Koti ja sisustus

Ilmastonmuutos – lumilautailun loppu?

Teksti: WWF

Andrea Fabellinille ilmastonmuutos on harmillisen tuttu juttu. Ranskassa, Länsi-Euroopan korkeimman Mont Blancin juurelle yli 10 vuotta sitten muuttanut asuva 35-vuotias Andrea harrastaa lumilautailua. Hän on saanut seurata lumimäärän tasaista vähenemistä.

Andrea Fabellini

Kun hän saapui ensi kertaa Courmayeuriin joulukuun puolessa välissä vuonna 1996, lunta oli maassa metrin verran. Courmayeurissa ensilumi satoi yleensä marraskuussa, minkä jälkeen lämpötila talven edetessä laski tasaisesti. Huhtikuussa saatiin vielä muutamia kunnon lumisateita, jotka kerryttivät 40-50 senttimetrin lumikerroksen. Laskettelukeskusten sulkeutuessa huhtikuun lopussa 1700 metrin korkeudessa rinteitä peitti vielä lumikerros.

Lautailua tekolumella

Kymmenen vuoden aikana talvisäät ovat muuttuneet dramaattisesti ja vuosittaiset lumimäärät laskeneet tasaisesti. Courmayeurin marraskuu 2006 oli lämmin ja aurinkoinen, samoin joulukuu. Rinteet saivat lumipeitteen vasta joulukuun puolen välin jälkeen, vaikka talven laskettelukausi on ollut tapana aloittaa yhdeksäntenä joulukuuta.

”Oli surullista lumilautailla kovalla keinotekoisella lumella vielä joulukuun puolessa välissä,” Andrea Fabellini sanoo. Valitettavasti huonot laskettelukelit jatkuivat. ”Joulun jälkeen lumitilanne paheni entisestään, kun jopa 2000 metrin korkeudessa satoi vettä,” Andrea muistelee.

Helmikuun alun lumisateet helpottivat tilannetta, mutta vain noin viikoksi. Pian satoi vettä taas useita päiviä – lumi oli märkää ja pilalla. Maaliskuu, normaalisti vuoden paras laskettelukuukausi, oli erittäin sateinen eikä lumiraja laskenut alle 1800 metrin.

”Huhtikuussa oli lämmintä ja kesäistä. Laskettelukeskukset sulkeutuivat paljon ennen tavanomaista laskettelukauden loppua, koska lumi oli niin surkeassa kunnossa,” Andrea muistelee. Samanlaisia ongelmia, ellei pahempiakin, todistettiin Ranskan puolella Chamonix’n laskettelualueilla.

Tyngän talven haitat

Mont Blancin juurella ilmastonmuutoksen seurauksia on huonon lumitilanteen lisäksi havaittu muitakin. Vuoden 2007 maaliskuun alussa kivivyöry tukki tien Mont Blancin tunnelin suulla. Jyrkkäreunainen kallio sortui ikiroudan puutteen takia. ”Aiempina vuosina kielekkeeltä roikkuivat aina suuret jääpuikot joulukuusta maaliskuuhun. Viime talvena niitä ei näkynyt,” Andrea Fabellini toteaa.

Andrea on huomannut myös muita ilmastonmuutoksen vaikutuksia ympärillään: ”Olen nähnyt puiden kukkivan helmikuun lopussa ja eläinten heräävän talviuniltaan ennenaikaisesti.”

Myös vuoristokiipeilijät ovat harmistuneita. Mont Blancin huipun kuuluisa kiipeilyreitti jouduttiin sulkemaan, koska railojen ylle ei muodostunut lumesta siltoja kuten aiemmin.

Laskettelu- ja lautailuteollisuus on huolissaan lumirajan nousemisesta. Monet pienet hiihtokeskukset alppilaaksojen keskellä eivät edes avanneet oviaan viime talvena. Alle 2000 metrin korkeudessa sijaitsevien hissien korjaukset ovat lähes loppuneet. Rahat käytetään ennemmin laskettelukeskuksiin, jotka suunnittelevat hissien siirtoa ylemmäs vuoristoon.

Ilmastonmuutos on todellinen ongelma. ”Kyseessä ei näytä olevan ohimenevä ajanjakso. Lämpötilat kohoavat, lumiraja nousee yhä ylemmäs ja jäätiköt sulavat erittäin nopeasti,” toteaa Andrea.

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisten elämään ympäri maapalloa? Lue ilmastonmuutoksen silminnäkijöiden tarinoita kansainvälisen WWF:n Climate Witness -sivuilta.

Osallistu WWF:n ja YLEX:n Ilmasto On Hot -kampanjaan.
Tue WWF:n työtä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi – ryhdy ilmastokummiksi!
Tervetuloa jouluostoksille WWF:n verkkokauppaan.

Teksti: WWF / Pauliina Perttuli
Kuva: WWF
Lähde: Kansainvälinen WWF

X