Päivi ja Timo Ekman
Ekmanit ehdottivat asuntomessuja pidettäväksi Naantalissa.
Koti ja sisustus

Ikkunoista aukeava meri määrittää Päivin ja Timon messukodin tunnelman: ”Saimme ensimmäisen omakotitalomme valmiiksi alle 70-vuotiaina”

Timo Ekmanin pitkäaikainen toive toteutui, kun sukutilan paikalle rakennettiin asuntomessuilla uusi koti. – Emme olisi koskaan rakentaneet omakotitaloa, jos sitä ei olisi tehty tänne.
Teksti: Anna-Liisa Hämäläinen Kuvat: Suvi Elo

Kohde 19, Torppa Rauhala, 5 h + k + s, asuinpinta-ala 187 m2

Asukkaat: Päivi Ekman, 65, ja Timo Ekman, 69, koirat May, Bami ja Mickan.

Päivi ja Timo Ekman rakennuttivat kivitalonsa paikalle, jolla aiemmin sijaitsi Timon isovanhempien torpparitila. Tärkeintä heille on näkymä merelle.

– Tuossa oli ennen kunnon suo, ja siellä opin luistelemaan. Merenlahdella opin uimaan, soutamaan ja käymään kalassa, kertoo Timo Ekman ja esittelee maisemia Torppa Rauhalan molemmin puolin.

Timo ja Päivi Ekman

Timo Ekman on työskennellyt pankin- ja talousjohtajana ja on eläkkeellä. Päivi Ekman on toimintaterapeutti ja tekee yhä jonkin verran töitä. Päivi harrastaa agilitya tanskalais-ruotsalaisen pihakoiransa Mickanin kanssa. Bami on laivakoira. Pariskunta rakennutti talon asuntomessuille, koska heillä oli alueella tontti.

Naantalin asuntomessut 2022

Jopa autokatoksessa on isot ikkunat merelle. – Sinne voi tarvittaessa laittaa vaikka juhlatarjoilua, Timo Ekman suunnittelee.

Vuonna 1986 Timo lunasti maat, ja Päivillekin paikasta on tullut tuttu. Omaa kesäpaikkaa Rauhalasta ei kuitenkaan tullut, vaan se annettiin vuokralle.

– Kun Timo lunasti maat, pohdimme, rakentaisimmeko tänne talon. Olen maalta kotoisin ja sanoin, etten tule tänne koskaan, sillä täällä ei ollut mitään muuta kuin Inttilän maatila. Täältä mä nyt sitten itseni löydän, kertoo Päivi Ekman hymyillen.

Kaikki lähti merenlahdesta, joka oli ehtinyt soistua. Timo ja kolme muuta Luonnonmaan maanomistajaa halusivat ruopata sen, mutta se olisi maksanut niin paljon, ettei heillä ollut siihen mahdollisuuksia. Sitten muuan arkkitehti totesi, ettei Naantalissa ole ollut asuntomessuja ja kehotti miehiä esittämään idean kaupungille. Niin tehtiin, ja Luonnonmaasta tuli Naantalin asuntomessualue. Merenlahtikin on nyt ruopattu.

Kotiliesi.fi: Naantalin Asuntomessujen kuumimmat trendit – kopioi nämä 3 tyyliä oman kodin sisustukseen

Pitkäaikainen toive toteutui

Vanhat rakennukset on purettu pois. Niistä muistuttavat valokuva ja veneessä maalattu taulu, joka esittää paikkaa, jolla Ekmanien uusi talo nyt seisoo. Tontti on heidän Pilvi-tyttärensä nimissä, joka ei vielä ole omakotitaloelämänvaiheessa. Ehkä hän joskus muuttaa tänne. Parin talon päässä asuu vanhempi tytär Tuuli perheensä kanssa.

– Emme olisi koskaan rakentaneet omakotitaloa, jos sitä ei olisi tehty tänne. Siitä asti, kun lunastin maat, olen toivonut, että joskus rakentaisimme tälle paikalle. Nyt toive on toteutunut, Timo kertoo.

Asuntomessut 2022 Naantalissa

Alakerrassa sijaitsevat saunatilat ja arkiolohuone, jonka voi halutessaan jakaa kahdeksi makuuhuoneeksi.

Päivi Ekman Asuntomessut 2022

Arkieteinen oli Päiville tärkeä asia. Hän ulkoilee paljon koirien kanssa, ja eteisessä on helppo pestä haukkujen tassut.

Rakentaminen sopi Päivillekin, koska messualue on laitettu kauniiksi, siellä on katuvalot ja ihmisiä. He ehtivät asua 25 vuotta omakotitalossa Raisiossa, kunnes vuosi sitten muuttivat kerrostaloon Turun keskustaan.

– Olen liian puuhakas kerrostaloon, sanoo Päivi, joka ulkoilee paljon koirien kanssa, harrastaa agilitya ja myös kilpailee siinä. Koirien takia talossa on arkieteinen pesupaikkoineen.

– Saimme ensimmäisen omakotitalomme valmiiksi alle 70-vuotiaina, Timo vitsailee.

Ekmanit ovat kyllä asuneet omakotitalossa, mutta eivät rakentaneet sellaista.

Naantali Asuntomessut 2022

Makuuhuoneessa on sininen värimaailma ja koko seinän mittainen ikkuna meren suuntaan. Sisustussuunnittelijana toimi Susanna Kivilahti. Ekmanit eivät olleet aiemmin käyttäneet sisustussuunnittelijaa. Päivi kehuu kokemusta loistavaksi.

Asuntomessut 2022 Naantali

Suosittu rima-aihe on käytössä myös Ekmanien talossa. Seinien kulmia on pyöristetty, jotta merinäkymä avautuisi paremmin heti ulko-ovelta.

Yläkerta on selviytymiskerros

Päivi ja Timo halusivat kivitalon ja kävivät asuntomessuilla tutustumassa niihin ja vertailivat toimittajia. Korkealle merenlahden rannalle rakennettiin Lammi-kivitalo. Ensin talosta piti tulla yksitasoinen, mutta tontille oli helpompaa ja kustannustehokkaampaa rakentaa kahteen tasoon.

Yläkerta on selviytymiskerros, eli siellä ovat kaikki arkielämässä tarvittavat toiminnot. Alakertaan vieviin portaisiin on mahdollista asentaa hissi. Hienointa talossa on molempien mielestä merinäkymä. Se on edessä heti, kun astutaan ovesta sisään. Pari nauttii aamukahvit baaritason ääressä jakkaroilla merta katsellen.

Lue myös: Moni kodinostaja tekee onnelliset asuntokaupat, mutta on jo salavihkaa jäänyt odottamattomaan koukkuun: ”Aina löytyy parempia”

Naantali Asuntomessut 2022

Noblessan sininen keittiö antoi sävyt koko talolle. Saarekkeen ja keittiön välissä on yksi parin lempipaikoista: baarituoleilla nautitaan aamukahvit merta katsellen. – Maisema muuttuu koko ajan, Päivi sanoo.

X