Koti ja sisustus

Etätyöt vaikuttavat myös lemmikkeihin: ”Koirat ja kissat kiintyvät omistajiinsa yhtä vahvasti kuin pieni lapsi huoltajiinsa” – näin lievität lemmikin eroahdistusta

Etätöistä ja lisääntyneestä kotoilusta huolimatta lemmikin omistajan ei kannattaisi olla jatkuvasti kotona, huomauttaa asiantuntija. Tärkeää olisi, että niin pentua kuin aikuista lemmikiäkin totutettaisiin pikkuhiljaa yksinoloon, sillä muuten eläimelle voi aiheutua esimerkiksi eroahdistusta.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Myös lemmikit tottuvat yhteiseen ajanviettoon kotona.

Etätöistä ja lisääntyneestä kotoilusta huolimatta lemmikin omistajan ei kannattaisi olla jatkuvasti kotona, huomauttaa asiantuntija. Tärkeää olisi, että niin pentua kuin aikuista lemmikiäkin totutettaisiin pikkuhiljaa yksinoloon, sillä muuten eläimelle voi aiheutua esimerkiksi eroahdistusta.

Osalla koronavuosi on lisännyt kotona oleskelua esimerkiksi harrastustoiminnan keskeytyessä ja töiden siirtyessä kotitoimistoon. Kotoilu on mahdollistanut enemmän yhteistä aikaa myös lemmikkien kanssa.

Vaikka kotona olemisessa on hyvät puolensa, lemmikinomistajille siinä piilee omat kompastuskivensä. Korona-aika on ollut monelle esimerkiksi hyvä sauma ottaa perheeseen uusi pentu, huomauttaa eläintenkouluttaja Miira Hellsten. Mutta jatkuvasta kotona olemisesta voi seurata, että uusi pentu ei totu olemaan laisinkaan yksin.

Lue myös: Kannattaako hankkia koira? Nämä asiat yllättivät ensimmäisen vuoden aikana

– Etätöistä huolimatta koira pitäisi saada opetettua yksinoloon pienissä erissä kerrallaan, ja pennun tai lemmikin omistajan ei kannattaisi olla jatkuvasti kotona. On tärkeää, että aletaan harjoittelemaan sitä, että omistaja on päiväsaikaan jossain muualla, Hellsten kertoo.

Jos lemmikkiä ei opeteta oikeaoppisesti yksinoloon, siitä voi aiheutua ongelmia, kuten eroahdistusta.

– Yksinolo-ongelmia on monenlaisia. Eroahdistus on kirjaimellisesti ahdistustila, josta eläin kärsii. Eroahdistus syntyy, kun lemmikki kiintyy tiettyyn ihmiseen tai ihmisiin – tai toisiin perheen koiriin – ja ahdistuu, kun joutuukin äkillisesti olemaan yksin.

Sekä koirat että kissat voivat kärsiä eroahdistuksesta – tunnista oman lemmikkisi elekieli

Sekä koirat että kissat kiintyvät omistajiinsa tutkitusti yhtä vahvasti kuin pieni lapsi kiintyy huoltajiinsa, muistuttaa Hellsten. Jos omistaja on jatkuvasti läsnä kotona, lemmikit tottuvat siihen. Sen takia pentua tai aikuista lemmikkiä ei pitäisi jättää yhtäkkiä yksin kotiin työpäivän ajaksi.

– Osa lemmikeistä pärjää, mutta se ei tee hyvää kenellekään. Kannattaisi muistaa, että korona-aikana erilaisissa paikoissa tulisi käydä sekä koiran kanssa että ilman koiraa.

Koiran tavoin eroahdistus voi koskettaa myös kissaa omistajan ollessa jatkuvasti poissa. Hellstenin mukaan kissan kouluttamista pitäisi opiskella siinä määrin missä koirienkin. Kissojen elekieltä nimittäin ymmärretään herkemmin väärin.

– Kaikki kissat eivät välttämättä tule puskemaan omistajan jalkoihin, kun omistaja tulee kotiin, vaan kissa voi tuumata, että ”huh omistaja on kotona ja voin vihdoin levätä”. Kissan elekieli saatetaan kuitenkin tulkita siten, ettei kissa edes piittaa omistajansa kotiintulosta. Todellisuudessa kissa on saattanut olla  hermostunut koko päivän, kun omistaja on ollut poissa, eikä ole pystynyt lepäämään.

Eroahdistus vaikuttaa lemmikkien käytökseen. Kuvassa kissa makaa sängyllä.
Koirien tavoin myös kissat voivat kokea eroahdistusta.

Lemmikin yksin jättäminen aloitetaan pikkuhiljaa ja vaiheittain

Lemmikin yksinolon opetus kannattaa aloittaa omassa kodissa ja vaiheittain. Harjoittelun aluksi eläin jätetään yksin lyhyiksi, sekunteja kestäviksi ajoiksi esimerkiksi koiraportin taakse vaikka syömään rauhallisessa tunnetilassa. Omistajan on hyvä pysyä portin toisella puolella.

– Tärkeintä ei ole miettiä edes aikaa, vaan sitä, mihin tunnetilaan pentu jätetään yksin. Eläinten kouluttamisessa elekielen havainnoiminen on erittäin tärkeää, ja se monella saattaa helposti jäädä huomioimatta.

Lemmikin yksinolon opettelussa tulisi muistaa myös, että lemmikin tulisi pysyä olemaan kotona ilman muita perheen lemmikkieläimiä. Näin vältetään eroahdistus, joka helposti syntyy, jos toinen perheen lemmikki kuolee.

– Lemmikin kanssa treenaamalla voi saada paljon aikaan. Eläimen koko geeniperimää ei voi tietenkään koulutuksella peitata. Geenien laki on hyvä tiedostaa eroahdistusongelmissa, koska eroahdistus periytyy helposti vanhemmilta pennuille.  Kannattaakin olla tarkka, millaisesta geeniperimästä koiranpennun ottaa.

Lemmikin yksinolon lisäksi eläimen sosiaalistamista ei pidä unohtaa korona-aikana

Lemmikin yksinolon opettamisen lisäksi on tärkeää huolehtia eläimen sosiaalistamisesta. Hellsten huomauttaa, että pelkkien kotiseinien sisällä koira ei totu asioihin, joita yhteiskunnassa tulee vastaan.

– Koirapennun sosiaalistamiselle ensimmäiset 12 viikkoa ovat ihan hurjan tärkeää aikaa. Pentukurssille kannattaa mennä ihan viikonkin jälkeen kotiutumisesta. On tärkeää, että kaikki perheenjäsenet oppisivat toimimaan koiran kanssa.

Pennun ottaminen tarkoittaa sitä, että omistajan on nähtävä vaivaa korona-aikanakin, että lemmikin kanssa käydään eri paikoissa. Koiran olisi hyvä kävellä erilaisilla alustoilla, kuulla, nähdä ja haistaa erilaisia asioita sekä oppia rauhoittamaan ja nukkumaan, vaikka ympärillä olisi enemmän hälinää.

– Sosiaalistamisessa seurataan pennun elekieltä ja kokeillaan asioita pienissä erissä niin, että pentukin pitää sitä mukavana kokemuksena.

Koirien ohella myös kissa on hyvä totuttaa erilaisiin sosiaalisiin tilanteisin. Hellsten kertoo, että kissoista voi tulla hyvinkin sosiaalisia, jos niiden kanssa käydään positiivisessa hengessä erilaisissa paikoissa ja tapaamassa ihmisiä pienissä erissä elekieltä seuraten.

– Kissalle kannattaa opettaa, että kantoboksissa sekä autossa kulkeminen ja eläinlääkärissä käyminen ovat positiivisia asoita ihan samalla tavalla kuin koirallekin. Näissä tilanteissa voidaan kissan kanssa syödä herkkupaloja, leikkiä tai treenata kivoja temppuja, Hellsten vinkkaa.

Eroahdistus on vältettävissä. Koira kannattaa ottaa välillä mukaan eri paikkoihin sekä jättää hetkeksi kotiin yksin. Kuvassa nainen ulkoiluttaa koiraa.
Eläintenkouluttaja kehottaa vierailemaan korona-aikanakin oman lemmikin kanssa eri paikoissa ja ympäristöissä. Näin eläin sosiaalistuu eri tilanteisiin.
X