidin kirjavin tilkkutäkki ei vedä vertoja huoneen monimuotoisuudelle ja yltäkylläisyydelle. Samaan tilaan on ängetty niin perintönä saatu antiikkipöytä, virttynyt samettisohva, aikoja nähnyt nahkatuoli, ruudullinen pöytäliina kuin erilaisia koriste-esineitä ja sähköllä toimiva tekotakka. Kaiken kruunaavat kulutusta jo kauan kestänyt kokolattiamatto ja joka puolelle pinttynyt tupakanhaju.

Uudemmissa, moderneimmissa kaupunkikodeissa ja omakotitaloissa on kuitenkin aivan eri tunnelma. Etenkin nuoret englantilaiset alkavat ikealaistua pohjoiseurooppalaisten ikätoveriensa vanavedessä ja paneutuvat yhä enemmän esimerkiksi Voguen ja Ellen sisustuskatsauksiin. Englannin lukuisissa upeissa ja komeissa maaseutukartanoissa eletään puolestaan omalla, perinteisellä tyylillään. Useissa kartanoissa varjellaan Jane Austen -tyylistä vanhanaikaisen arvokasta sisustusta.

Puutarhanhoito on briteille olennaisen tärkeää. Etenkin maaseudulla puutarhoja hoidetaan kuin rakkaita lapsia, ja sama ilmiö näkyy myös kaupungeissa, joskaan ei yhtä suurissa puitteissa. Vaikka talolla ei varsinaista puutarhaa olisikaan, asukkaat käyttävät jokaisen neliösentinkin hyväkseen: ulko-oven viereiset pienet ruohopläntit on tungettu täyteen pieniä kukkaistutuksia.

Englantilainen sisustus - Sisustussukellus saarivaltioon

Vinkkejä ammattilaisilta

Yleensä brittiläisissä makuuhuoneissa suositaan pastellisävyjä, kuten vaaleanpunaista, kermanvalkoista, lilaa, vaaleansinistä ja mintunvihreää, helliä ja rauhoittavia sävyjä. Suunnittelujohtaja Keith Appleby onkin tarttunut näihin väreihin ja painottaa sisustuskatsauksessaan rauhallisen makuuhuoneen tärkeyttä. Kaikkien esineiden on oltava harmonisessa tasapainossa. Kotoisa ja mukava tunnelma on myös oleellinen. Sitä voi luoda esimerkiksi kuohkeilla tyynyillä ja peitoilla.

Myös sisustajapariskunta Ashley ja Allegra Hicks muistuttaa, että kodin sisustuksen tulisi olla vastaanottava, kotoisa ja onnellista tunnelmaa luova. He kehottavat maanmiehiään etsimään sopivaa tasapainoa minimalistisuuden ja Viktoriaanisen antiikkiretrotyylin välillä.

Pastellisävyjen vastapainona vahvat, voimakkaat värit ja erilaiset, poikkeavat sisustustyylit ovat saavuttamassa yhä enemmän suosiota myös Britanniassa. Retron ja funkyn lisäksi esimerkiksi yksinkertaisen koruton ja jopa karkeahko tyyli, rustic, on myös in. Rusticiin voi katsoa kuuluviksi esimerkiksi maavärit eli okra, terrakotta, siena, umbra ja ruskeanpunainen. Mausteisen ruosteiset värit ovat suosittuja seinien rappauksissa ja joissakin huonekaluissa. Värit näyttävät upeilta rosoisilla pinnoilla, jolla ne ikään kuin heräävät eloon. Hyviä kontrasteja näille punertaville sävyille antavat harmaansininen ja oliivinvihreä.

Englantilainen sisustus - Sisustussukellus saarivaltioon

Värien ja sisustuselementtien lisäksi monia englantilaisia sisustusalan ammattilaisia kiinnostavat nyt myös kodin tuoksut: aromaterapia on suosittua. Esimerkiksi sisustaja Ann Boyd korostaa tuoksujen tärkeyttä ja kehottaa polttamaan tuoksukynttilöitä eri huoneissa. Ann neuvoo myös silittämään lakanat laventeli- tai ruusunlehtivedellä tai käyttämään laventelisuihketta. Ideal Home -lehti puolestaan kannustaa uusimmassa numerossaan lukijoita askartelemaan pieniä, pehmeitä pussukoita ja täyttämään ne kuivatuilla ruusunlehdillä, laventelilla tai rosmariinilla. Tuoksupussukoita voi sitten sirotella eri puolelle makuuhuonetta.

Liikaa ei pidä silti intoutua. ”Huoneella kuin huoneella tulee olla keskipiste, josta kaikki muut sisustusideat saavat alkunsa. Ihmiset innostuvat laittamaan liikaa pikkutavaroita ja unohtavat, että pelkistetty tyyli on usein kauniimpaa”, sisustussuunnittelija Joanna Wood huomauttaa.

Lehdistökatsaus

Kiinnostuitko? Aina ei ole varaa eikä aikaa, jos ei haluakaan, sisustussuunnittelijan palveluihin eikä edes alan kirjallisuuteen. Silloin kannattaakin marssia lehtitiskille! Englannissa kioskien ja kauppojen hyllyt notkuvat kaikenlaisten lehtien painosta, ja monet brittilehdistä ovat saatavissa myös suomalaisista lehtipisteistä, ainakin erikseen tilattuina.

Sisustusalan lehdistä suosituimpia on muun muassa Elle Decoration, joka esittelee suunnittelijoiden uusimpia trendejä ja innovatiivisia ideoita. Johtava, kansainvälinen sisustuslehti Englannissa on kuitenkin nimeltään The English Home. Lehden sivuilta löytyy niin luksuskalusteita, hienostunutta antiikkia kuin tyylikkäitä sisustusratkaisujakin. The World of Interiors -lehteä pidetään puolestaan sisustusalan motivaation ja inspiraation areenana, jossa sisustus ja muoti kohtaavat. Muita hyviä sisustuslehtiä ovat House Beautiful, BBC Good Homes, Ideal Home, House and Garden, Homes and Ideas ja Your New Home.

Artikkelin vinkit ovat poimittu seuraavista läheistä:

Kirjat:
Haslam, Marion (2000): Retro Style, the 50’s look for today’s home. Cassell & Co, London.
Hanan, Ali (2000): Modern Rustic. Cassell & Co, London.
Barnard, Julia (2000): New Decorator. Dorling Kindersley, London.

Artikkelin ilmestymisajankohtana (2.2.04) uusimmat numerot lehdistä: House Beautiful, Ideal Home, The English Home, Vogue, Elle Decoration.

Teksti: Inka Ikonen / A4 Media Oy

X