Koti ja sisustus

Häävalokuvaajan valitseminen – Valokuvaaja Janne Miettinen neuvoo

Teksti: Anna.fi

Valokuvaajana kuulen usein tämän kysymyksen: ”Kenet meidän kannattaisi ottaa häävalokuvaajaksemme, jos sinä olet jo varattuna?” Vastaukseni tähän kysymykseen on aina sama: ”Valitkaa se häävalokuvaaja, jonka kuvista pidätte eniten.”

Häävalokuvaajan valitseminen – Valokuvaaja Janne Miettinen neuvoo

Eri kuvaajilla on erilaiset tyylit kuvata, joten eroja on paljon. Lisäksi taitotasoissa on vaihtelua. Jotkut kuvaajat saavat otettua yksistä häistä ehkä muutaman todella hyvän kuvan, ja loput kuvista ovat keskitasoisia, kun taas paremmat kuvaajat saavat joka häissä läjäpäin hyviä kuvia. Tämä asia selviää kuvaajien nettisivuja tutkimalla. Jos kuvaajalla on vain vähän kuvia nettisivuillaan, on tämä yleensä merkki siitä, että kannattaa valita joku toinen kuvaaja. Muuten tulee ostettua sika säkissä.

Ilman muuta häävalokuvaajissa on muitakin eroja kuin kuvat. Esimerkiksi hinnat, kuvien määrä, mahdollinen nettigalleria kuville, kuvaajan voittamat palkinnot ja maine sekä muut asiat vaihtelevat paljonkin eri kuvaajien välillä. Kuitenkin loppujen lopuksi ainoa asia, millä on todella väliä, on se, millaiset kuvat Sinä saat hääpäivästäsi itsellesi. Tätä seikka ei voi painottaa tarpeeksi.

Häävalokuvaajan valitseminen – Valokuvaaja Janne Miettinen neuvoo

Kuvien määrä on yksi asia, joka vaihtelee eri kuvaajien välillä. Kannattaa kuitenkin kysyä itseltään tämä tärkeä kysymys: ”Haluanko 200 upeaa ja kaunista kuvaa, jotka auttavat minua muistamaan kaikki ihanat yksityiskohdat hääpäiväni varrelta ja joita katsellaan vielä vuosienkin jälkeen? Vai haluanko 400 keskinkertaista kuvaa, joita en paljoa halua katsella häiden jälkeen?” Kuvien sisältö ja laatu on hääkuvissa erittäin tärkeää, sillä ne kertovat hääpäiväsi tarinan. Kauniiden ja laadukkaiden kuvien myötä voit aina palata uudestaan ja uudestaan hääpäivän aitoon tunnelmaan. Jos laatu on sen sijaan keskinkertaista ja kuvien pariin ei tee mieli palata jatkossa, myös muistot hääpäivästä haalistuvat ajan myötä.

Häävalokuvaajan valitseminen – Valokuvaaja Janne Miettinen neuvoo

Hääkuvat ovat kuitenkin ainoa konkreettinen asia, mitä hääpäivästä jää jäljelle (sormuksen ja sulhasen lisäksi). Kauniita kuvia katsellaan vuosienkin jälkeen, ja ne säilyvät sukupolvelta toiselle. Jos häävalokuvauspakettiin kuuluu lisäksi nettigalleria, häävieraatkin pääsevät katsomaan kuvia häiden jälkeen, ja he varmasti haluavat nähdä itsensä mieluummin hienoissa kuin keskinkertaisissa kuvissa. Lisäksi kauniista kuvista on hauska tehdä esimerkiksi kuvakirjoja ja canvastauluja.

Häävalokuvaajan valitseminen – Valokuvaaja Janne Miettinen neuvoo

Ei ole väliä sillä, tilaatko dokumentaarisen kuvauksen, vaiko pelkät hääpotretit. Valitkaa joka tapauksessa se kuvaaja, jonka kuvista pidätte eniten! Hinnallakin on luonnollisesti väliä. Oma lempikuvaaja ei välttämättä ole se edullisin, mutta olen kuullut lukuisilta morsiamilta ja sulhasilta häiden jälkeen, että juuri kuvaajaan panostaminen on ollut yksi parhaista (ellei jopa paras) investointi heidän häissään. Häät ovat ainutkertainen tapahtuma elämässä, joten kuvien suhteen ei kannata kitsastella.

Häävalokuvaajan valitseminen – Valokuvaaja Janne Miettinen neuvoo

Tutustu jutun kirjoittaneen valokuvaaja Janne Miettisen kotisivuihin ja hääkuvablogiin!

Teksti ja kuvat: Janne Miettinen

X