Koti ja sisustus

Janina Anderssonin ja Kimin tiukat häät

31.5.2000 Teksti: Anna.fi

”Elämäni paras päivä”, kuvaa äitiyslomaansa viettävä vihreiden kansanedustaja Janina Andersson hääpäiväänsä.

”Yllättävän hieno juhla”, säestää aviomies, muusikko Kim Engblom.
Janina ja Kim menivät naimisiin viikkoa ennen juhannusta vuonna 1996. Sen jälkeen heille on syntynyt kaksi lasta, joista nuorempi on vasta muutaman kuukauden ikäinen ihmistaimi. Perhe asuu puutalossa Turun keskustan liepeillä. Naimisiinmeno ei heidän mukaansa muuttanut arkea millään tavalla.

”Sitoutuminen on enemmän kuin häät”, määrittelee Kim.
”Mussa vaan on sellaisia vanhanaikaisia piirteitä, että halusin olla naimisissa, kun saan lapsen”, Janina sanoo.

Koko suku suunnittelemassa

Ennen naimisiinmenoa pari oli seurustellut jo kahdeksan vuotta, joten molempien suku osasi odottaa häitä, varsinkin ne vanhemmat. ”Häät todella ovat äitien juhla”, pariskunta toteaa usean kerran.

Koska sekä Janinan että Kimin vanhemmat ovat eronneet ja kaksi heistä on löytänyt uudet elämänkumppanit, oli häitä järjestämässä neljä ”vanhempainperhettä”. Myös muut sukulaiset haluttiin ottaa mukaan suunnitteluun. Vuosi oli palaveerattu ja kehitelty ja tilanne ennen h-hetkeä alkoi olla jo aika paineistettu.

”Välillä oli suku sotajalalla. Muistan, että jostakin kynttilänjaloista kiisteltiin”, Janina naureskelee nyt. Itse päivä oli hälystä huolimatta mitä parhain, ja se yllätti molemmat.

Rauhallisetkin villiintyivät

”Yleensä ongelma on saada häät käyntiin. Jos juhlat ei ala, syntyy hidas ja kyttäävä fiilis”, miettii paljon häissä soittanut Kim. Andersson-Engblomeilla oli tarkkaan pohdittu, ettei aikataulu ole liian löysä.

Useinhan hääpari rientää kirkosta kuvaukseen, jolloin juhlaväki jätetään odottamaan. Nyt kutsuvieraita ajelutettiin bussilla pitkin Paraisia, muun muassa kalkkikivilouhokselle. Linja-autossa juotiin samppanjaa ja vasta seikkailun jälkeen saavuttiin Sildalan seurantalolle Paraisilla.

”Me itse asiassa sitten odotettiin vieraita”, Janina sanoo.
”Paikan päällä oli heti alkupalat ja snapsit pöydässä odottamassa. Eikä meillä ollut turhia leikkejä”, muistaa Kim. Janina lisää, että bändi soitti lattarimusiikkia, ja mummokin innostui tanssimaan lambadaa.

”Ne oli aika vauhdikkaat häät. Sellaiset rauhallisiksi tunnetut ihmiset saattoivat villiintyä pahasti”, iloitsee Janina. Niinhän se oli suunniteltukin – että sitten juhlitaan kunnolla.

Janina taputti pepulle, pappi erehtyi nimestä

Ennen kirkkoa Janina jännitti ”ihan mielettömästi”; niin, että ”kädet vapisivat”. Vaikka on tottunut esiintymään. Kimiä ei hermostuttanut yhtä lailla, itse asiassa ”yllättävän vähän”.

”Jännitin kaikkea, turhaakin, esimerkiksi mitä Kim sanoo leningistä. Vaikka pappi oli tuttu, hän vahingossa sanoi Kimin veljen nimen siinä kohdassa ”tahdotko sinä ottaa”… Kun Kim sitten sai sanotuksi kyllä, taputin häntä vaistomaisesti pepulle. En tajunnut, että koko kirkko näkee sen!”

Häät eivät ole pelkkää humua

Kim ei suuria häistä odottanut: ”Minulla on kokemuksia jäykistä häätilaisuuksista. Omissa häissä huomasin, ettei juhla ole pelkkää riemua, vaan jotakin syvempää niihin liittyy. Ulkopuolinen soittaja ei pysty sitä havaitsemaan, ja siksi häät saattavat hänestä tuntua puisevilta.”

Janina sen sijaan joutui yllättymään: ”Minä olen aina rakastanut esiintymistä ja ajattelin, että minä siellä olen show’n keskipisteenä. Mutta itse asiassa Kim oli kaikkien naisten piirittämänä ja koko ajan tanssimassa.”

”Meillä oli kova suunnitelma häiden varalle. Aloitus oli tiukka, mutta lopetus oli todella tiukka. Kun meno oli täysillä päällä, tulivat linja-autot pihaan ja vieraat vietiin takaisin Turkuun”, Kim kertoo.

”En minäkään olisi halunnut lopettaa! Monet purnasivat vastaan, mutta lähtivät sitten jatkoille jonnekin festareille. Me mentiin veneellä saareen”, jatkaa Janina. Äkkilopetus varmisti sen, että kaikille jäi huippuhyvä mieli, eikä kukaan ehtinyt humaltua liikaa.

Kim nimeää päivän parhaaksi hetkeksi kokonaisuuden: ”Puitteet eivät olleet mitenkään luksusta, mutta ruokaa ja juomaa riitti. Se oli sellainen tyypillinen saaristotanssipaikka – kaikki olivat samassa isossa huoneessa.”

”Vieraat olivat satsanneet siihen, että he tulevat juhlimaan meitä. Ettei tulla vain syömään ja sitten kotiin”, Janina nimeää häntä sykähdyttäneen asian.

Teksti: Pilvi Kallio / A4 Media Oy

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *