Koti ja sisustus

Häät käyvät vieraankin kukkarolle ja hermoille

Teksti: Anna.fi

Häät käyvät vieraankin kukkarolle ja hermoilleMielipide– ja keskustelupalstoilla on pitkin kevättä keskusteltu häiden vieraslistoista, ohjelmasta ja kustannuksista. Sellaisellekin joka ei ole häitä järjestänyt on käynyt selväksi, että häiden järjestys on kallista lystiä, ellei mennä arkivaatteissa naimisiin ilman vieraita. Mutta unelmien juhlat voivat käydä tyyriiksi vieraillekin: siinä missä pari järjestää ainutkertaista tapahtumaa, saattaa vieraalla olla kyseessä jo viidennet häät samana kesänä.

Hääruuhka

Ensimmäinen avioliitto solmitaan useimmiten kolmenkympin tietämillä, joten sen ikäisillä ihmisillä on yleensä hyvissä ajoin kesäsuunnitelmat tehty: joka toinen viikonloppu polttareita, joka toinen viikonloppu häitä. Paitsi rahaa, antaa vieras myös useimmiten kesälomaansa juhlien viettoon. Ruuhkavuosina helpottaa, jos ei seurustele. Kahdella aikuisella on kutsuja kaksinkertainen määrä. Omat lomasuunnitelmat jäävät vähäisiksi, jos jo vuotta aikaisemmin on lähipiirin pareilta tullut ilmoitus hääpäivästä.

Juhlasuma onneksi helpottaa vuosien kertyessä. Ristiäiset eivät ole samanlaisia spektaakkeleja ja harva menee naimisiin toista tai kolmatta kertaa yhtä näyttävästi kuin ensimmäisellä kierroksella.

Polttariryysis

Kaukana ovat ajat jolloin polttareissa puettiin juhlakalu hassuihin vaatteisiin ja vietiin ihmisten ilmoille myymään suukkoja tai kananmunia, minkä jälkeen kaikki joivat iloisen kännin ja menivät kotiin. Tuskin kukaan näitä myötähäpeäkemuja juuri kaipaakaan – paitsi siinä vaiheessa kun huomaa suunnitelleensa ja järjestäneensä polttareita kuukausitolkulla. Nykypolttarit kestävät useamman päivän ja niiden järjestämiseksi pidetään suunnittelukokouksia ja budjettineuvotteluita. Näin on pakkokin tehdä, jotta tarvittavat varaukset saadaan tehtyä. Muuten voi käydä niin että kaikki kuulasota, kuumailmapallo, hohtogolf ja benjihyppyajat ovat varattu täyteen. Järjestelyjä hankaloittaa vielä se, että juhlat ja niiden ajankohta sekä sisältö on pidettävä salassa. Polttareista voidaan yhteisellä päätöksellä koettaa selviytyä edullisesti, mutta ilman sähköpostitukoksia järjestely ei onnistu. Kaikista asioista kysytään, jotta varmistetaan että kaikilla osallistujilla olisi kivaa.

Polttareilla on kuitenkin hiukan ahdistava pakkohauskan tapahtuman maine. Tästä kertoo sekin, että kaikesta järjestelystä huolimatta hyvin harva muistelee polttareitaan ”parhaina juhlina ikinä”. Vieraista tuskin kukaan. Polttareihin suhtaudutaan kuitenkin myös taikauskoisesti: jos niitä ei järjestetä, avioliitto alkaa huonojen tähtien alla. Varsinkin morsiamelle pelätään jäävän jotain hampaankoloon, jos sulhasen polttareista kiertää häissä sikailukansio ja morsiamella on ollut vain hemmotteluhoitoilta tyttöjen kanssa kylpylässä.

Matkat, majoitus ja vaatetus

Häät halutaan usein pitää kauniissa ja edustavissa tiloissa, joiden sijainnilla on morsiusparille jokin erityinen merkitys. Tämän vuoksi juhlavieraat huomaavat matkaavansa satojen kilometrien päähän maalaiskirkkoihin tai merenrantaan. Siinä missä häiden maksaja laskeskelee tilanvuokraa, miettii vieras junalippujen hintoja, sekä bensa – ja yöpymiskuluja. Maksaako hotellista vai pyytää yösijaa jonkun toisen vieraan luota?  Automatkojen päässä olevat paikat aiheuttavat myös tutun ongelman siitä, että kuskin on oltava ajokunnossa. Taksitkin (taksoineen) kun ovat kaupunkien ulkopuolella hankalasti tavoitettavissa.

Häät käyvät vieraankin kukkarolle ja hermoilleHääetiketin mukaista ei-mustaa-eikä-valkoista-olkapäät- peittävää- sopivan- pituista kolttua ei aina aivan ensi hätään löydykään. Jos samassa kaveripiirissä on useammat häät, ei samaa mekkoa ilkeäisi laittaa niihin kaikkiin. Sopiva asukin voi muuttua tukalaksi, jos säät eivät suosi. Erilaiset huivi- ja boleroviritykset tuottavat omat ongelmansa, jotka kuitenkin kannattaa pähkäillä ellei halua palella.  Miesten tumma puku vaatimus tuntuu näissä tilanteissa siunaukselta.

Erityisen hankalia ovat hääparin erityispyynnöt. Esimerkiksi ”rento vaatetus” aiheuttaa yletöntä päänvaivaa. Miten ali- tai ylipukeutuminen ehkäistään rennoilla vaatevalinnoilla? Tai ”Vietämme häitä saaressa, pukeuduthan lämpimästi, mutta juhlavasti” ?

Ei lapsia – kiitos

Monissa kutsuissa lukee, että ”Juhlia vietetään aikuisten kesken”. Tämä ehkäisee sen klassisen kiusallisen tilanteen, jossa lapsi kokeilee ääntään vihkimisen tai puheen aikana sekä varmistaa sen, että pitopalvelulle ei tarvitse maksaa vieraasta, joka syö yhden nakin ja puklauttaa sen sitten pöydän alle.

Vieraiden kohdalla tämä tarkoittaa lapsenvahdin hankkimista. Jos sukuhäihin pitäisi mennä, voivat tavallisimmat vahdit eli isovanhemmat olla poissa laskuista. Monet pienten lasten vanhemmat varmaan arvostaisivatkin yhteistä vapaa- ja juhlailtaa, mutta aina lapsenvahtia ei löydy. Tällöin vaade lapsien kotiin jättämisestä tuntuu erityisen ikävältä, varsinkin jos omissa häissä lasten juoksentelu pöytien välissä vain kohotti tunnelmaa.

Lahjalasku

Häälahjaksi ei kukaan halua antaa mitään turhaa tai loukkaavaa. Harmillisesti mielipiteet lahjan arvosta tai sen hyödyllisyydestä eivät useinkaan käy yhteen. Lahjalistat tai lahjatilit ovat tarkoitettu helpottamaan tätä ongelmaa, mutta niissä jää ikävällä tavalla rahallinen hinta näkyviin. Eihän kukaan jätä paketinkaan kylkeen hintalappua. Viidenkympin lahja on yleisesti todettu sopivaksi taloutta kohden, yksineläjä voi antaa vähemmän. Kaksikymmentä euroa muodostaa keskusteluissa jonkinlaisen haamurajan, ja kimpassa hankituissa lahjoissa sillä saa jo hienojakin lahjoja.

Kertamaksuna ei tuo viidenkympin summa taloutta ehkä kaada, mutta jos häitä on useampia, se alkaa tuntua kukkarossa. Vieraan kannalta hienotunteista on rahatoiveen lisäksi mahdollistaa jonkin muunkin lahjan antaminen – sellaisen, jonka voi antaa pienituloinen tuntematta itseään tyhmäksi ja josta on parille kuitenkin iloa. Tyhjä lahjapöytä ei häiritse juhlia lainkaan niin paljon kuin vieraskato. 

Häät käyvät vieraankin kukkarolle ja hermoilleKenelle hääjuhlat ovat?

Osallistuminen häihin maksaa väistämättä satoja euroja, etenkin kun juhlia on useita. Yksittäiset häät voivat olla loman kohokohta, mutta näin ei tietysti voi olla kaikkien kestien kohdalla. Silloin herää kysymys siitä kenelle juhlat onkaan järjestetty. Juhlien pääosassa ovat tietysti naimisiin menevä pari, mutta puolin ja toisin voidaan kokea, että juhlat ovat lahja: joko parilta tai heidän suvuiltaan vieraille tai vierailta morsiusparille. Osa pohtii, että on tärkeintä että pari ei jää onnellisesta päivästään tappiolle ja toisten mielestä vieraille ei pidä aiheutua kustannuksia osallistumisesta juhliin, kun ei he eivät niitä itse järjestäkään. Vieraana ei voi myöskään koskaan tietää miten kutsun torjumiseen suhtaudutaan. Joidenkin vieraslista on ollut niin laaja, että peruutuksia odotetaankin ja toisten niin niukka, että juhlien luonne muuttuu, jos kutsutut eivät saavu. Aivan oma lukunsa ovat häät, joihin vieraita pyydetään ulkomailta. Tällöin järjestävät varmasti varautuvatkin siihen että kaikille matkustaminen ei ole taloudellisesti tai ajanpuutteen vuoksi mahdollista.

Parhaimmillaan hääjuhlat ovat ihastuttavia juhlia – ja nimenomaan vieraille, joita ei jännitys tai väsymys paina. Hääruuhkavuosien aikaan voi kuitenkin hyvällä omallatunnollakin jättää jotkut juhlat tai polttarit väliin, kunhan sietää sen, että ei tiedä mistä puhutaan kuin juhliin ja niiden tapahtumiin myöhemmin viitataan.

Tiia

X