Koti ja sisustus

Kannattaako tapetin päälle maalaaminen? Näin onnistui Johanna olohuoneessaan

Tapetin päälle maalaaminen on riskialtista erityisesti mahdollisen kupruilun takia.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Johanna Ylilehdon kotialbumi, iStock

Tapetille maalaaminen on riskialtista, mutta hyviä kokemuksiakin on.

Tapetin päälle maalaaminen on riskialtista erityisesti mahdollisen kupruilun takia.

Tapettien maalaaminen saattaa onnistua, tietää Johanna Ylilehto.

Viisi vuotta sitten Johanna perheineen löysi etsimänsä talon, mutta sen kaikki pintamateriaalit eivät miellyttäneet silmää. Olohuoneen tapettien sävy näytti vanhahtavalta.

Johanna kaipasi värimaailmaan mieluummin petroolia. Tapetit tuntuivat kuitenkin olevan todella tiukassa kiinni seinässä.

– Niiden pois repiminen olisi ollut isompi projekti kuin tapetin päälle maalaaminen, joten päätimme ottaa riskin, perheenäiti kertoo.

Riskistä hän puhuu siksi, että netissä kokemukset vaikuttivat kahtiajakoisilta: toisilla maalaaminen oli onnistunut, toisilla ei. Monet asiantuntijat ja maalifirmat myös varoittelevat tapetin päälle maalaamisesta.

Esimerkiksi maalivalmistaja Teknos varoittaa, että tapetti alkaa usein maalauksen aikana kupruilla ja että tapetin kohokuviot sekä saumakohdat jäävät helposti näkyviin. Samalla Teknos silti vinkkaa maalaamaan paperitapetin heidän vesiohenteisella maalillaan, eli käytännössä kuitenkin kannustaa yrittämään.

Suomen Luonnonmaalit antaa toisen äänen. Firma suosittelee luomaan kotiin uutta ilmettä vaivattomammin eli ilman, että joutuu tuhlaamaan tuntikausia vanhojen tapettikerrosten poistamiseen ja tapettiliimojen liuotteluun. Oikean maalin, hyvien työkalujen ja ohjeiden turvin tämä onnistuu. Toisaalta hekin muistuttavat kaikkein parhaan lopputuloksen syntyvän poistamalla vanhat tapetit ensin.

Johanna Ylilehto ei liiemmin välittänyt uuden kotinsa hailakkakuvioisista tapeteista.

Kolme kerrosta maalia tarvittiin onnistumiseen

Johannan kohdalla maalaamisessa otettu riski kannatti. Tapettien maalaamisesta on nyt vuosia, joten hän näkee, miten ratkaisu on kestänyt aikaa.

– Maali on pysynyt hyvin, ei ole yhtään kupruilua. Seinä on täysin saman näköinen edelleen kuin alussa. Mitään ei ole tarvinnut jälkikäteen korjailla, hän iloitsee.

Ensimmäisen maalikerroksen jälkeen Johannaa hirvitti epätasaisuus.

Aluksi maalausurakka kuitenkin näytti heilläkin menevän mönkään. Ensimmäinen maalikerros ei tuntunut peittävän tapettia ollenkaan, mutta toisen ja kolmannen kerroksen jälkeen tilanne muuttui.

Valmis, tapetin päälle maalattu seinä on tasalaatuista jälkeä.

– Luulen, että tapetin laadukkuus vaikuttaa. Meidän vanhat tapettimme olivat varmaankin laadukkaita eivätkä vettyneet alla ja lähteneet levyinä pois, Johanna pohtii.

Toisilla seinillä Johanna käytti petroolinsinistä tapettien päälle. Hyvään lopputulokseen maalia kului kolme kerrosta.

Maalivalmistajista esimerkiksi Suomen Luonnonmaalit kehottaakin useaan maalauskerrokseen ja mahdollisimman peittävään maalituotteeseen. Mitä vähemmän maalissa on vettä, sitä pienempi riski on siihen, että vesi liottaa liisteriä ja saa tapetin irtoamaan.

Erityisesti ensimmäinen maalikerros tulee levittää nopeasti ja välttää turhaa hieromista. Sen kannattaa antaa myös kuivua riittävän pitkään, mieluummin pidempään kuin maalin valmistaja suosittelee, ja vasta sitten jatkaa kerroksia.

Tapettien maalaaminen: kokeile aluksi pienelle alueelle

Jos tapetin päälle maalaaminen houkuttelee, Johanna Ylilehto suosittelee tekemään huolella valmistelut ja testaamaan maalaamista ensin koekohtaan. Jos mahdollista, ei kannata heti kärkeen lähteä suureen urakkaan, jos se ei lähdekään sujumaan toivotulla tavalla.

– Kannattaa etukäteen katsoa ja kokeilla, miten tapetti ja maali reagoivat.

Erityisen tärkeitä on tapetin saumat sekä ylä- ja alapäät. Niistä tapetti lähtee helpoiten irvistämään. Nämä ongelmakohdat voi tarvittaessa pohjustaa myös ennen maalaamista erillisellä pohjusteella.

Maalattua pintaa sietää tutkia läheltäkin.

Asiantuntemus on maalikaupoilla hyödyksi. Johanna sai hyviä neuvoja ja apua rautakaupassa Tikkurilan maalia ostaessaan.

– Henkilökunta osaa kertoa, onko jokin maali ylipäätään soveltuva. He eivät myöskään torjuneet tapetin päälle maalaamista, sillä heillä on kokemusta siitä, että osa maalaa tällä tavalla.  

Ostoksilla asiantuntijat auttavat myös valitsemaan oikeat maalausvälineet. Tapetin päälle maalaamisessa toimii parhaiten maalaustela jatkovarrella.

X