c
Koti ja sisustus

Futon – sohvasta sängyksi

7.5.2010 Teksti: Anna.fi

Futon – sohvasta sängyksiEllit katsastivat Futonin tämän kevään vuodesohvavalikoiman. Ehdoton suosikki on kevään uutuus pesämäinen Nest-divaani, mihin voi nähdä itsensä käpertymässä raskaan työpäivän jälkeen. Sisustuksellisesti hieman epäkäytännöllinen Nest hurmaa puolelleen tyylikkäällä ulkonäöllä.

Mistä on futonit tehty?

Futon on yli 2500 vuotta vanha käsite Japanista. Futon tarkoittaa nukkuma-alustaa, jota käytetään esim. tatamin päällä. Perinteisesti futonpatja rullataan kasaan yön jälkeen ja säilytetään esim. kaapissa, josta se taas otetaan esiin nukkumaan mennessä.

Futoneja on aina valmistettu erilaisista raaka-aineista, kuten untuvasta, höyhenistä, kookoskuidusta, villasta sekä puuvillasta, joka on ajan vakiintunut yleisimmäksi futonmateriaaliksi. Länsimaissa futon -sanaa käytetään laajasti kuvaamaan itse patjaa tai tietyntyyppistä vuodesohvaa.

Länsimaiset futonit perustuvat japanilaiseen serkkuunsa, mutta eroavat niistä kuitenkin ratkaisevasti. Länsimaiset futonit asetetaan usein puisen tai metallisen kehikon päälle, jotta futonia voidaan käyttää monipuolisesti sekä sänkynä että sohvana. Länsimaisessa versiossa on huomattavasti paksumpi patja, jonka päällä käytetään irrotettavaa ja pestävää kangaspäällistä.

Futonin etuja

  • jämäkkyyden ansiosta hyvä tuki selän lihaksille ja luustolle
  • patja on hengittävä, koska käytössä on luonnonmukaisia materiaaleja kuten esim. puuvillaa.
  • futonpatja tuntuu lämpöiseltä talvella ja viileältä kesällä.
  • futonpatjoissa ei käytetä kemikaaleja eikä palonsuoja-aineita.
  • patjoja löytyy eri kimmoisuuksilla – jämäkimmät ovat kerrospuuvillafuton, hamppufuton ja hevosenjouhifuton. Kimmoisimmat ovat villafuton ja cocosfuton.
  • futonpatjat ovat kohtuuhintaisia (perusmallit n. 200-500 euroa)

Futonin haittoja

Kaikille futon ei kuitenkaan ole unelma. Tottumattomalle selälle futonpatja on suuri muutos. Futonpatjat ovat jämäkämpiä kuin tavalliset joustinpatjat. Patjaa pitää muistaa hoitaa ja käännellä, jotta se säilyttää muotonsa ja koostumuksensa. Matalat sohvat tai sängyt vaativat myös luovuutta sisustamisessa.

Kevään futonvalikoima

FIGO-lepotuoli 355,00 €

Tyylikäs Figo-lepotuoli muuntuu tarvittaessa yhden hengen sängyksi. Valitsemalla sopivan kuosi ja väri lepotuoli saadaan sopimaan muuhun sisustukseen.

Futon – sohvasta sängyksi

CC Rider 597, 00 €

Suoralinjainen CC-Rider-nojatuoli edustaa Futonin perinteistä linjaa. Yksinkertainen CC Rider ei vedä huomiota puoleensa ja on helppo yhdistää erilaisiin sisustustyyleihin.

Futon – sohvasta sängyksi

Beat-vuodesohva 566,00 €

Beat-vuodesohva on helppokäyttöinen ja muuttuu nopeasti vuoteeksi kääntämällä käsinojat vaakatasoon. Pikkusohvaksi Beat on tyylikäs ja sen kevytrakenteisuus mahdollistaa helpon siirtelyn.

Futon – sohvasta sängyksi

Fresh 370,00 €

Kolmenistuttava Fresh on malliltaan futonin klassikkomalli. Yksinkertaistettu muotoilu näkyy myös vuodesohvan hinnoittelussa.

Futon – sohvasta sängyksi

Nest 220,00 €

Nest-divaani on tämän kevään mielenkiintoinen uutuusmalli. Pyöreäksi pesäksi muotoutuva futonpatja on mukava oleskelupaikka. Tarjolla on herkullisia värivaihtoehtoja pinkistä limenvihreään. Istumapaikasta muuntuu 220 cm pitkä puoliympyränmallinen patja.

Futon – sohvasta sängyksiFuton – sohvasta sängyksi

Lotus 2056,00 €

Lotus-tuoliryhmä muodostaa intensiivinen keskustelunurkkauksen, jonka äärellä voi jutustella, pelata pelejä tai käydä läpi päivän kuulumiset. Tuolien nojat laskemalla ryhmästä saa koottua ison yhtenäisen sängyn. Hintava Lotus vie tilaa ja vaatii sisustajalta silmää sijoittelussa.

Futon – sohvasta sängyksi

Lisätietoja: Futon Forum

Teksti: Tarja Vilén

Lue myös

Suosittelemme