Koti ja sisustus

Kasvien hoito – Uusia kukkia ja ruukkuja valitsemassa

5.2.2004 Teksti: Anna.fi

– Asiantunteva huonekasviopas, jonka avulla saat kotisi viherkasvit, kukkivat huonekasvit, palmut, saniaiset ja kaktukset kukoistamaan.
– Vaihe vaiheelta etenevät havainnolliset kuvasarjat pistokkaiden ottamisesta, kasvien lisäämisestä ja mullan vaihdosta.
– Ohjeet sopivasta valaistuksesta, lämpötilasta ja kastelusta.

”Lupaavaa!” oli ensimmäinen ajatukseni, kun sain käsiini vastikään ilmestyneen oppaan Kauniit huonekasvit ja luin tämän esittelyn kirjan takakannesta.

Kasvien hoito - Uusia kukkia ja ruukkuja valitsemassa

Olin tullut juuri johtopäätökseen, etten enää selviydy kodin kasvien hoidosta pelkällä laiskottelulla ja hyvillä aikeilla, vaan tänä keväänä olisi aika ryhtyä tosi toimiin. Enää ei äitini kutsuisi kukkiani tuurijuopoiksi (yleensä kuivilla, juovat satunnaisesti vettä) eikä mullanvaihto jäisi enää väliin. Viime keväänä niin kävi, ja samoin edellisenä vuonna, mutta silloin sentään lannoitin huonekasvejani muutamana kasvukauden kuukautena.

Sitä paitsi olin nyt kolmen ongelman edessä: olohuoneen jukkapalmu (tai oikeammin kiiltojukka, kuten Kauniit huonekasvit -opas minua oikaisi) tarvitsi uuden ruukun. Kylpyhuoneen murattikin heitti talven mittaan henkensä ja haussa oli uusi kylppärikasvi, samoin uusi kasviasukki keittiöön. Uusien kasvien suhteen minulla ei ollut muita ajatuksia kuin että kylpyhuoneen kasvi saisi olla mielellään roikkuvaa mallia ja keittiön taas pieni ja pensasmainen, mielellään tuuhea pöheikkö. Siispä kirjan kimppuun!

Ruukun koolla on väliä

Ruukun suhteen minulla sen sijaan oli suunnitelma. Olin ajatellut, että hankkisin keskikokoiselle jukalle mahdollisimman suuren keramiikkaruukun: se ei jäisi heti pieneksi ja olisi näyttävä sisustuselementti. En ollut keskittynyt niinkään ruukun ominaisuuksiin – muistin kyllä kuulleeni, ettei jukkapalmua saisi istuttaa itsekastelevaan ruukkuun – vaan estetiikkaan: olisiko sininen ruukku kauniimpi kuin terrakotan värinen?

Kauniit huonekasvit osoitti parissa minuutissa minun olevan hakoteillä. Sen mukaan kasvin saa istuttaa vain yhtä kokoa suurempaan ruukkuun kuin missä se on aiemmin ollut. On myös tärkeää, että mullan pinnan ja ruukun reunan välissä on tarpeeksi tilaa kasteluvedelle. ”Tämän välin pitää olla sitä isompi, mitä suurempi ruukun läpimitta on. Välin pitää olla 1 cm, jos ruukun läpimitta on 6-13 cm, 2 cm jos läpimitta on 14-19 cm, 2,5 cm jos läpimitta on 20-23 ja 3,5 cm jos läpimitta on 25-30 cm”, kirja neuvoi. Uutta ruukkua tarvitaan, kun kukan kasvin juuret täyttävät ruukun ja kasvi näyttää huonovointiselta. ”Selvin merkki ruukunvaihdon tarpeellisuudesta on se, että juuret alkavat työntyä ulos ruukun pohja-aukosta”, opaskirja muistutti.

Harkitsemani keraaminen ruukku vaikutti sentään järkevältä idealta. Opaskirja kertoi, että perinteiset saviruukut ovat tukevia ja sopusointuisia useimpien kasvien lehtien ja kukkien kanssa. Ja koska ne ovat huokoisia (ja huokeita, toim. huom.), ylimääräinen kosteus ja myrkylliset suolat haihtuvat ruukun seinämän läpi. Jos tavanomainen saviruukku ei kuitenkaan inspiroi, kannattaa käyttää mielikuvitusta – esteettiset arvot eivät ole siis aivan poissuljettuja. ”Huonekasveja voi kasvattaa paitsi varsinaisissa kukkaruukuissa myös monenlaisissa astioissa, kuten vanhoissa pelti- ja lasipurkeissa, teekannuissa ja salaattikulhoissa. Puulaatikkokin saattaa näyttää hyvältä kukka-asetelmassa”, Kauniit huonekasvit houkutteli ja antoi myös vinkkejä erilaisten ruukkujen koristelemisesta. Opin uutta myös eri multavaihtoehdoista, mutta huojennuksekseni useimmille huonekasveille sopii ilmeisesti tavallinen kukkamulta.

Yksi takaportti havittelemani suuren ruukun hankkimiseksi jäi: voisin ostaa jukalle kaverin ja istuttaa ruukkuun toisenkin kasvin. ”Esimerkiksi näyttävän palmun seuraksi sopivat kasvit, joilla on suuret tai keskisuuret lehdet, samoin saniaiset ja asetelmaa pehmentävä muratti. – – Asetelman vaikutusta voi tehostaa isolla peilillä, josta asetelma näkyy kokonaisuudessaan joka puolelta. Kohdevaloilla voi korostaa valojen ja varjojen leikkiä”, sanottiin oppaassa.

Kasvit eivät sovi joka tilaanKasvien hoito - Uusia kukkia ja ruukkuja valitsemassa

Kylpyhuoneongelma ei ratkennut näinkään hyvin. Yritin etsiä ikkunalliseen kylpyhuoneeseeni soveltuvia kasveja, mutta törmäsin vain seuraavaan tietoon: ” – – sielläkin [kylpyhuoneessa] kosteus, valoisuus ja lämpötila saattavat vaihdella melkoisesti. Kylpyhuoneeseenkin kannattaa siis valita olosuhteiden muutoksia kestäviä kasveja”. Oman kylpyhuoneeni ongelma tuntuisi olevan varsinkin lämpötilan vaihtelu. Huone on usein kuivausrummun tai varsinkin samassa huoneyhteydessä olevan saunan takia tulikuuma, ja kuumuutta taas tulee poistettua ikkunan avaamisella ja välillä siis pakkasilmallakin. Hyvä puoli varoitustekstissä oli tietenkin se, että nyt voin ajatella muratin taannoisen kuukahtamisen johtuneen olosuhteiden muutoksista eikä hyvin satunnaisesta kastelusta…

Kauniit huonekasvit ei suositellut varauksettomasti kasvien hankkimista myöskään keittiöön. ”Ahtaassa ja lämpötilaltaan vaihtelevassa keittiössä kovin monet kasvit eivät viihdy. Keittiöön kannattaakin sijoittaa vain huokeita ja helppohoitoisia viherkasveja, esimerkiksi amppeleihin tai kukkivia kasveja ikkunalaudoille”, opas neuvoi. Keittiöön ei tulisi laittaa myöskään voimakkaasti tuoksuvia kasveja. Muita hankalia paikkoja kasvien kasvattamiselle ovat esimerkiksi pimeät tai vetoiset eteiset ja hallit.

Oma keittiöni on avomallia ja koneellisen ilmanvaihdon ansiosta tasalämpöinen, joten ainoaksi ongelmaksi jäi se, että uuden huonekasvin tulisi viihtyä puolivarjossa. Sopivan kasvin löytäminen osoittautui kuitenkin ongelmalliseksi, sillä vaikka kirjassa oli esitelty vähintäänkin kymmeniä eri kasveja ja jaoteltu ne kasvityypeittäin (esim. saniaiskasvit, ananaskasvit, pystykasvuiset viherkasvit), uuden kasvin etsiminen tuntui hakuammunnalla. Lueskelin hoito-ohjeita ja esittelyjä sieltä täältä, lähinnä kiinnostavien kuvien ohjaamana, mutta en osunut juuri sopivalta vaikuttavaan kasviin. Missä olisi kärsimättömille amatööreille tehty ”Kasvit for Dummies” -opas, josta tietoa voisi etsiä kasvien ominaisuuksien, kuten helppohoitoisuuden tai varjossa viihtymisen, mukaan?

Kiva kirja!

Muuta moittimista en uudesta Kauniit huonekasvit -oppaasta löytänytkään. Pehmeäkantinen ja ohuehko teos kauniine kuvineen ja lyhytsanaisine tyyleineen tuntui sopivan ”tavalliselta” ihmiselle, joka ei suhtaudu kasvienhoitoon intohimoisesti. Tästä teoksesta sain nopeasti paljon hyödyllistä yleistietoa, vaikken aivan kaikkiin kysymyksiini vastauksia löytänytkään. Paksuja tieto- ja hakuteoksia vaivaa usein se, että niistä on vieläkin vaikeampi löytää etsimäänsä ja niiden teksti vilisee vaikeaselkoisia termejä – tällainen ammattilaismeininki on omiaan kauhistuttamaan tavallista kukankastelijaa.

Mutta miten hankinnoilleni lopulta kävi? Ei vielä mitenkään. Haluaisin ostaa jukkapalmulle suuren ruukun ja istuttaa siihen myös toisen kasvin, mutta pelkään tilannetta, jossa toinen kasvi kukoistaa ja toinen kituu: miten sitten hoidan niitä? Luultavasti käytän kuin käytänkin estetiikkaa päätöskriteerinä ja ostan uuden kukkaruukun sen mukaan, millaisia ruukkuja on tarjolla. Kylpyhuonekasvin ajatuksesta olen luopunut, ja keittiön kasvin taidan valita varmuuden vuoksi kukkakaupan myyjän avulla.

David Squire ja Margaret Crowther: Kauniit huonekasvit. (Houseplants Basics) Suom. Sirkka Salonen, asiantuntijatarkistus Taina Koivunen. Gummerus, 2004. 128 s. n. 32 €.

Teksti: Jenni Saarilahti / A4 Media Oy

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *