Koti ja sisustus

Käytettyjä paristoja ei kannata säilyttää kotona miten tahansa – erityisesti tietyt paristot voivat aiheuttaa tulipaloriskin

Vanhat paristot voivat huonolla tuurilla aiheuttaa tulipalon. Erityisesti tietyt paristot kannattaa teipata heti, kun ne on otettu pois käytöstä.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock, Johanna Jantunen

Käytettyjä paristoja kannattaa säilyttää esimerkiksi muovi- tai lasipurkissa ennen niiden viemistä keräykseen.

Vanhat paristot voivat huonolla tuurilla aiheuttaa tulipalon. Erityisesti tietyt paristot kannattaa teipata heti, kun ne on otettu pois käytöstä.

Käytetyt, laatikon pohjalle lojumaan jäänet paristot voivat aiheuttaa tulipaloriskin. Etenkin, jos samassa laatikossa seilaa lisäksi kolikoita, avaimia tai muita metalliesineitä, joihin kanssa paristot voivat reagoida. Vanhojen paristojen teippaus on helppo ja tehokas tapa välttää onnettomuudet.

– Napojen teippaaminen estää sen, etteivät paristot toisiinsa koskettaessaan aiheuta oikosulkua ja kuumene. Lisäksi säilyttäisin vanhat paristot jossain muussa kuin metallipurkissa, koska metalli lisää oikosulun riskiä, ylitarkastaja Jukka Lepistö Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta kertoo.

Erityisesti tiettyjen paristojen teippaus kannattaa tehdä heti

Lepistö suosittelee varauksetta kaikkien vanhojen paristojen napojen teippausta.

– Kun kipinä pääsee syntymään, sitä ei koskaan tiedä, miten palo lähtee kehittymään. Kun kipinäriskin pystyy estämään, pystyy estämään tulipalon.

Tietyillä käytetyillä paristoilla on kuitenkin suurempi riski oikosulkuun ja kuumenemiseen kuin toisilla. Erityisen riskialttiita ovat 9 voltin paristot, joita käytetään esimerkiksi palovaroittimissa.

– Kun palovaroitin hälyttää, että paristo on loppumassa, paristossa on jännitettä kuitenkin aina vielä jonkin verran jäljellä.

Lisäksi tässä paristomallissa navat sijaitsevat vierekkäin, jolloin todennäköisyys sille, että navat osuvat yhtä aikaa metalliin tai toisiin paristoihin ja syntyy oikosulku, on suurempi kuin esimerkiksi sormiparistoilla, jossa navat sijaitsevat pariston vastakkaisissa päissä.

Oikosululle herkkiä paristoja ovat myös kolikon malliset nappiparistot. Näiden paristojen teippaus pitää tehdä niin, että koko paristo peittyy teippiin.

– Eriste napojen välissä on nappiparistoissa pieni, ja oikosulku voi syntyä herkästi. Jännitettä näissä paristoissa on kuitenkin vähemmän kuin isommissa paristoissa.

Paristomallin lisäksi paristotyyppi vaikuttaa oikosulkuherkkyyteen ja tulipaloriskiin. Litiumparistot ovat herkempiä oikosuluille kuin alkaliparistot.

Lue myös: Pidätkö laturia aina seinässä tai lataatko puhelinta yöllä? Selvitimme totuuden tulipaloriskistä ja sähkönkulutuksesta

Paristojen teippaus on yksinkertaista.
Paristojen teippaus ei vie paljon aikaa.

Vuotanut paristo ei ole tulipaloriski, mutta siihen ei kannata koskea paljain käsin

Joskus vanhat tai vaikka kolhun saanet paristot voivat vuotaa valkoista töhnää, joka on kaliumhydroksidia. Se on vahvasti emäksistä ja syövyttävää ainetta.

Vuotanut paristo ei aiheuta tulipaloriskiä, mutta paristoon ei kannata koskea paljain käsin. Kaliumhydroksidi voi aiheuttaa hengitys-, iho- tai silmä-ärsytystä.

– Vuotaneen pariston voi ottaa esimerkiksi talouspaperin väliin ja laittaa muovipussiin.

Vuotaneetkin paristot kannattaa Lepistön mukaan vielä teipata. Kaikki vuotaneet paristot voi laittaa teipattuina samaan muovipussiin.

Jos kaliumhydroksidia osuu käsiin, kädet tulee pestä heti runsaalla vedellä. Jos ihoärsytys ei lakkaa, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin.

Vuotanut paristo voi näyttää tältä.
Vuotanut paristo voi näyttää tältä.

Älä yritä ladata normaaleja paristoja

Jos kotoa löytyy ladattavia paristoja, ne kannattaa säilyttää erillään ei-ladattavista paristoista eli kertakäyttöparistoista. Syynä on se, etteivät erilaiset paristot sekoitu keskenään ja kertakäyttöparistot päädy vahingossa lataukseen.

– Jos normaalia paristoa yrittää ladata, voi olla, ettei tapahdu mitään, mutta pahimmassa tapauksessa paristo voi kuumentua ja aiheuttaa tulipaloriskin.

Lepistö painottaa vielä palovaroittimien tärkeyttä.

– Kun huushollissa on lakisääteinen määrä palovaroittimia, voi nukkua yönsä rauhassa. Palovaroittimet yleensä reagoivat aikaisemmin savuun kuin ihmisen nenä. Jos patterilaatikossa kytee jotain, palovaroitin haistaa sen herkästi.

Lue Kotilieden juttu: Milloin viimeksi vaihdoit palovaroittimen? Vanha laite voi olla riski – 6 asiaa, jotka jokaisen on syytä tietää varoittimista

X