Koti ja sisustus

Joulusiivous sujumaan – tartu ohjeisiin!

Teksti: Anna.fi

Kodin siivous voi olla välttämätön paha tai ripeästi suoritettu mukava puuha. Sinä päätät, kumpaa se on. Joka tapauksessa puhtaassa ja siistissä kodissa oleskelu parantaa elämänlaatua. Siivousalan ammattilaiset antavat Elleille vinkkejä kodin siivoukseen.

Joulusiivous sujumaan - tartu ohjeisiin!

Mitkä ovat kodin siivouskaapin perusvarusteet?

”Kodin siivouskaappiin kannattaa hankkia kerralla kunnon siivousvälineet, joilla siivoaminen on mukavaa ja helppoa. Siivouskaapista olisi hyvä löytyä ainakin imuri, moppi, kuivain, pölyhuiska sekä useampia mikrokuitupyyhkeitä”, SOL:n kehitysjohtaja Merja Oljakka listaa. ”Mikrokuitupyyhkeet kannattaa värikoodata niin, että erityisesti saniteettitiloille on oma pyyhkeensä ja kodin muiden tilojen kalusteiden pyyhintään oma pyyhkeensä.”

”Yksityisasiakkaat ostavat meiltä usein kodin siivousjärjestelmän, jossa on säätövarsi, levykehys ja useampi mikrokuitumoppi. Paketin sisältä riippuu kodin likarakenteesta. Jos perheessä on lapsia tai kokonainen eläinlauma, tulee se ottaa huomioon siivoustuotteita valittaessa”, pääasiassa siivousalan ammattilaisia palvelevan CC-tukun tuotepäällikkö Paula Tapola neuvoo. ”Aina kannattaa kysyä neuvoa. Asiantunteva myyjä löytää juuri sinuun kotiisi sopivat tuotteet.”

Millaisia tuotteita viime aikoina on tullut helpottamaan kodin siivousta?

Erityisesti markkinoille on tullut käyttövalmiita liuoksia, joita on helppo ja nopea käyttää. Miinuspuolena on, että niissä kantaa vettä kaupasta kotiin. Tiivistepulloissa kun koko pullon sisältö on itse tuotetta. Toisaalta, ellei tiivistetuotetta annostele oikein, tulee sitäkin kulutettua runsaasti.

”Astioiden käsitiskituotteisiin on tullut pientä tiskausta varten valmiita käyttöliuoksia suihkupullossa. Sillä on näppärä puhdistaa lautanen tai pari”, Merja Oljakka kertoo.

Täytyykö siivouskaapin olla täynnä purkkeja ja pulloja?

”Kaksi tuotetta riittää hyvin. Tärkeintä on lukea pesuaineiden etiketit, jotta tietää mitä ostaa”, Paula Tapola neuvoo. ”Erikoispuhdistusaineet pinttynyttä likaa varten ovat asia erikseen, mutta kodin päivittäispuhdistukseen riittävät yleispuhdistusaine, jolla saadaan peruslika tuoreena pois, sekä saniteettitiloihin tarkoitettu aine, joka poistaa pesuainejäämät ja kalkkitahrat.”

Merja Oljakka on samoilla linjoilla. ”Saniteettitilaan voi valita tuoksullisen ja vain tarvittaessa desinfioivan tuotteen. Muuten tuotteiden määrä on hyvä pitää vähäisenä. Siivouskaapista on hyvä löytyä tahranpoistoaine, jolla saa sekä kovilta että pehmeiltä pinnoilta tahrat pois. Muista kuitenkin aina tarkistaa, että pinta kestää aineen”, Merja huomauttaa. ”Tahroja varten on hyvä olla myös sieni tai niin kutsuttu ihmesieni. Lattioiden hoitoa varten löytyy erilaisia tuotteita, ja esimerkiksi parkettilattialle voi käyttää pikakiiltoa, jolla saa ehostettua parketin tarvittaessa.”

Saniteettitilojen puhdistuksessa on oltava huolellinen

saniteettitilat”Saniteettitiloja varten on oltava ainakin omat siivouspyyhkeet ja hankaukseen tarkoitetut puhdistusvälineet. Kosmetiikasta ja ihmisistä tulee paljon likaa, josta jää paljon jäämiä. Siksi pinnat on puhdistettava myös hankaamalla esimerkiksi hankauspesimellä, harjalla tai uusilla hankausmopeilla, jotka ovat hellävaraisia ja toimivat kuin harja. Pesuaine voi olla emäksisempi kuin muissa tiloissa, jotta rasvalika saadaan hyvin poistettua”, Merja neuvoo.

”Saniteettitiloja puhdistettaessa kannattaa muistaa työskentelyjärjestys puhtaasta likaiseen ja ylhäältä alaspäin. Mikrokuitupyyhkeitäkin olisi hyvä olla kaksi eri väriä – toinen WC-allasta ja toinen muita pintoja varten. Vaihtoehtoisesti yhdellä pyyhkeellä työskenneltäessä tulee edetä puhtaasta likaiseen ja taittaa uusi puhdas pinta esiin siirryttäessä pinnalta toiselle. Kaakelit ja saumat on myös hangattava puhtaaksi. Uudet tai täysin puhtaat, kuivat saumat voi suojata kivensuoja-aineilla. Se helpottaa puhdistusta, koska lika ei tartu tiukasti pintoihin kiinni.” Kosteissa tiloissa kannattaa muistaa huolellinen pintojen kuivaus puhdistamisen jälkeen.

Millä siivousta voi helpottaa ja nopeuttaa?

”Kaikkein tärkeintä on, että tavaroilla on kotona oma paikkansa. Kodin ilmeen saa kohennettua pikaisesti, kun tavarat ovat paikoillaan ja pintapölyt pyyhkäisee pois”, Merja neuvoo. ”Pölyjen poistamiseen tauluista ja hyllyiltä käy erinomaisesti strutsinsulkainen pölyhuiska. Sillä pölyn saa pois paikoista, joihin ei pyyhkeen kanssa pääse.”

Miten usein kotona täytyy siivota?

lastenhuoneen siivousKoti on hyvä siivota kerran viikossa perusteellisesti. Mitä säännöllisemmin siivoat, sen helpompaa se on. Monen viikon likoja on paljon työläämpää putsata. ”Kerran viikossa on hyvä imuroida matot huolellisesti sekä pyyhkiä tasot ja lattiat mikrokuituvälineillä”, Merja sanoo.

Jos perheessä on lapsia tai eläimiä, on siivouspuuha useammin edessä. ”Kun siivoaa riittävän usein, ei tarvitse ajatella, että taas täytyy tehdä tämä suuritöinen joulusiivous. Hyvillä välineillä kerrostalokolmion viikkosiivous sujuu vartissa”, Paula Tapola kannustaa.

Miten itseään voi motivoida siivouspuuhaan?

”Puhtaus tuo elämänlaatua”, Merja Oljakka toteaa. ”Itseään voi motivoida työn tuloksella. Siivoamiseen on helpompi ryhtyä, jos välineet ovat toimivat. Siivousta pidetään yleensä rangaistuksena, mutta siihen voisi suhtautua toisinkin. Puhtaassa tilassa on mukava olla!”

Perheen pienimmätkin voi ottaa mukaan siivouspuuhaan. Kovin paljon ei tarvitse houkutella, jos hankkii lapsille sopivankokoiset siivousvälineet. ”Markkinoilla on lapsille tarkoitettuja pienikokoisia siivousvälineitä. Olen itse vienyt kummilapselleni lahjaksi pienen mopin. Lahja oli erittäin mieleinen”, Merja kertoo. ”Aikuisten siivousvälineet ovat liian suuria ja kömpelöitä. Kokeilepa siivota kaksi kertaa itsesi kokoisella mopilla – se ei ole kovin motivoivaa.”

Paula Tapola on samaa mieltä. ”Kodin puhtaana pitäminen on elämänlaadun parantamista. Jokainen kuitenkin määrittelee puhtaustasonsa itse ja päättää, kuinka usein siivousta tarvitaan. Toimivat välineet tekevät siivoamisesta mielekästä. Jos on perinyt isoäidiltä konttaustyylin lattioiden pesussa, kannattaa harkita, voisiko siivousta helpottaa paremmilla välineillä.”

Ammattisiivooja avuksi?

Ellei siivoaminen silti luonnistu, voi olla parasta ottaa avuksi ammattisiivooja. Siivouspalvelun ostaminen kotiin ei ole luksusta, vaan ajan antamista perheelle, itselle ja harrastuksille. ”Myös matkalaukkuelämää viettävän voi olla mukava ulkoistaa siivouspalvelu, jotta kotona ollessa on puhdasta. Siivouspalvelun ostaminen palvelee myös yhteiskuntaa työllistämällä, ja palvelun käyttämisestä tehtävä kotitalousvähennys on tuntuva”, Merja muistuttaa.

Lue lisää kotitalousvähennyksestä Elleissä ja Ajassa

Voiko siivouskuluissa säästää?

siivousliinatSiivouskuluissa säästää parhaiten, kun satsaa kunnon välineisiin. Vaikka ne maksavat hieman enemmän, niillä on pitkä käyttöikä. Kun välineitä huoltaa oikein, ne kestävät, eikä uusia tarvitse olla jatkuvasti ostamassa. Kun siivouskaappiin hankkii hyvät peruspuhdistusaineet, eikä hamstraa pullotolkulla erilaisia, säästää myös pesuainekustannuksissa, jos lisäksi annostelle pesuaineen oikein.

Miten siivouksen ympäristömyötäisyyteen voi vaikuttaa?

”Kun tuotetta käytetään oikein, on siivoaminen ympäristömyötäisempää. Oikea annostelu ei jätä pesuainejäämiä, eikä pilaa pintoja. Annostelu on ympäristömyötäisyyteen eniten vaikuttava tekijä”, Paula Tapola toteaa. ”Vaikka kaikilla tuotteilla ei olekaan ympäristömerkkiä, ei nykypäivän markkinoilla pärjää myrkyillä.”

Tuotteita valitessa voi silti kiinnittää huomiota siihen, onko tuotteella esimerkiksi Allergia- ja astmaliiton merkki, Joutsen-merkki tai Suomalaisen Työn Liiton valvoma Avainlippu. ”Mitä vahvempi tuote on, sitä kuormittavampi se on”, Merja Oljakka toteaa.

Mitä siivoustuotetta ei kannata vaihtaa pois?

Sekä Merjan että Paulan suosikki on mikrokuitupyyhe. Se on kestävä, ja lika lähtee huomattavasti helpommin kuin muulla pyyhkeellä.

Lisää vinkkejä Suuresta Siivousoppaasta

Ohjeita kodin siistimiseen Marttaliiton sivuilta

Tietoja siivouspalveluista SOL Palveluiden sivuilta

Lisätietoja siivoustuotteista CC-tukun sivuilta

Teksti ja kuvat: Anne Slåen

X