Koti ja sisustus

Hyvästi tahrat!

23.1.2004 Teksti: Anna.fi

Punaviiniä matolla, cokista pöytäliinalla, tomaattikastiketta rinnuksilla ja steariinia ikkunalaudalla. Nyt ei puhuta vauhdikkaiden bileiden jälkimainingeista, vaan kahden aikuisen normaalista viikonlopun vietosta. Rapatessa roiskuu ja kotona vielä enemmän.

Mutta ei hätää, jokaisen sottapytyn pelastus on ilmestynyt: Tahrat. Esiintyminen ja poisto -opas! Ohjekirja antaa seikkaperäiset ohjeet yli sadan erilaisen tahran poistoon. Omat ohjeistonsa ovat mm. saaneet hedelmät ja kasvikset, liha ja proteiini, maitotuotteet, kastikkeet ja lisukkeet sekä toimisto- ja koulutarvikkeet, kauneudenhoitotuotteiden ja ihmisten eritteiden sekä autotallin ja pihan aiheuttamia sotkuja unohtamatta. ”Koska tahrat eivät yleensä paljasta alkuperäänsä, annamme vihjeitä erilaisten läikkien tunnistamiseksi”, oppaan tekijät lupaavat. Kirjasesta löytyy myös kuvaliite, ja jokaisesta tahrasta on kerrottu tyypillinen esiintymispaikka ja -vuodenaika poistotekniikan lisäksi.

Yleiset tahravinkit

No niin, suunnittelit laittavasi juhliin lempihameesi, mutta siinä onkin kaamea läiskä. Ensimmäinen askel on tunnistaa läiskä. Tahrat-oppaan mukaan se käy seuraavien kysymysten avulla:

– Milloin käytin tätä viimeksi?
– Miten tahra syntyi? Usein tahran sijainti auttaa selvittämään sen alkuperän.
– Minkä värinen tahra on?
– Miltä tahra haisee?

Kun tahran aiheuttaja on selvillä, on aika käydä taistoon sitä vastaan. Tahrakirjan opastaa antamalla ensin yleisiä tahranpoistovinkkejä. On tärkeää, että tutustut aivan ensimmäiseksi vaatteen pesuohjeeseen ja käytät vain vaatteen sallimia pesuaineita. Tahranpoistoainetta kannattaa levittää kankaan takapuolelle eikä itse tahraan, sillä muuten se saattaa imeytyä yhä syvemmälle kankaaseen. Käytä poistoainetta kunnes tahra on hävinnyt, samoin vältä vaatteen silittämistä tai kuumarumpuun laittamista tahran katoamiseen asti. Kokeile värinpitävyyttä ennen valkaisuaineiden tai voimakkaiden pesuaineiden käyttöä ja huolehdi, että saat tärpätin ja asetonin kaltaiset tulenarat aineet kokonaan pois ennen kuin laitat vaatteen kuivausrumpuun.

Älä myöskään yliarvioi omia kykyjäsi. ”Jos vaate on pesetettävä pesulassa, näytä missä tahra on ja kerro mistä se on tullut, jotta vaate osataan pestä asianmukaisesti”, opas neuvoo.

Spesifimmät vinkit

Pikaselauksella mieleen ei tule yhtään sotkutyyppiä, jota tahraopas ei olisi huomioinut. Jotta ensi viikonloppu sujuisi rauhallisesti, tässä esimerkkitiedot jutun alussa mainittujen katastrofitilanteiden varalle:

PUNAVIINI MATOLLA
Painele tahraa imukykyisellä rievulla. Kostuta tahra kivennäisvedellä tai kylmällä vedellä. Jos tahra ei toistoistakaan huolimatta katoa, tee booraksista tai ruokasoodasta (3 osaa) ja vedestä (1 osa) tahna. Hinkkaa tahna tahraan vanhalla hammasharjalla ja anna kuivua. Imuroi.

VIRVOITUSJUOMAA PÖYTÄLIINALLA
Painele tahraa imukykyisellä rievulla ja imeytä siihen mahdollisimman paljon nestettä. Liota tahraa kylmässä vedessä tai painele sitä kylmään veteen kastetulla sienellä. Hankaa läikkään nestemäistä entsyymipitoista pesuainetta ja anna vaikuttaa useita minuutteja. Pese kangas korkeimmassa pesuohjeen sallimassa lämpötilassa. Jos tahra ei lähde, suihkuta siihen tahranpoistoainetta ja pese uudestaan, mutta lisää mukaan kankaaseen sopivaa valkaisuainetta.

TOMAATTIKASTIKE RINNUKSILLA
Rapsuta irtoava lika irti. Huuhtele kylmällä vedellä tahran taustapuolelta. Hinkkaa entsyymipitoisella pesuaineella, anna vaikuttaa useita minuutteja ja hankaa tahraa peukaloiden välissä. Huuhtele hyvin. Kostuta tahra miedolla valkaisuaineella (esim. valkoviinietikka, vetyperoksidi, sitruunamehu) ja huuhtele hyvin. Toista aiemmat vaiheet, kunnes tahrasta ei enää irtoa mitään. Suihkuta tahralle tahranpoistoainetta ja anna vaikuttaa. Pese entsyymipitoisella pesuaineella.

STEARIINI KOVALLA PINNALLA
Pane jääkuutio muovipussiin ja hinkkaa tahraa.

Pikamietinnällä ei tule mieleen myöskään yhtään kotitaloutta, jossa tahratietoudesta ei olisi hyötyä. Mitä jos vihdoinkin saattaisit lempimekkosi juhlakuntoon ja raaputtaisit purukumin irti kengänpohjastasi?

Teksti: Jenni Saarilahti / A4 Media Oy
Kuva: A4 Media Oy / PF / Tea Tiainen

Virginia M. Friedman, Melissa Wagner, Nancy Armstrong: Tahrat. Esiintyminen ja poisto. (Field guide to STAINS). Toimittaen suomentanut Terhi Vartia. WSOY 2003. 286 s. n. 26 €.