Koti ja sisustus

Helvi Sipilä naisena ihmiskunnan asialla

Teksti: Anna.fi

83-vuotiaana Helvi Sipilä on edelleen loistava, teräväsanainen ja hauska puhuja, jolla riittää nopeaälyistä huumorintajua. Kun häneltä kysytään, miksi nykyään niin moni nainen on merkittävissä tehtävissä, hän vastaa vitsaillen, että ”miehet eivät enää viitsi, kun siitä on niin paljon työtä”.
Vakavasti puhuen, pitkän työsaran ihmisoikeuksien puolustajana ja naisten asioiden edistäjänä YK:ssa tehnyt Sipilä näkee, ettei naisilla ole tähän mennessä ollut sellaista osaa maailmanrauhan rakentajina kuin heillä pitäisi olla. Niin miehet kuin naiset ovat tärkeitä ja kokemus ja ymmärrys ovat avaintekijöitä, joiden kautta ihmiset oppivat ottamaan ihmiskunnan asian sydämelleen, sanoo Sipilä.

Merkittävien tehtävien hoitoon tarvitaan Helvi Sipilän mukaan kolme asiaa: kielitaitoa, tutkinto, jolla osoittaa olevansa kykenevä tehtävään, sekä aikaa hoitaa asia.

”Rauha ei tule vain sillä, että me puhumme siitä ja teemme sopimuksia, joita sitten toteutamme tai emme toteuta. Rauha on riippuvainen siitä, ovatko ihmiset tyytyväisiä olosuhteisiinsa. Ei ole kysymys pelkästään poliittisista asioista, vaan myöskin oikeudellisista, taloudellisista ja sosiaalisista asioista. Tällaisena minä olen koko ajan kokenut YK:n tehtävän. Meidän on parannettava maailmaa etenemällä kaikilla näillä aloilla.”

Sipilä korostaa, että YK tekee rauhantyötä koko ajan valtavan suurella alueella ilman asevoimia. Myös näillä leveysasteilla voi tehdä jotain. ”Jos ihmiset tulevat Suomeen pakolaisina, miksi emme yritä saada heitä tuntemaan olevansa kotona?”, Sipilä kysyy ja haluaa tällä osoittaa, että me emme edes aina näe niitä tilaisuuksia, joissa voisimme puhua rauhan puolesta. ”Miksi me emme puhu näiden vietnamilaisten ja somalien kanssa? Mitä me olisimme voineet tehdä saadaksemme heidän elämänsä paremmaksi jossakin muualla ja mitä me voimme tehdä nyt yhdessä?”, hän kysyy.

Vasta nyt, kun sodat ovat tulleet Eurooppaan, olemme alkaneet käsittää, että sotia on yhä olemassa. ”Emme me ajatelleet sitä silloin, kun sotia oli Vietnamissa tai jossain muualla”, sanoo Helvi Sipilä korostaa jatkuvaa yhteistyötä erityisesti naisten välillä rauhan edellytysten aikaansaamiseksi, eli ihmisten olojen parantamiseksi.

Huolestuttavimmat asian naisten asemassa ovat, ikävä kyllä, tällä hetkellä on verhottu uskontoon, toteaa Sipilä. Fundamentalismi on ajanut ihmisiä tekoihin, joilla rakennetaan riidan edellytyksiä, kun joku ei pukeudu tai syö kuten joku toinen tai kätke kasvojaan hunnulla asianomaisen miesten tärkeinä pitämiä tarkoituksia vastaan. ”Meidän naisten on nyt puututtava asiaan, emme me voi antaa ihmisten muissakaan maissa sortaa naisia tavalla, jota me emme itsekään hyväksyisi”, hän painottaa.

”Kysyn joka päivä itseltäni, olenko minä antanut maailmalle jonkinlaisen vastineen kaikesta siitä, mitä se on antanut minulle – ja se on kai se ainoa kysymys, jonka minä voin asettaa itselleni.”

Kaisa Daavittila / A4 Media Oy

Kuva: A4 Photo

Helvi Sipilän muistelmateos Naisena ihmiskunnan asialla ilmestyi 18.3.1999 (WSOY). Kirjan on toimittanut Kaija Valkonen.

X