Koti ja sisustus

Juokseeko kodissasi sokeritoukkia? Näin inhottavista mutta vaarattomista ötököistä pääsee eroon – 6 vinkkiä

Vaikka sokeritoukista on harvoin varsinaista haittaa, lattialla kipittävistä tuholaisista haluaa eroon. Toisinaan sokeritoukat voivat myös viestiä kodin mahdollisesta kosteusvauriosta.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Keittiötasot kannaa pitää puhtaina ja muruttomina, jottei sokeritoukille jää houkuttelevaa ravintoa.

Vaikka sokeritoukista on harvoin varsinaista haittaa, lattialla kipittävistä tuholaisista haluaa eroon. Toisinaan sokeritoukat voivat myös viestiä kodin mahdollisesta kosteusvauriosta.

Sokeritoukat ovat monelle tuttu riesa. Sokeritoukka on noin sentin pituinen, harmaa ja siivetön hyönteinen, jolla on pitkät tuntosarvet. Sokeritoukan tuntomerkkejä ovat myös kolme pitkää tuntosarvea sen takapäässä.

Sokeritoukka
Sokeritoukat liikkuvat öisin ja juoksevat tyypillisesti valoa karkuun.

Sokeritoukista on harvoin varsinaista haittaa, mutta kylpyhuoneissa ja keittiöissä vilistävät toukat voivat tuntua inhottavilta. On myös mahdollista, että toukat levittävät bakteereja kulkiessaan viemäreistä esimerkiksi keittiötasolle, jolla laitetaan ruokaa.

Listasimme kuusi vinkkiä, joilla sokeritoukista pääsee eroon.

1. Kuumaa vettä viemäreihin

Sokeritoukkia voi torjua kaatamalla kiehuvan kuumaa vettä viemäriin aamuin illoin niin kauan kuin tarve vaatii. Lisäksi viemäriin voi lorauttaa tilkan väkiviinaetikkaa.

Lue myös: Moni valuttaa kiehuvaa vettä lavuaariin tavalla, joka tekee tuhoisaa jälkeä lavuaarin alla – hyvä muistaa kattila kädessä

Myös ruokasooda-etikka-käsittely puhdistaa viemärit ja voi samalla häätää sokeritoukkia.

2. Murut ja lika pois

Sokeritoukat syövät lähes kaikkea tärkkelyspitoista, kuten leivänmuruja, perunankuoria ja muita ruoantähteitä. Keittiön pinnat kannattaa siis pitää puhtaina muruista.

Kylpyhuoneessa sokeritoukalle kelpaavat ruoaksi niin hiukset, irronnut ihosolukko kuin likakin. Viemäriin asetettava sihti tai suodatin auttaa keräämään esimerkiksi irronneet hiukset talteen, jolloin viemäriin pääsee kulkeutumaan vähemmän ravintoa toukille. Suodatin voi myös estää toukkia nousemasta viemäristä kylpyhuoneeseen.

3. Sokeritoukat munivat koloihin: imuri ja hiustenkuivaaja käyttöön

Kosteiden tilojen halkeamat ja raot ovat hyviä piilopaikkoja sokeritoukille. Lisäksi sokeritoukat laskevat niihin munansa.

Pienten kolojen huolellinen imurointi voi auttaa vähentämään toukkia. Imurointiin kannattaa käyttää pientä suulaketta ja suurinta imutehoa. Pölypussi tulee vaihtaa imuroinnin jälkeen ja viedä se suoraan ulkoroskikseen.

Imuroinnin jälkeen koloihin voi vielä puhaltaa kuumaa ilmaa hiustenkuivaajalla tai kuumailmapuhaltimella.

4. Myrkkyjä listoihin

Sokeritoukkia voi lymyillä myös lattialistojen ja kynnysten koloissa. Niihin voi suihkuttaa pyretriiniä sisältävää torjunta-ainetta tai sirotella muurahaisten torjuntaan tarkoitettua myrkkyä.

Sokeritoukat eivät myöskään pidä seetriöljyn tuoksusta. Sitä voi annostella pipetillä lattialistoihin ja halkeamiin.

5. Sokeritoukat kuriin: aseta pyydyksiä

Kaupoissa myydään myös myrkyttömiä sokeritoukka-ansoja ja -pyydyksiä. Toukkien suosikkipaikoille asetetut ansat auttavat saamaan sokeritoukat kuriin.

6. Harkitse kosteustarkastusta, jos toukkia on paljon

Jos sokeritoukkia vilisee asunnossa huomattavan paljon, se voi kertoa kosteusvauriosta. Sokeritoukat viihtyvät kosteassa ilmastossa ja syövät myös homesieniä ja -itiöitä. Mikäli epäilet kosteusvauriota, kosteusmittaus voi olla paikallaan.

Sokeritoukkien paljous ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita kosteusongelmaa, vaan toukille vain saattaa – esimerkiksi kerrostalossa – olla liikaa ravintoa ja piilopaikkoja tarjolla. Jos asut taloyhtiössä, jossa sokeritoukat ovat monen asukkaan riesa, tuholaistorjuntayrityksen tekemät myrkytykset voivat tulla tarpeeseen.

Lähteet: Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut, Siivous.info

X