Koti ja sisustus

Ikean huonekalujen tuunaaminen – Uusi ilme sohvalle, nojatuolille ja kaapille

Teksti: Anna.fi

Kaipaatko muutosta vanhoille Ikea-huonekaluillesi tai haluaisitko vain jotain aivan uudenlaista sisustukseen? Verkko on pullollaan mahdollisuuksia Ikean huonekalujen tuunaajalle.

Ikean Bestå-kaappi tuunattuna Superfrontin avulla

Ikean huonekalut alkavat olla jo jokakodin vakiovarusteita. Monet sisustajat haluavat kotiinsa jotain yksilöllisempää. Ikean kaappeja, hyllyjä ja sänkyjä on toki voinut aiemminkin maalata uuteen uskoon, mutta nyt niiden uudistaminen perusteellisemmin on mahdollista useiden pienempien kauppiaiden perustaessa toimintansa Ikean tuotteiden tuunaamiselle. Voit tyytyä vain tilaamaan yksilöllisen päälyksen sohvallesi tai ryhtyä nikkaroimaan kokonaan uudenlaista kokonaisuutta vaikkapa Ikean kirjahyllyistä. Tässä puuhassa on todellakin vain mielikuvitus rajana. Keräsimme joitakin yrityksiä, jotka valmistavat vaihto- ja lisäosia nimenomaan Ikean tuotteille.

Bemz – Yksilölliset sohvanpäällykset

Bemz-verkkokaupasta tilaat yksilöllisen päällyksen IKEA-sohvalle tai -nojatuolille. Päällyksiä löytyy sekä uudemmille että vanhemmille sohvamalleille, joten voit valita saman tien uudelle huonekalullesi erilaisen ilmeen tai päivittää vanhaa sohvaa uuteen uskoon.

Hagalund-sohva Magenta Bayshore -päällyksellä
Hagalund-sohva Magenta Bayshore -päällyksellä

Bemz on ruotsalainen yritys, joka toimittaa sohvanpäällyksiä ympäri maailman. Tuotteet ommellaan useimmiten yksitellen tilauksesta Baltiassa. Bemz lupaa päällysten olevan kulutuksen ja konepesun kestäviä, ja niille saa kolmen vuoden takuun.

Benzin kangaslaadut ovat puuvilla, pellavasekoite, puhdas pellava ja chenille-puuvilla. Kaikki kankaat ovat 100 % luonnonkuitua. Kankaiden suunnittelussa Bemz käyttää sekä tunnettuja ja kokeneita että vielä tuntemattomampia suunnittelijoita. Kangasvalikoimissa on 70 yksiväristä vaihtoehtoa ja yli 80 kuviollista kuosia tyylin vaihdellessa hillityistä khakin sävyistä värikkäisiin kuvioihin. Pääpaino on kuitenkin skandinaavisessa tyylissä. Esimerkiksi Marimekon kuoseja on tarjolla 18 kappaletta.

Hagalund-sohva Fandango-päällyksellä
Hagalund-sohva Marimekon Fandango-kuosilla

Sohvien ja nojatuolien lisäksi Bemziltä saa päällyksiä Ikean tuoleille, raheille ja vuoteen päätylaudoille. Lisäksi tarjolla on tyynynpäällisiä, vuoteen helmalakanoita ja päiväpeittoja samoilla kankailla ja kuoseilla.

Uuden päällyksen tilaaminen esimerkiksi sohvalle on tehty helpoksi, sillä löydettyään oman sohvamallinsa voi kankaita sovitella sen päälle. Havainnekuvat eivät ehkä täydellisesti vastaa todellisuutta, mutta onneksi on vielä mahdollista tilata viisi kangasnäytettä kotiin hipellettäväksi ilman eri kustannusta.

Hagalund-sohva Stockholm Stripes -päällyksellä
Hagalund-sohva Stockholm Stripes -päällyksellä

Lue lisää: Bemz

PrettypegsHauskat jalat huonekaluihin

Ruotsalainen Prettypegs aloitti valmistamalla erilaisia jalkoja Ikean sohville, mutta nykyään jalat sopivat jo monien muidenkin valmistajien huonekaluihin. Prettypegs-sivuilta löytyy ohjeet jalkojen kiinnittämiseen erilaisiin sohviin, nojatuoleihin ja sänkyihin. Tilatessa saa kuitenkin olla aika tarkkana, jos haluaa kiinnittää jalat muun kuin Ikean valmistamaan huonekaluun.

Prettypegs-jalkoja

Prettypegsin valikoimat ovat vielä aika suppeat, mutta vaihtoehtoja löytyy kyllä etsiipä sitten räväkämpiä värillisiä jalkoja tai hillitympään tyyliin sopivia korottimia. Jalat valmistetaan tilauksesta käsityönä, joten pieniin eroihin verkkosivujen mallikuvien ja tilattujen tuotteiden välillä kannattaa varautua. Prettypegs huomauttaa myös, että materiaalina käytetyssä puussa voi olla yksilöllisiä eroja.

Prettypegsin Estelle-jalat sängyssä
Prettypegsin Estelle-jalat sängyssä

Prettypegsin Astrid-jalka sohvassa
Prettypegsin Astrid-jalka sohvassa

Lue lisää: Prettypegs

SuperfrontUusi tyyli Ikean kaapeille

Uusimpia tulokkaita markkinoilla on niinikään ruotsalainen Superfront, joka ei vielä valitettavasti toimita tuotteitaan Ruotsin ulkopuolelle. Sekin mahdollisuus on kuitenkin varmasti pian käsillä.

Superfront tarjoaa mahdollisuuksia Ikean kaappien tuunaamiseen. Tällä hetkellä Superfrontin valikoimissa on yhdeksän ovimallia, kahdeksan vedinmallia ja kahdeksan jalkamallia 12 eri värissä. Lisäksi saatavilla on Bestå-kaapeille päällys- ja sivulevyjä samasta MDF-kuitulevystä kuin ovetkin tehdään sekä marmorista ja kalkkikivestä. Kaikki MDF-, puu-, metalli- ja nahkaosat valmistetaan Ruotsissa. Superfrontin oman lisäosan avulla kaapinjalat saa kiinnitettyä muidenkin valmistajien kaappeihin.

Superfrontin ovi Big Fish -kuviolla Ikean Bestå-kaapissa
Superfrontin ovi Big Fish -kuviolla Ikean Bestå-kaapissa

Superfrontin Captains-jalkojen tämä malli on tehty koivusta ja kuparista.
Superfrontin Captains-jalkojen tämä malli on tehty koivusta ja kuparista.

Valitettavasti kaikista yhdistelmistä ei ole saatavilla havainnekuvia, vaan esimerkiksi oven kuvioinnin ja värin joutuu valitsemaan muutaman esimerkin ja oman mielikuvituksen perusteella. Väreillä on kuitenkin omat esittelysivunsa, joille on kerätty kuvia niistä eri tuotteissa. Shoppailua helpottaa se, että valuutan saa vaihdettua euroiksi yläreunan navigaatiosta. Nyt vain odotellaan, että Suomeenkin pääsee näitä tilaamaan. Valikoimakin on pian laajentumassa myös keittiöelementteihin.

Superfrontin Holy Wafer -vedin
Superfrontin Holy Wafer -vedin

Lue lisää: Superfront

Mykea Modernit designtarrat uudistavat llipaston

Hollantilaiselta Mykea-sivustolta voi tilata Ikean kaappeihin, lipastoihin, hyllyihin, pikkupöytiin ja sängynpäätyihin kiinnitettäviä tarroja, jotka uudistavat yksivärisen pinnan vaikka villiin hippikuvioon. Mallistossa on kuvioita niin lastenhuoneeseen kuin esimerkiksi makuuhuoneeseen tai olohuoneeseenkin. Tarrat tulevat valmiiksi oikean kokoisiksi ja muotoisiksi leikattuina paloina, jotka on helppo kiinnittää. Jos tarra sattuisi ensiyrityksellä menemään vähän vinoon, sen voi onneksi varovasti irrottaa ja asetella uudelleen. Mykealta saa myös seinään kiinnitettäviä tarroja.

Mykean Flight-tarra Malm-lipastossa
Mykean Flight-tarra Malm-lipastossa

Mykean Owl-tarra Hensvik-vaatekaapissa
Mykean Owl-tarra Hensvik-vaatekaapissa

Lue lisää: Mykea

Lisää tuunausideoita

Pienempiin ongelmiin saattaa löytyä ratkaisu Parts of Sweden -verkkokaupasta, jonka hittiuote on Ikean Expedit-hyllykkön sopiva King-säilytyskori. Valikoimista löytyy myös mm. sisustustarroja esimerkiksi Lack-pöytiin.

King-säilytyskori turkoosina ja harmaana

Ikean omalla ruotsinkielisellä Livethemma-sivustolla julkaistaan ideoita esimerkiksi kaappien maalaamiseen. Sivulla on myös vinkkivideoita, joista toiset ovat hyödyllisempiä kuin toiset.

Huonekalujen tuunaamisen voi viedä vieläkin pidemmälle. Esimerkiksi Ikea Hackers -sivustolla voi tutustua tavallisten ihmisten tekemiin tuunauksiin, joiden tuloksina syntyy jo kokonaan uusia huonekaluja.

Kuvat: Valmistajat

Oletko sinä tuunannut Ikea-huonekalujasi?

X