Koti ja sisustus

Joulun lyhyt oppimäärä

Teksti: Emma Suominen

Kansalaiset valmistautuvat joulun viettoon mitä erilaisimmilla tavoilla: siivoamalla, suunnittelemalla jouluaterian menua, piilottamalla ostettuja joululahjoja aattoiltaa odottamaan, päivittämällä osoitekirjaansa ja joulukortteja ja lahjanarua kaupoista hamstraten.

Mutta mistä joulussa olikaan kysymys?

Joulua vietetään Jeesuksen syntymäjuhlana. Sen taustalta löytyy kuitenkin useita pakanoina pidettyjen kansojen viettämiä juhlia auringon tai maanviljelyn jumalan kunniaksi. Kristillisyyteen jouluksi nimetyn juhlan viettäminen joulukuun 25.päivänä omaksuttiin vasta satoja vuosia Jeesuksen kuoleman jälkeen.

Syntyikö Jeesus jouluna?

Kukaan ei tiedä päivälleen, milloin Jeesus syntyi. Arviot liikkuvat joulukuun lopulta tammikuun alkuun tai jopa maaliskuulle. Näissä laskennoissa perusteena on käytetty ajatusta, että Jeesus kuoli joko sikiämisensä tai syntymäpäivänsä vuosipäivänä. Erot tämän mukaan saaduissa päiväyksissä selittyvät erilaisten kalenterien käytöllä.

Tultaessa 1700-luvulle, Jeesuksen syntymä oli erilaisissa teorioissa liitetty jo vuoden jokaiseen kuukauteen.

Jos kuitenkin käyttää Raamatun kertomusta Jeesuksen syntymähetken määrittelyyn, niin Jeesus syntyi todennäköisimmin lokakuussa. Epävarmuutta päivämäärästä lisää se, että ensimmäisen vuosisadan kristityt eivät viettäneet kenenkään syntymäpäivää (The World Book Encyklopedia). Syntymäpäiviä viettivät Jeesuksen syntymän aikoihin vain pakanat.

Joulun kantaisät

Nykyisen joulun aikoihin on monissa kulttuureissa vietetty sydäntalven juhlaa. Se on liittynyt talvipäivänseisaukseen, joka nykyisessä kalenterissa sijoittuu joulun pyhiä edeltävälle ajalle.

Joulun juhlinnan monien piirteiden, kuten lahjojen antamisen, yhdessä juhlimisen ja syömisen, uskotaan olevan peräisin roomalaisten maanviljelyksen jumalan, Saturnuksen, kunniaksi viettämästä Saturnalia-juhlasta. Viikon kestävä juhla järjestettiin joulukuun 17.–23. päivänä, eli juuri kun syyskylvöt oli saatu tehdyksi.

Vuonna 274 keisari Aurelianus julisti joulukuun 25. päivän, voittamattoman auringon päivän, roomalaiseksi juhlaksi. Kristillisyyteen joulupäivä vakiintui nykyiselle paikalleen 350-luvulla, kun paavi Julius I kehotti kristittyjä juhlimaan 25.12. Jeesusta keisari Aurelianuksen julistamana ”voittamattomana aurinkona”.

Joulupukin ja joulukuusen historiaa

Joulupukki, joka toimittaa modernin Saturnalia-juhlan seremoniamestarin virkaa, on saanut ulkoasunsa Coca-Cola-virvoitusjuomayhtiön tilaamasta mainospukista. Amerikassa syntynyt, puoliksi ahvenanmaalainen taiteilija Haddon Sundblom muokkasi perinteisestä, harmaasta pukista pyöreäposkisen, punapukuisen howhow-santan.

Joulukuusen juuret löytyvät muinaisesta rituaalista, jonka mukaan koti koristeltiin orjanlaakerin, muratin, mistelin, laakerin tai muiden ikivihreiden kasvien oksilla, koska niillä näytti olevan yliluonnollinen kyky pysyä hengissä – pimeydestä huolimatta. Jotta joulukuun pimeys ei voittaisi aurinkoa, poltettiin myös kynttilöitä ja nuotioita kuolevan auringon elvyttämiseksi. Joulukuusta pidetään näiden rituaalien modernina seuraajana. (Michael Harrison, The Story of Christmas.)

Pitempi oppimäärä löytyy wikipediasta.

X