Koti ja sisustus

Hifistelijät kertovat parhaat vinkkinsä kahvin, teen, täytekynien ja polkupyörien saloihin

Hifistelijät tietävät kaiken itselleen rakkaasta aihepiiristä. Heidän mielestään käyttöesineiden hifistely säästää hermojen lisäksi pitkän pennin. Ota talteen hifistelijöiden vinkit!

19.11.2017 Teksti: Laura Koljonen Kuvat: iStock

Aito hifistelijä rakastaa itse tuotetta ja pitää huolta myös siihen liittyvistä laitteista. Hän ei ole välinpitämätön minkään asiaan liittyvän osa-alueen suhteen.

Tässä ohjeet hyvän teen, kahvin ja täytekynän valintaan sekä vinkki, jolla saat pyörällesi pidemmän käyttöiän.

Hifistely

Optimoida tai varustaa jokin systeemi tai laite yli reaalisen tarpeen, yleensä aikaa tai rahaa tarpeettomasti kuluttaen.

Urbaani sanakirja

Teehifistelijän vedenkeittimessä on mahdollisuus säätää veden lämpötilaa

”Teen makuun vaikuttaa moni asia: kerääminen, säilöminen sekä oikea valmistustapa. Minulla on vedenkeitin, jossa on mahdollisuus säätää veden lämpötilaa. Eri teet nimittäin vaativat haudutukseen eri lämpöisen veden. Esimerkiksi vihreää teetä ei saa hauduttaa kiehuvassa vedessä.

On koukuttavaa löytää omia suosikkiteelaatuja. Riippuvuuttakin on ilmennyt. Yhdessä vaiheessa kotona piti aina olla Yunnanin alueen mustaa teetä.

Oman maun kehittymistä on kiinnostava seurata. Ennen join maustettua teetä, nykyään lähinnä maustamattomia. 

Tee on makunautinto, jolla palkitsen itseni kesken työpäivän. Se irrottaa rutiineista.”

Nainen, 41

Näin löydät parhaan teen

”Jos ostat teen marketista, osta mieluummin irtoteetä. Pussiteet ovat olleet niin paljon ilman kanssa tekemisissä, että niiden maku ei ole läheskään sama kuin irtoteessä.

Kauppahallit ja teekaupat ovat ehdottomasti parhaita paikkoja ostaa teetä. Sisään voi astua täysin tietämättömänä, sillä henkilökunta auttaa. Myyjiltä saa hyviä suosituksia.

Mielestäni kevyet ja aromikkaat teet, kuten valkoinen tee ja darjeeling, ovat hyviä teeharrastuksen aloittamiseen.”

Kynähifistelijä kirjoittaa täytekynällä

”Hurahdin hyviin kyniin noin neljä vuotta sitten. Koska kynä on kädessäni käytännössä koko ajan, mietin, miksi en kirjoittaisi hyvällä kynällä.

Testasin lyijykyniä ja kolmen euron uniball-kyniä, kunnes löysin täytekynät. Täytekynissä riittää haastetta: kuinka joustavan terän kynääni haluan, entä minkä paksuisen viivan, ja sitten on vielä musteen valinta.

Täytekynähifistely ei ole mielestäni kallista. Alle satasella saa kivan kynän. Kun mietin, miten usein kynää käytän, päivähinta laskee naurettavan alhaiseksi.

Täydellisen täytekynän etsintä on loputon suo. Se on kivaa. 

Täytekynän ainoa huono puoli on se, että täytekynää ei voi heittää repun pohjalle, sillä muste vuotaa.”

Mies 38

Näin löydät parhaan täytekynän

”Perehdy aiheeseen. Netti on täynnä valistuneita käyttäjiä. Sen jälkeen kaupassa voi käydä katsomassa erilaisia kyniä ja löytää omaan käteen sopivimman. Pohdi, tykkäätkö kapeasta vai paksusta viivasta? Mikä musteen täyttösysteemi on sinun tarpeisiisi paras? Entä mikä muste on käytännöllisin: vedenpitävä vai poispestävä? Millaiselle paperille teet muistiinpanoja? Jos teet vihkoon, et halua, että muste kuivuu hitaasti.”

Kahvihifistelijä jauhaa pavut kahvimyllyssä

”Kahvikiinnostuksessani on kyse estetiikasta. Ehkä harrastukseni alkoi jo silloin, kun kaadoin tavallisen Juhla Mokan kauniimpaan peltipurkkiin. Yli kymmenen vuotta sitten opiskelin Espanjassa ja siellä opin juomaan cortadoja, tuplaespressoa vaahdotetulla maidolla. Se valmistettiin tuoreista pavuista.

Kymmenen vuotta sitten aloin kokeilla kotonakin eri kahveja. Maistelin ensin tummia paahtoja, sitten vaaleita.

Keittelen kahvini aika edullisilla välineillä. En ole lähtenyt mukaan espressokonekisaan.

Ensin jauhan vaaleapaahtoiset pavut kahvimyllyssä. Sitten kaadan oikeanlämpoisen veden Aeropressiin. Valmiin kahvin juon kauramaidon kanssa.”

Mies, 37

Näin valmistat parhaan kahvin

”Osta mieluiten kahvipapuja ja jauha aina vain sen verran kuin tarvitset. Pavut kannattaa säilyttää ilmatiiviissä pussissa.

Jos kuitenkin ostat valmiiksi jauhettua kahvia, katso pakkauksesta jauhatuspäivämäärä. Mitä tuoreempaa, sen parempi. Kahvi ei nimittäin parane säilyttäessä. Myös ilma on sille pahaksi: kahvi härskiintyy.

Kahvi pitää uuttaa tietyssä suhteessa, joten varo valmistamasta liian laihaa kahvia. Jos kahvista tulee liian vahvaa, sitä voi jälkikäteen laimentaa kuumalla vedellä.”

Pyörähifistelijä huoltaa pyöriään säännöllisesti

”Hyvä pyörä on tärkeä, sillä käytän sitä päivittäin. Poljen joka paikkaan: töihin, harrastuksiin ja kavereille.

Nykyään minulla on kaksi pyörää: maantiepyörä ja cyclocross-pyörä. Ensimmäinen on pitkiä lenkkejä varten, jälkimmäinen arkikäyttöön. Molemmat pyörät ovat vaihdepyöriä.

Olen oppinut, että pyöräily on sitä kivempaa, mitä paremmassa kunnossa pyörä on. Siksi huollan pyöriäni säännöllisesti.”

Mies, 31

Näin pidät pyörästäsi huolta

”Pyörän ketjut on jokaisen helppo putsata. Itse putsaan ne 100–200 kilometrin välein eli noin kerran viikossa. Putsaamattomat ketjut aiheuttavat mekaanista hankausta, jolloin pyörä alkaa nitistä. Mekaaninen hankaus myös kuluttaa pyörää, jolloin sen käyttöikä lyhenee.

Ketjuja putsatessa pyörä kannattaa kääntää ympäri. Sen jälkeen ketjut voi öljytä ja pyyhkiä ne vanhalla sukalla tai rätillä. Aikaa tähän kuluu 5–10 minuuttia.

Uskon, että ilman huoltoani joutuisin viemään pyörän korjaamolle muutaman kuukauden välein.”

Suosittelemme