Koti ja sisustus

Joulu maaseudulla

Teksti: Anna.fi

Joulu maalla/AnttolanhoviLaulussa lauletaan, että ”Joulumaa jokaiselta löytyy sydämestä”. Mutta joskus sitä rauhan ja lämmön tunnelmaa ei vain tunnu tavoittavan. Kun aatto on aikataulutettu ja riisipuuron pöytään saaminen kahdeksitoista joulurauhan julistusta varten alkaa tuntua suoritukselta, voi miettiä, olisiko vaihtoehtoisia tapoja viettää joulua? Oikeasti leppoisasti, tinkimättä koristeista, ruoista tai yhdessäolosta…

Osalle meistä joulu ei myöskään koskaan saavu kaupunkiin, vaan aito joulu löytyy vain maaseudulta metsien ja järvien läheisyydestä. Jos omaa mökkiä ei ole tai se ei ole talviasuttava, niin se ei ole syy jäädä kaupungin loskaan ja naapurin tuhatväriled-valonauhojen välkkeen ahdistamaksi.

Pakkaa perhe ja paketit ja matkustakaa yhdessä paitsi valmiiseen joulupöytään, niin luonnonkauniisiin maisemiin. Jos perhettä on yhtä vähän kuin mökkiäkään, eikä huvita mennä sukulaisten nurkkiin silmätikuksi, kaikkoa viettämään rentouttavia pyhiä – ne on aivan joka ikinen ansainnut pimeän syksyn jälkeen!

Lapsuuden joulu Viljamaalla

Kaavin Mäntyjärvellä sijaitseva Viljamaan Kartano tarjoaa Lapsuuden joulu – teemaista joulua 23.12-26-12. Luvassa on kuusenhakua metsästä, musiikkiesityksiä, joulupukki ja täysihoito. Kartanon päärakennus on 1920-luvulla kylän kouluksi valmistunut hirsirakennus. Vieraiden hotellitasoiset huoneet sijaitsevat pihapiirin luhtiaitta-tyyppisessä rakennuksessa. Joulukirkkona toimii metsään rakennettu hartaustila, jonne mennään joulupäivänä. Tapaninpäivänä on luvassa rekiajelua.

Viljamaan kartano

Unelmien joulu Ruusuhovissa

Myös Rantasalmella sijaitsevan Ruusuhovin jouluun kuuluu kuusenhankinta, hartaus metsän siimeksessä, joululauluja ja tietysti joulupukki. Jos Viljamaalla pääsee pirttitunnelmiin, on Ruusuhovissa menneen aateliston henkeä. Joulupäivänä ohjelmaan on erikseen merkitty rentoutushetki – mikä olisikaan tarpeellisempi ja ylellisempi joululahja! Ruusuhoviin voi helposti mennä yksin, sillä huoneita on myös ilman seuraa matkustaville. Yksin matkustava voi päättää kuinka paljon haluaa joulultaan yhteisöllisyyttä tai sitten hermolepoa ja rauhaa.

Ruusuhovi

Kulinarismia ja design-joulua Anttolanhovissa

Joulu maalla/AnttolanhoviErilaisia joulupaketteja aatonaatosta tapaninpäivään tarjoaa Anttolanhovi Saimaan rannalla Anttolassa. Joko ohjelmallinen joulu koristeluineen ja joulupäivän tansseineen puolihoidolla, tai sitten omassa porukassa pyhien viettoa Art & Design Villoissa. Molempiin kuuluu mahdollisuus käyttää sauna- ja allasosastoa sekä kuntosalia.

On miellyttävää käydä joulupöytään kun ensin virkistänyt itseään liikunnalla! Ja vaikka kuntosali tuntuisi kovin arkiselta, on altaaseen pulahtaminen jotain muuta kuin mustalla asfaltilla lenkkeily. Jos haluaa olla aivan omassa rauhassa, jouluateriat saa lisämaksusta kuljetettuna Villoihin. Jouluaterioita on Anttolanhovissa ollut suunnittelemassa julkkiskokki Markus Maulavirta, joten maistuvaa apetta luulisi olevan tarjolla.

Anttolanhovi

Pyhyyden äärelle Valamoon

Valamon luostarin maisemissa voi päästä seesteyteen ja rauhaan – ja joulusaunaan. Jumalanpalvelusten lisäksi myös maaston hiihtoladut ovat vieraiden käytössä. Kolmen yön jouluvierailun ajan majoitutaan hotellissa. Pohjois-Karjalan luonnossa ei ainakaan iske ostosähky ja joululaulutkin ovat kaukana kauppakeskusrenkutuksista. Lisätietoja kareliaexpert@kareliaexpert.fi

Monipuolista ohjelmaa Ellivuoressa

Aivan joka paikassa ei olekaan karaokea ja kinkunpaistovalmistujaisia. Tansseja järjestetään monissa lomanviettopaikoissa, mutta jalalla koreasti laittamisen lisäksi Ellivuoressa pääsee bingoamaan. Virikettä ja viihdykettä on siis vauvasta vaariin – vai miten olisi uinti kynttilänvalossa tai herkkujen sulattelu laskettelurinteessä? Majoituspaketteja saa kahdeksi tai kolmeksi yöksi, ja asumismuodoksi voi valita huvilan, huoneiston tai mökin.

Ellivuori

Teksti: Tua Harno
Kuvat: Jussi Tiainen

X