Koti ja sisustus

Harkitsetko työpaikan vaihtoa?

16.2.1999 Teksti: Anna.fi

Työnantajat kysyvät nyt paljon kaupan ja palvelualojen osaajia, tietotekniikkaa taitavia henkilöitä sekä toimihenkilöitä esim. puhelinvaihteeseen. Näin kertoo Helsingin työvoimatoimiston työnantajapalveluiden toimialajohtaja Tuija Laiho. Myös taloushallinnon osaajille on runsaasti töitä, ja erityisesti kirjanpito- ja tilipäätöstaidot ovat kysyttyjä.
Nyt haetaan ammattitaitoisia, hyvät ihmissuhdetaidot omaavia työntekijöitä, joiden ei tarvitse hallita viittä kieltä sujuvasti. ”Odotukset ovat siis muuttuneet realistisemmiksi, ja osaamien on kaiken A ja O”, kiteyttää Tuija Laiho. Yksi olennainen taito melkeinpä alalla kuin alalla on tietotekniikkaosaaminen. Tuija Laiho suositteleekin esimerkiksi atk-ajokortin suorittamista.

Työpaikanvaihtoa suunnittelevia naisia Tuija Laiho kannustaa kouluttautumaan tietotekniikan tai elektroniikan alalle, missä on nyt osaavien työntekijöiden tarve. Näitä aloja vaivaavasta vanhasta asenneongelmastakin ollaan pääsemässä eroon, kun työ mielletään siistiksi, myös naisille sopivaksi sisätyöksi.

Harkiten työnhakijaksi

Työnantajapalveluiden yksikkö järjestää työvoimakoulusta yhdessä yritysten kanssa. Työttömän kannattaa tutustua kurssitarjontaan ja miettiä, minkälaista lisäosaamista hän tarvitsee. Tuija Laiho muistuttaa, että työvoimatoimistoon voi myös ilmoittautua työssäolevaksi työnhakijaksi.

Ennen työpaikkahakemusten lähettämistä kannattaa miettiä, miksi työpaikkaa halutaan vaihtaa. Jos motiivina on pelkkä raha, kannattaa Tuija Laihon mielestä ensin neuvotella nykyisen työnantajan kanssa. Mikäli päätöksen taustalla on kyllästyminen esimieheen tai työtovereihin, ei sitä kannata uuden työpaikan haastattelussa ensimmäiseksi mennä kertomaan.

Tuija Laiho neuvoo pohtimaan, mitä positiivista ja negatiivista työpaikan vaihto tuo tullessaan. Pienempiä huomioitavia asioita ovat sopiminen vuosilomista ja siitä, onko työntekijällä uudessa paikassa vanhan vai uuden työntekijä edut

Työelämää laman jälkeen

Vaikka avoimia työpaikkoja on nykyään melko paljon, työnhakijat ja työn tarjoajat eivät aina kohtaa toisiaan. Tuija Laiho myöntää surullisena, että osa työttömistä ei työllisty ikinä sosiaalisten taitojen ja koulutuksen puutteen vuoksi. Tällainen este on esimerkiksi alkeellistenkin tietotekniikkataitojen puute.

Monesti kuullun hokeman ”hyvälle löytyy aina töitä” asemesta Tuija Laiho uskoo, että ”tekevälle töitä riittää” ja työstä kiinnostunut hakija on valmis joustamaan sekä työnkuvan että palkan suhteen. Vaikka työttömyys pikkuhiljaa väheneekin, ei Tuija Laiho usko meidän enää pääsevän lamaa edeltäneisiin hyviin työllisyyslukuihin, jolloin henkilö kuin henkilö kelpasi töihin.

Maalis- ja syyskuussa eniten töitä tarjolla

Tuija Laiho neuvoo aloittamaan työnhaun ainakin reilu kuukausi ennen suunniteltua työn aloituspäivää. Työvoimatoimiston tilastojen mukaan marras- ja joulukuussa uusia työpaikkoja ei avaudu kovinkaan paljon, kun yritysten sen vuoden rekrytointimäärät ovat jo täynnä.

Helmikuun alussa avoimia työpaikkoja alkaa olla selvästi enemmän, ja huippu osuu yleensä maaliskuulle, jolloin tilastoissa näkyvät myös lähestyvän suven kesätyöpaikat. Toinen uusien työpaikkojen suma osuu syyskuulle.

Kaisa Daavittila / A4 Media Oy