Koti ja sisustus

Henkilöstövuokraus on tullut jäädäkseen

9.5.2001 Teksti: Anna.fi

Suomessa on noin 170 järjestäytynyttä yritystä, jotka vuokraavat työvoimaa. Vuonna 1999 niiden kautta työllistyi yli 30 000 ihmistä lähes 7 500 asiakasyrityksessä. Koko alan liikevaihto Suomessa oli viime vuonna hieman yli miljardi markkaa ja tämän vuoden kasvuennuste on 30 prosenttia.
”Euroopan teollisuusmaissa vuokratyövoiman osuus on melkein kolme prosenttia, mutta Suomessa vastaava luku on vasta 0,3 prosenttia. Eli ylärajaa ei näy vähään aikaan”, kertoo Olsten Firabeli Oy:n aluepäällikkö Unto Nokelainen.

Millaiset ihmiset etsivät vuokratyötä? ”Yksi osa heistä on työttömiä, jotka haluavat päästä takaisin työelämään. Toinen selkeä ryhmä ovat opiskelijat, jotka tekevät opintojen ohella tai välissä pätkätöitä ja kartuttavat siten työkokemustaan. Samalla opiskelija voi testata erilaisia ammatteja ja katsoa, millainen työ kiinnostaa”, valaisee Nokelainen.

Nokelaisen mukaan kolmannes Olsten Firabelin työnhakijoista on sellaisia, joilla on jo työpaikka, mutta jotka haluaisivat suunnata katseensa uusiin seikkailuihin.

Suhdanteista vapaa ala

Vuokrafirmat juurtuivat Suomeen toden teolla viime laman aikaan, kun yritykset varoivat palkkaamasta vakituista väkeä. Henkilöstövuokraus ehti vakiinnuttaa asemansa, vaikka ajat paranivat.

”Henkilöstövuokraus on lähes suhdanteista vapaa toimiala. Laskusuhdanteen aikana varottiin palkkaamasta vakituista työvoimaa ja noususuhdanteen aikana tämä on mainio tapa löytää oikeat tekijät oikeille paikoille”, kertoo Nokelainen.

Tampereella vuokratyövoimaa tarjoaa parikymmentä yritystä.

”Ala on keskittymässä lähivuosien aikana. Firabeli Oy ja Olsten Personal Oy yhdistivät voimansa vuoden alussa, ja nyt muutama viikko sitten Olsten Firabeli Oy:n osti maailman suurin henkilöstövuokrausyritys Adecco.”

Minkälainen maine henkilöstövuokrausyrityksillä on? ”Suomalainen mentaliteetti on sellainen, että kaikki pitäisi olla omaa. Yritykset, jotka eivät ole koskaan käyttäneet henkilöstövuokrausta, suhtautuvat skeptisesti, mutta isommat ja erityisesti globaalit yritykset ovat jo tajunneet toiminnan lisäarvon”, aluepäällikkö valaisee.

Työnantajalle jostavaa

Henkilöstövuokraus on työnantajalle joustavaa ja helppoa. Parhaimmillaan ammattitaitoinen ja motivoitunut tekijä on puhelinsoiton päässä. Sen avulla voi tasoittaa ruuhkahuippuja ja jopa välttää ylitöitä sekä teettää vanhempainloman sijaisuuksia nopealla varoitusajalla. Toimeksianto voi kestää muutaman päivän, useita kuukausia tai parhaassa tapauksessa vuosia.

Työvoimavuokrausyritykset tarjoavat myös rekrytointipalveluja, ja määräaikaisen työsuhteen voi muuttaa vakituiseksikin. Muutaman kuukauden vuokrasuhteen aikana työn jatkuvuus ja työntekijän sopivuus selviävät. Se on ikään kuin koeaika.

”Tampereella Olsten Firabelilla on 150 työntekijää, joista työnteettäjät vakinaistavat noin kolmanneksen toimeksiannon kestäessä tai sen päätyttyä”, Nokelainen paljastaa. Henkilöstövuokrausta tapahtuu nykyisin melkein joka alalla. It-yrityksissä on pulaa erikoisosaajista, joita muutenkin koulutetaan Suomessa liian vähän. Sen sijaan yleismiesjantusia, kuten mikrotukihenkilöitä, on jo tarjolla liikaakin. Myös taloushallinnon joissakin tehtävissä podetaan tekijäpulaa, esimerkiksi eräiden työehtosopimusten mukaisten palkkojen maksussa.

Työntekijälle normaalit korvaukset

Palkanmaksun lakisääteisine sivukuluineen hoitaa vuokrausyritys, joka veloittaa työnteettäjää tunti- tai kuukausikorvauksena sen mukaan, miten on sovittu. Näin työnteettäjä maksaa vain vuokrausyrityksen laskun ja säästyy palkanmaksuun liittyvältä paperisodalta. Samalla myös yrityksen rekrytoimis- ja hallintokustannukset vähenevät. Työn teettäjä maksaa vain tehdystä työstä.

”Työntekijä puolestaan tekee työtä palkansaajan verokortilla. Hänelle kertyy normaali lakisääteinen eläke ja lomakorvaus jokaisesta työpäivästä”, aluepäällikkö kertoo ja jatkaa, että suurin osa vuokrausyrityksistä tarjoaa työntekijöilleen työterveyshuollon. Palkkauskaan ei vaihtele niin paljon, että se olisi este vuokratyöntekijälle.

”Ikä ei ole kynnyskysymys, koska monessa tapauksessa kokenut ja osaava työntekijä on parempi kuin suoraan koulunpenkiltä lähtenyt, koska työn teettäjä toivoo pääsevänsä mahdollisimman lyhyellä perehdyttämisellä”, pohtii Nokelainen.

Elina Nummelin / A4 Media Oy, Tampere

A4 Media Oy / Pressfoto

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *