Koti ja sisustus

Fengshui-puutarha – Näin käytät fengshuin viittä elementtiä

Teksti: Anna.fi

Puu, tuli, maa, metalli ja vesi. Ikivanhan itämaisen fengshui-filosofian mukaan kaikki maailman ilmiöt voi jakaa viiteen luonnonelementtiin. Kun puutarhan eri elementit ovat tasapainossa, syntyy täydellinen harmonia.

Tuli tuo räväkkyyttä

Kesäinen päivänpaiste, valo ja lämpö ovat eteläisen ilmansuunnan ja tulielementin ominaisuuksia. Kun elämään halutaan vauhtia ja räväkkyyttä, kannattaa suosia puutarhassa tulen tunnusmerkkejä, punaisia kukkia ja auringonvaloa. Myös tulisijat, grillit, lamput ja kynttilät tuovat tulen puutarhaan.

Aurinkoisissa puutarhoissa tulista elementtiä on helppo toteuttaa. Tulen sammuttaa vastavoima vesi, mutta myös maa häivyttää sen vaikutusta.

Tuli
Vielä hetki odotellaan oranssien tarhaidänunikkojen avautumista.

Maa on elämän lähde

Fengshuin filosofian mukaan maa on tärkein elementti puutarhassa, koska siitä kumpuaa kaikki elämä. Maaperän pitäminen hyvässä kunnossa antaa edellytykset kasvien hyvään kasvuun. Kompostimulta ja maan pieneliöt ovat tärkeitä maan hoidossa.

Alkusyksyn keltainen värikkyys ilmentää maaelementin luonnetta. Puutarhan keltaiset ja oranssit kukat lisäävät sen vaikutusta. Terrakottaruukut, saviesineet ja pikkukivet tuovat maan esille.
Jos maaelementtiä on puutarhassa liikaa, sitä häivyttämään sopii metalli.

Maa
Sisääntuloa koristaa maanläheinen kukkaistutus. Keltainen ilmentää maaelementin luonnetta.

Metalli on kivenkovaa

Valkoiset kukat ja harmaat kasvinlehdet symboloivat metallielementtiä. Siihen liittyy myös kovuus, joka tulee esiin kivissä. Kivi on ikuista, lujaa ja voimakasta, yhtä arvokasta kuin metallielementti.

Läntinen ilmansuunta ja vuodenajoista syksy kuvaavat metallielementtiä. Sitä tuovat puutarhaan metalliesineet ja -kalusteet sekä valkoiset kalusteet, pyöreät muodot ja kupolit.
Metalli ruokkii vettä eli vesi heikentää metallia.

Metalli
Sammalleimun valkoiset kukat yhdistyvät kauniisti kiviin.

Viileä vesi rauhoittaa

Vesi on viileä, talvinen ja pohjoinen elementti. Se rauhoittaa ja on tärkeä vastavoima, jos puutarha on liian aurinkoinen ja kuuma.

Suihkulähteet, purot ja lammikot tuovat veden puutarhaan. Vesi voi olla esillä myös koristelautasella tai lintujen juoma-altaassa. Vastaavaa vaikutusta on aaltoilevilla muodoilla, lasisilla esineillä ja peileillä.

Veden vastavoimana toimii tuli, jonka se tuhoaa. Veden vaikutusta heikentää puu.

Vesi
Veden solina rauhoittaa ja antaa viileyden tunteen. Vesi heikentää metallin vaikutusta.

Puu syntyy vihreästä

Kaikki vihreät kasvit, kuten puut, pensaat ja nurmikko, lisäävät puuelementtiä puutarhaan. Etenkin pilarimaiset havut voimistavat tunnetta. Idän suunta suosii puuelementtiä.

Elävien kasvien lisäksi puuesineet, puiset terassit ja puukalusteet liittyvät puuelementtiin. Jopa maisemakuvilla on samaa vaikutusta.

Jos puuelementtiä on liikaa, tulielementti tuo siihen virikkeitä ja metallielementti raikastaa.

Puu
Vihreässä puutarhassa ihmisen mieli lepää. Puuelementtiä korostavat puut, pensaat ja nurmikko.

Teksti: Paula Ritanen-Närhi
Kuvat: Pauliina Salonen

X