Koti ja sisustus

Hyvää ystävänpäivää!

30.1.2004 Teksti: Anna.fi

On aika hioa romanttisia ystävänpäiväsuunnitelmia! Ellien toimittaja kävi Englannissa kyselemässä, miten siellä vietetään Valentinen päivää.

Ystävänpäiv

Ystävänpäivän eli Valentinen päivän tarkoitus englantilaisen mittapuun mukaan on tehdä oman kullan olo erikoiseksi ja juhlia maailman voimakkainta tunnetta, rakkautta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaupat kilpailevat toinen toistaan upeimmilla ruusulajitelmilla ja kukkapuketeilla, suussasulavilla suklailla ja romanttisilla korteilla. Valentinen päivä onkin markkinoiden seuraava suuri kulutusjuhla joulun jälkeen.

Englannissa Valentinen päivä on nimenomaan parisuhteen tai orastavan ihastuksen välinen muistamispäivä, eikä ystävien välinen niin kuin Suomessa. Jos lähetät englantilaiselle Valentinen päivän kortin kaverimielessä, saat melko varmasti kummaksuvan vastaanoton.

“Nykyään Valentinen päivä on enimmäkseen teini-ikäisten keskuudessa suosittu juhla. Kouluissa kuhistaan monta päivää ennen ja jälkeen Valentinen päivän, kuka saa ja sai keneltäkin kortin. Paljon seurustelusuhteita saa alkunsa korttien vaihdosta. Monet myös kosivat Valentinen päivänä”, Sawleystä kotoisin oleva Caroline, 23, kertoo.

“Olen säilyttänyt kouluaikoina saamani Valentinen päivän kortit. Yksi suloinen kortti on edelleen minulle mysteeri, en vieläkään tiedä, kuka sen aikoinaan lähetti”, colchesteriläinen Vanessa, 27, puolestaan naurahtaa.

Ravintolat, pubit ja hotellit täyttyvät Valentinen päivän aikaan rakastuneista pareista. Ravintolat panostavat tähän tärkeään päivään luoden tunnelmaa kynttilöillä, pehmeällä valaistuksella ja musiikilla. Jotkut paikat muokkaavat myös menuaan uuteen uskoon, perusvaihtoehtojen lisäksi voi valita vaikka Amorin alkupaloja tai Cupidin kyljyksen.

“Suurin osa ihmisistä haluavat mennä Valentinen päivänä ravintolaan syömään. Paikat ovat lähes tupaten täynnä, joten on pakko muistaa tehdä pöytävaraus todella hyvissä ajoin”, Vanessa muistuttaa.

“On tavallista, että mies kokkaa naiselle kynttiläillallisen kotona tai sitten pariskunta menee ulos syömään. Ei ole tapana, että keräännyttäisiin ystävien kanssa jonnekin tai lähetettäisiin toisillensa tervehdyksiä. Englannissa Valentinen päivä on aika tarkkaan ottaen vain naisen ja miehen välinen juttu”, Caroline kiteyttää.

Leikkokukkia ja suklaasydämiä

Suklaa tunnetusti lisää endorfiinejä ja hyvän olon tunnetta. Siksi suklaata pidetään myös rakkauden siivittäjänä ja kaupat, kahvilat sekä netti pursuavat suklaaherkkuja laidasta laitaan. Rakkauslahjojen kestosuosikkeja saarivaltiossa ovat suklaan lisäksi kukat, alusvaatteet, korut, hajuvedet, rakkaudesta kertovat kirjaset ja pörröiset pehmolelut.

Jos mies haluaa päästä kultansa muistamisessa helpolla, hänen ei tarvitse kuin klikata johonkin lukuisista englantilaisista nettisivuista ja valita valmis pakkaus kotiin lähetettäväksi. Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi uljas ruusu tyylikkäällä orkideasikermällä höystettynä tai hulppea tulppaanikimppu. Valintaansa voi muokata maun mukaan: kukkien kylkiäisiksi saa suklaata, shampanjaa, pehmolelun, ilmapallon tai lasimaljakon. Peruspaketin hinta keikkuu noin 20 euron tienoilla superpaketin ollessa noin 35-40 euroa.

Naiselle puolestaan esitetään erilaisia ruokavaihtoehtoja, koska sanonnan mukaanhan tie miehen sydämeen kulkee vatsan kautta. Tämäkin on tehty helpoksi, netistä voi esimerkiksi tilata tuoretta kalaa ja valmiita Valentinen päivän erikoisreseptejä. Valmisruokaa voi tietenkin tilata kotiin, esimerkiksi ”rakkauskakuista” kannattaa valita taivaallinen suklaajuustokakku tai maapähkinävoitorttu.

Monet pariskunnat haluavat nauttia rauhallisesta, kahdenkeskisestä viikonlopusta Englannin kauniilla maaseudulla. Lukuisia päivä- ja viikonloppumatkoja onkin räätälöity valmiiksi eri kohteisiin. “Ideaalisin tapa viettää Valentinen päivä olisi, jos poikaystäväni veisi minut viikonlopuksi rentoutumaan johonkin maaseudulla sijaitsevista linnoista tai hienoista hotelleista. Viettäisimme ajan kahden kesken tunnelmallisen takkatulen ääressä kuohuviinin, suklaan ja hyvän ruoan kera”, Vanessa haaveilee. Carolinen on samoilla linjoilla. ”Tai sitten hotelliviikonlopun sijasta unelmani on aina ollut päästä Pariisiin”, hän huokaa.

Missä Valentinen päivän sitten viettääkään, se on varma menestys (erään englantilaisen mainoksen mukaan), jos varaa mukaan romanssilla kuorrutetun shampanjakorin, joka sisältää aidon shampanjapullon lisäksi suklaavartalomaalia, hierontaöljyä, tuoksukynttilän ja kermaisia tryffeleitä.

Jos korttia raapustaessa iskee oikosulku tai runosuoni ei muuten vain syki, netistä löytyy rakkausviserryksiä kasakaupalla. Eräällä sivustolla on varmuuden vuoksi listattu 21 syytä miksi rakastan sinua, joista voi pahan päivän sattuessa käydä kopioimassa mielestään osuvimman.

Ja sitten on ajateltu niitäkin, joilla on jo kaikkea. Netin kautta voi nimittäin nimetä rakkaalleen ikioman tähtisikermän.

Pyhän Valentinen alkuperä

Historian mukaan jo kauan ennen varsinaista Valentinen päivää juhlittiin samana ajankohtana Rooman valtakunnassa yhtä monista eri festivaaleista. Juhlinnan kohde oli tuolloin roomalaisten jumalten ja jumalattarien kuningatar, Juno, joka oli tunnettu naisten ja avioliittojen jumalattarena. Nuorten tyttöjen ja poikien elämät olivat hyvin eristettyjä toisistaan, ja siksi tavaksi muodostui tyttöjen nimien kirjoittaminen paperin paloille, jotka pudotettiin purnukoihin. Pojat kävivät vuorotellen nostamasta ”arvontalapun”, ja hänestä ja nimen osoittamasta tytöstä tuli pari festivaalin ajaksi. Usein heistä tuli myös aviopuolisoita.

Kristilliset kirkkoisät halusivat lopettaa tämän käytännön 800 vuotta myöhemmin, ja keksivät ratkaisuksi piispan, Pyhän Valentinen, joka oli marttyroitu pari sataa vuotta aikaisemmin.

Keisari Claudius II aikaan Rooma oli verinen ja julma kaupunki. Claudius tarvitsi kasvavaan armeijaansa enemmän sotilaita. Lisää miehiä oli kuitenkin vaikea saada, ja Claudius uskoi syyn olevan miesten vahvoissa tunteissa vaimojaan kohtaan. Tästä syystä keisari mitätöi ja kielsi avioliitot. Pyhä Valentinen piispa kuitenkin sääli nuoria ja alkoi vihkiä rakastuneita pareja salaa, kunnes hänet ilmiannettiin.

Vangittuna ollessaan Valentine ystävystyi vanginvartijansa sokean tyttären kanssa, ja legendan mukaan paransi tämän näkökyvyn. Juuri ennen teloitustaan, Valentine pyysi kynää ja paperia ja allekirjoitti jäähyväisviestin tytölle sanoilla: ”From your Valentine”, josta muodostui myöhemmin kuolematon fraasi.

Pyhä Valentine julistettiin marttyyriksi kuolinpäivänään 14.2.270, ja hänestä tuli rakastavaisten suojeluspyhimys. Jokavuotista festivaalia alettiin pitää tämän suojeluspyhimyksen päivänä, jolloin nuoret roomalaismiehet antoivat käsinkirjoitettuja Pyhän Valentinen nimellä varustettuja rakkaustervehdyksiä ihailemilleen naisille.

Valentinen päivän kortit levisivät pikkuhiljaa kristinuskon myötä. Kaupallinen Valentinen päivä alkoi saada jalansijaa 1800-luvulla, ja nykyään Valentinen päivää juhlitaan ympäri maailmaa.

Niin kuin lähes kaikelle tänä päivänä, myös Valentinen päivälle löytyy vastaliikkeitä. Erään vastustajan perustaman liikkeen nimi kertoo jo tarpeeksi: ”Remember, Cupid rhymes with Stupid.” Saa nähdä, miten liikkeen käy, kun Amorin nuoli osuu kyyniseen perustajaan.

Teksti: Inka Ikonen / A4 Media Oy

 

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *