Koti ja sisustus

Kestävää joulua ja ekologista uutta vuotta

Teksti: Anna.fi

KranssiVaikka joululta ei etsisi loistoa eikä kaipaisi kultaakaan vaan haluaisi juhlia mahdollisimman ekologisesti, keskitalven juhlasta voi tehdä kauniin ja tunnelmallisen. Sibeliuksen säveltämä tuttu joululaulu oli kestävän kehityksen edelläkävijä julistaessaan materian merkityksettömyyttä joulun vietossa.

Ympäristöystävällisen joulun saa aikaan melko pienellä vaivalla – oikeastaan tarvitaan vain hieman ajatustyötä ja harkittuja valintoja. Ekologinen joulu saattaa olla kukkarollekin yllättävän keveä.

Joulu on jo ovella

Joulukorttien lähettäminen on vanha ja kaunis, joulun odotukseen kuuluva perinne. Ekologisin joulutervehdys on sähköinen postikortti: e-kortit säästävät paperia ja energiaa, ja niitä voi lähettää ilmaiseksi.

Jouluun valmistaudutaan perinteisesti tekemällä kotona joulusiivous. Ympäristöystävällisimmin siivous hoituu käyttämällä mikrokuituliinoja ja -moppeja, jotka puhdistavat jopa ilman pesuaineita. Kuuraamista varten kannattaa valita fosfaatiton pesuaine, joka ei rehevöitä vesistöjä. Katso myös, ettei pesuaineessa ole antibakteerista triklosaania, joka on ympäristölle ja terveydelle haitallinen kemikaali.

Kuusen pienet kynttiläiset

Mitä olisi joulu ilman kynttilöitä? Tuikkukynttilöiksi kannattaa hankkia lasisella alustalla palavia ekomalleja, joihin tarvitsee ostaa pelkät kynttilät. Perinteisten tuikkujen metallikuoret kuuluvat pienmetallikeräykseen, eivät sekajätteeseen.

Kaukaa maailmalta tuotujen kynttilöiden sijasta kannattaa suosia kotimaisia kynttilöitä, joiden kuljettaminen ei kuluta niin paljon energiaa eikä tuota niin paljon ilmastonmuutosta kiihdyttäviä hiilidioksidipäästöjä. Ilmastonmuutos lämmittää arktisten alueiden ilmastoa muita alueita 2–3 kertaa nopeammin. Napajäätiköt ovat alkaneet sulaa, ja pingviinit, jääkarhut sekä monet muut arktisten alueiden lajit ovat vaarassa.

Ulkomailla kasvatettujen joulukukkien ja -kuusen sijaan kannattaa niin ikään suosia suomalaisia, lähellä kasvatettuja kukkia ja kotimaista joulupuuta kuljetuksista syntyvien päästöjen välttämiseksi.

Itse tehdyt joulukoristeet ovat luonnon ystävän vaihtoehto toiselta puolelta maapalloa tuodulle, helposti hajoavalle muovikrääsälle. Koristeiden tekeminen omin käsin on hauskaa puuhaa, ja samalla voi viettää aikaa ystävän tai perheen kanssa. Kauniit koristeet syntyvät helposti luonnonmateriaaleista ja elintarvikkeista, kuten oksista, kävyistä, kanelitangoista, pähkinöistä sekä kuivatuista neilikoista, sitrushedelmäviipaleista ja chilipaprikoista. Omatekoisilla koristeilla voi myös muistaa ystävää joulun alla.

Sievä vauva Maijan on, Annin kelkka verraton, orhi oiva Veikon!

Paras lahja on sellainen, jota saaja todella tarvitsee. Väkisin ja viime hetkellä ostetut lahjat ovat usein niitä, jotka jäävät tarpeettomina nurkkiin keräämään pölyä. Turhaa krääsää voi välttää antamalla tavaran sijasta palveluja: mikäpä olisi ihanampaa kuin lahjakortti niskahierontaan tai teatteriin! Teatteri-, konsertti- tai elokuvaliput lahjoittamalla tulee samalla järjestäneeksi yhteistä aikaa lahjan saajan kanssa.

Yhteinen aika voi olla arvokas lahja myös monelle vanhukselle. Pienen lapsen vanhemmille voi lahjoittaa vaikkapa lastenhoitoapua, jotta nämä ehtivät tehdä jouluvalmisteluja tai vain viettää aikaa keskenään.

Voit myös antaa lahjaksi tukijuuden sellaiseen järjestöön, jonka tavoitteita lahjan saaja arvostaa. Esimerkiksi WWF:n Merenneito-kummius ilahduttaa varmasti Itämeren ystävää ja sademetsäkummius trooppisen luonnon ihailijaa.

Lahjapakkausten suunnitteluun kannattaa uhrata pieni hetki. Tavallista lahjapaperia ei voi kierrättää muun paperin joukossa siinä olevan runsaan värimäärän vuoksi. Lahjat voi sen sijasta paketoida uudelleen käytettäviin materiaaleihin, esimerkiksi kauniisiin kangaspusseihin tai rasioihin, jotka ovat osa lahjaa tai jotka saaja voi halutessaan käyttää uudelleen lahjapakkauksina.

Jouluruokaa tarjoo kunnon väki

Suosi juhlapyhinäkin kotimaista, mahdollisimman lähellä tuotettua ja vähän pakattua luomuruokaa. Lähellä tuotettu ruoka on ekologisempaa kuin kaukaa tuotu. Vaikka tuontiruoka olisi halvempaa, sen kuljettaminen kuluttaa enemmän luonnonvaroja ja energiaa.

Kaikkia elintarvikkeita ei tietenkään tuoteta lähellä tai edes kotimaassa. Silloin kannattaa suosia Reilun kaupan tuotteita, joista kehitysmaiden köyhille viljelijöille ja tuottajille jää kunnon osuus, eikä koko potti päädy teollisuusmaiden tukku- ja vähittäiskauppiaille. Reilun kaupan tuotevalikoima laajenee jatkuvasti ja sisältää nyt muun muassa kahvin, teen, banaanit, ananakset ja suklaan.

Uusi vuosi puhtaalta pöydältä

Ekologinen uudenvuoden juhlija jättää ilotulitteet ostamatta – kuntien ja naapurien ilotulitteissa riittää ihailtavaa, eivätkä omat rahat päädy saasteena ilmakehään.

Sulan tinan plumpsauttaminen vesisankoon on perinteisesti kertonut tulevan vuoden onnet ja onnettomuudet. Tina on kuitenkin sisältämänsä lyijyn vuoksi ongelmajäte, joten tinanvalanta kannattaa jättää muistojen joukkoon. Jos vuosi ei kerta kaikkiaan käynnisty ilman sitä, voi edellisvuoden tinat käyttää uudelleen. Tinaa ei lyijyn vuoksi saa laittaa sekajätteen joukkoon tai pienmetallikeräykseen; sen oikea paikka on ongelmajätteen vastaanottopiste.

Tee hyvän mielen joululahjaostokset WWF:n verkkokaupassa tai lähetä sähköinen joulukortti

Teksti: WWF / Anu Jussila
Kuva: WWF / Aki Virolainen

X