Koti ja sisustus

Etikka on edullinen ja ekologinen puhdistusaine – 4 tapaa käyttää etikkaa pyykinpesussa

Oletko sinäkin ihastunut pyykkietikkaan? Väkiviinaetikka ajaa saman asian! Se muun muassa poistaa tekstiileistä hajut ja pesuainejäämät, kirkastaa värejä ja tekee pyykistä pehmeää huuhteluaineen tavoin. Lue, millä kaikilla tavoilla etikkaa voi hyödyntää pyykinpesussa.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Etikka kirkastaa pyykin, poistaa kellastumia ja neutralisoi hajuja.

Oletko sinäkin ihastunut pyykkietikkaan? Väkiviinaetikka ajaa saman asian! Se muun muassa poistaa tekstiileistä hajut ja pesuainejäämät, kirkastaa värejä ja tekee pyykistä pehmeää huuhteluaineen tavoin. Lue, millä kaikilla tavoilla etikkaa voi hyödyntää pyykinpesussa.

Etikka on monipuolinen aine kodinhoidossa. Se toimii paitsi yleispuhdistusaineena ja ikkunanpesussa, sitä voi myös hyödyntää monella tavalla pyykinpesussa. Etikkaa voi käyttää huuhteluaineen sijasta, tahranpoistossa ja pyykin liotuksessa. Sillä voi myös poistaa pyykinpesukoneeseen kertyviä kalkkijäämiä.

Pyykkietikka vai väkiviinietikka?

Eri valmistajat myyvät valmista, hajustettua pyykkietikkaa. Saman asian ajaa kuitenkin ruokahyllyltä ostettu väkiviinaetikka. Etikan käytöstä ei oikein annosteltuna jää minkäänlaista tuoksua tai hajua, mutta halutessaan siihen voi myös lisätä muutamia tippoja eteeristä öljyä.

Marttojen mukaan 2/3 tekstiileistä aiheutuvasta ympäristökuormituksesta syntyy niiden pesun ja huollon yhteydessä, joten jokainen voi itse vaikuttaa pyykinpesun ympäristökuormitukseen. Toisin kuin teollisista pesuaineista, etikasta ei kerry luontoon kemikaaleja, vaan se on luonnollinen ja ekologinen puhdistusaine.

Etikka voi kuitenkin vahingoittaa joitain tekokuituja, joten tutki, mille tekstiileille sitä on turvallista käyttää. Näitä herkkiä materiaaleja ovat asetaatti-, triasetaatti– ja polyakrylaattikuidut.

Näin voit käyttää etikkaa pyykinpesussa:

Etikka huuhteluaineena

Etikka pitää tekstiilien värit kirkkaina, tekee pyykistä pehmeää ja poistaa sähköisyyttä huuhteluaineen tavoin. Se on myös desinfioivaa ja poistaa pyykistä pesuainejäämät. Etikka myös poistaa tehokkaasti hajuja eikä jätä jälkeen tuoksuja.

Käytä näin: Annostele etikkaa huuhteluainelokeroon puolesta desistä desin verran. Etikka saattaa tuoksua kosteassa pyykissä, mutta haju haihtuu pyykin kuivuessa.

Etikka tahranpoistossa

Etikalla voi myös poistaa monenlaisia tahroja, kuten mustetahroja, marjoista ja hedelmistä tulleita tahroja ja kellastumia.

Käytä näin: Martat neuvoo käyttämään etikkaa tahranpoistajana veteen laimennettuna. Lisää suhteessa puolet etikkaa ja puolet vettä.

Kokeile etikkaa myös rasvatahrojen poistamiseen mokkanahkasta. Kasta esimerkiksi vanha hammasharja etikkaan ja harjaa tahraa kevyesti.

Etikalla eroon hajuista

Etikka on erityisen hyvä aine neutralisoimaan hajuja. Jos esimerkiksi vaatteeseen on pinttynyt hienhaju, kokeile vaatteen liottamista etikkavedessä.

Käytä näin:Lisää sangolliseen vettä loraus etikkaa ja sekoita. Sopiva suhde on puoli desiä etikkaa viittä litraa vettä kohden. Liota vaatetta puolisen tuntia ja pese sen jälkeen vaate normaalisti.

Etikka avuksi pyykinpesukoneen puhdistuksessa

Etikka poistaa kodinkoneista kalkkia. Lisää pyykinpesukoneeseen litra etikkaa ja kaksi litraa vettä ja laita pesuohjelma pyörimään.

Lähteet: Martat, MartatSiivous.info, Siivous.infoSiivous.infoRajamäen, Kierrätyskeskus

X