Ylioppilasjuhliin ei tarvitse erikseen kutsua
Tiesitkö, että Ylioppilasjuhliin ei tarvitse erikseen kutsua?
Koti ja sisustus

Juhlaetiketti isäntäväelle ja vieraille – lue tapakouluttajan ohjeet!

Juhlaetiketti ei ole orjallisesti noudatettava sääntö vaan ohje, joka auttaa meitä toimimaan hyvien käytöstapojen mukaisesti. Tapakouluttaja antoi kesän juhlasesongin kynnyksellä vinkkinsä tyypillisimpien kysymysten ratkaisemiseksi.
Teksti: Anna.fi

Kun juhlat järjestetään kotona, on hyvä muistaa ennen kaikkea kunnioittava käytös toisen kotia kohtaan. Jääkaapille tai toisten komeroille ei luonnollisesti sovi mennä, mutta myöskään sisustuksen tai muiden kodin elementtien kriittinen arviointi ei kuulu juhlien henkeen tai ole vieraiden tehtävä. Sitä vastoin järjestäjälle voi aina ojentaa kohteliaasti auttavan kätensä ja kiittääkin uskaltaa vaikka useammankin kerran, sanoo tapakouluttaja Kaarina Suonperä.

juhlaetiketti, juhlat, juhlien järjestäminen, ylioppilasjuhlat, rippijuhlat, kesäjuhlat, grillijuhlat

Puheenaiheet

Rippi- ja ylioppilasjuhlissa nuori on päivän päätähti, joten muista onnitella häntä halauksin ja toivotuksin saapuessasi ja halutessasi myös lähtiessäsi. Juhlien sankari on myös juhlien takuuvarma puheenaihe, kunhan keskustelun sisältö pysyy sellaisena, ettei häntä nolata ihmisjoukon edessä kiusallisista asioista kysellen. Ylioppilas voi halutessaan laittaa todistuksen esille vieraiden nähtäväksi, mutta jos näin ei ole tehty, ei ole kohteliasta pyytää todistusta kierrätettäväksi vierasjoukossa. Myös uskonto, terveys- ja raha-asiat ovat sellaisia, joista ei ole sopivaa juhlissa puhua.

Emännän ja isännän rooli

Vieraiden kutsumisen sekä tarjoilujen ja juhlien järjestämisen rinnalla emännän ja isännän tärkein tehtävä on toimia nimenomaan juhlien isäntäväkenä: he viettävät juhlaa sankarin ja vieraiden kanssa. Ihanteellista on, jos kahvin kaatamisesta, tarjoiluista ja tiskeistä voi huolehtia joku kolmas osapuoli.

juhlaetiketti, juhlat, juhlien järjestäminen, ylioppilasjuhlat, rippijuhlat, kesäjuhlat, grillijuhlat

Kutsut ja vierailuaika

Kutsu vieraat hyvissä ajoin ja merkitse kutsuun selkeästi, millä aikavälillä juhliin voi saapua. Pyydä vieraita myös ilmoittamaan tiettyyn ajankohtaan mennessä, pääsevätkö he paikalle. Tämän voi merkitä kutsuun esimerkiksi lyhenteellä Vp (vastausta pyydetään). Kutsuilla ja saapumisestaan ilmoittamisella on tärkeä osa juhlien onnistumista myös siksi, että isäntäväki osaa varautua tarjoiluissa oikeaan määrään. Koska lopullisesta vieraiden määrästä ei kuitenkaan ole yleensä varmuutta, on hyvä varata tarjoilut noin kymmenen prosenttia suuremmaksi kuin arvioitu vierasmäärä.

Sekä rippi- että ylioppilasjuhlien eräänlaisena etikettisääntönä on, että sukulaiset ja kummit ovat juhlissa pisimpään, kun taas muiden osalta vierailuaika on usein lyhyempi. Jos juhlat järjestetään esimerkiksi kerrostaloasunnossa, jolloin tilat voivat olla varsin rajalliset, vieraiden on kohteliasta itsekin kiinnittää huomiota siihen, että he antavat tilaa myös muille juhliin saapuville.

Ylioppilasjuhlissa yksi merkki juhlien päättymisestä on se ajankohta, kun tuore ylioppilas lähtee jatkamaan juhlia ystäviensä kanssa.

Ylioppilasjuhliin ei tarvitse erikseen kutsua

Etiketin mukaan ylioppilasjuhliin ei tarvitse erikseen kutsua ihmisiä, vaan ovet ovat avoimet esimerkiksi naapureille ja muille, jotka haluavat saapua paikalle onnittelemaan. Usein käytännön syistä vieraita – etenkin isovanhempia, kummeja ja läheisiä ystäviä – kuitenkin muistutetaan hyvissä ajoin päivästä ja kellonajasta.

Grilli- ja kesäjuhlat

Vapaamuotoisissa ja rennoissa juhlissa vieraat voi kutsua paikalle esimerkiksi tekstiviestillä. Toisaalta myös kutsukortit ovat tyylikäs tapa huomioida kutsuttavia. Etiketin mukaan juhlan voidaan tulkita jatkuvan yli puolen yön, ellei päättymisajankohtaa ole ilmoitettu kutsussa. Muista siis mainita vieraita kutsuttaessa myös juhlien päättymisaika siinä tapauksessa, että haluat pitää kiinni siitä, että bileet päättyvät tiettyyn aikaan tai jatkuvat muualla.

Pukeutuminen

Jokainen vieras määrittää oman asunsa juhlaan makunsa mukaisesti. Suotavaa kuitenkin on, että vieraat kunnioittavat pukeutumisellaan erityistä juhlapäivää. Jos juhlaan liittyy kirkkoseremonia, on hyvä muistaa, että etiketin mukaan naisen tulee edelleen nykypäivänäkin peittää kirkossa hartiat. Rippijuhlassa ehtoolliselle polvistuvien on puolestaan kätevää tarkistaa etukäteen, kuinka ylös hame mahdollisesti nousee toimenpiteen aikana.

juhlaetiketti, juhlat, juhlien järjestäminen, ylioppilasjuhlat, rippijuhlat, kesäjuhlat, grillijuhlat

Juhlakenkien käyttäminen sisätiloissa

Koska kengät ovat osa juhla-asua siinä missä esimerkiksi laukku ja korut, juhlakenkiä saa käyttää sisätiloissa myös kotona järjestettävissä juhlissa. Vieras on varta vastan pukeutunut juhlaa varten, joten on epäkohteliasta pyytää häntä jättämään kengät eteiseen.

Hattuetiketti

Asuun kuuluvaa juhlahattua tai hiuskoristetta käytetään etiketin mukaan koko juhlan ajan: se on osa naisen asukokonaisuutta, eikä sitä näin ollen riisuta kello 18 jälkeen. Nainen saa myös syödä hattu päässään. Vaikka juhlien emäntä – tai häissä morsiamen tai sulhasen äiti –
riisuisi kuuden jälkeen hattunsa, muiden naisvieraiden ei tarvitse tehdä näin.

Miehet eivät etiketin mukaan käytä hattua sisätiloissa, mutta esimerkiksi puutarhajuhlissa mies saa käyttää vaikkapa olkihattua myös ruokaillessaan, sillä hattu on osa asukokonaisuutta.

Juomat

Rippijuhlat

Rippijuhliaan viettävä on alaikäinen, joten juhlaan sopii loistavasti esimerkiksi alkoholittomat kuohujuomat. Rippijuhla ei ole perinteiseltä luonteeltaan skoolaus- vaan kahvitusjuhla.

Ylioppilasjuhlat

Ylioppilasjuhlissa useimmiten tarjoillaan tervetuliaismaljana kuohuviiniä. Isäntäväen ja tuoreen ylioppilaan kohdalla hyvä vaihtoehto tosin on korvata ainakin osittain kuohuviini alkoholittomalla juomalla, koska muussa tapauksessa isännän, emännän ja sankarin voi olla haastavaa koko päivän kuohuviiniä juotuaan olla edustuskunnossa iltaan saakka. Isäntäväki voi myös merkata oman lasinsa rusetilla, jotta lasi pysyy pitkän päivän ajan helposti tallessa.

juhlaetiketti, juhlat, juhlien järjestäminen, ylioppilasjuhlat, rippijuhlat, kesäjuhlat, grillijuhlat

Grilli- ja kesäjuhlat

Isäntäväki näkee paljon vaivaa järjestäessään juhlat sekä hankkiessaan ruokaa ja juomaa suurelle vierasjoukolle. Näin ollen usein varsin ilahduttava ele on, jos vieraat kysyvät, voisivatko he tuoda tulleessan juomia, syötävää tai muuta juhlien henkeen sopivaa. Takuuvarma keino on myös viedä grilli- tai kesäjuhlien järjestäjälle lahjaksi esimerkiksi viini-, kuohuviini- tai samppanjapullo.

Lahjat

Lahjassa ei ole tärkeintä hinta, vaan muistaminen ja ajatus. Koska henkilökohtaisen onnittelun saaminen on mieleenpainuva, juhliin ei kannata jättää osallistumatta siksi, ettei ole ehkä varaa hankkia sitä kaikkein kalleinta lahjaa.

Jos antaa lahjaksi esimerkiksi hopealusikoita tai korun, ne on hyvä jättää kaivertamatta. Näin lahjan saaja voi monta erilaista lusikkaa saadessaan vaihtaa kaikki juhlien jälkeen samaksi ja kaiverruttaa ne kerralla. Vastaavasti korun voi vielä jälkikäteen vaihtaa, jos päivänsankari saa useamman samanlaisen korun lahjaksi.

Rippi- ja lakkiaisjuhlissa yksi hyvä ratkaisu on, että sukulaiset yhdistävät voimiaan voimiaan lahjaa hankittaessa: näin lahjaksi voidaan antaa jokin suurempi, juhlapäiväänsä viettävän toivoma lahja sen sijaan, että hän saa monta pienempää pakettia. Lahjan ei myöskään tarvitse välttämättä ole materiaa, vaan se voi olla elämyksellinen – vaikka risteilylahjakortti tai lahjakortti golf-kurssille.

Kukat

Rippilapselle ja ylioppilaalle annetaan sukupuolesta riippumatta perinteisesti yksi tai useampi ruusu. Ruusun lisäksi esimerkiksi gerberaa ulkonäöltään muistuttava zinnia, ”oppineiden kukka”, sopii hyvin lahjaksi ylioppilaalle.

juhlaetiketti, juhlat, juhlien järjestäminen, ylioppilasjuhlat, rippijuhlat, kesäjuhlat, grillijuhlat

Valintaa tehdessä on myös hyvä muistaa, että värjätyistä kukista voi sateella tai kuumalla säällä liueta väriä, ja ne voivat sotkea päivänsankarin juhlavaatteet. Koska päivänsankari saa lukuisia kukkia päivän aikana, yksi hyvä keino on ostaa vain yksi kukka ja antaa suureen kukkakimppuun varattu summa hänelle rahana.

Teksti: Elina Järvi
Kuvat: Colourbox.com

Lähde: Kaarina Suonperän haastattelu

X