Koti ja sisustus

Kierrätä kännykkä – pelasta jääkarhu

Teksti: Anna.fi

Lojuuko laatikossasi vanha, käyttämätön kännykkä? Huolestuttaako sinua ilmastonmuutos. Kun sujautat puhelimesi kierrätyskuoreen, olet tukemassa ilmastonmuutoksen vastaista työtä yhdessä WWF:n ja Nokian kanssa. Jokaisesta palautetusta Nokian puhelimesta ja lisälaitteesta Nokia lahjoittaa 2 euroa WWF:n ilmastotyöhön.

Kierrätä kännykkä - pelasta jääkärhu

Ilmastonmuutos aiheuttaa paljon ikäviä muutoksia, esimerkiksi ilmaston lämpenemistä. Tämä uhkaa myös jääkarhuja, joiden kotiseudut ovat vaarassa. Kun maapallon keskilämpötila nousee, jäätiköt sulavat. Jos jäätä ja jäälauttoja ei ole, jääkarhut eivät pääse merellisille kalastusretkilleen.

Jääkarhu-aiheisia kierrätyskuoria saa esimerkiksi Gigantti- ja Markantalo-kodinkoneliikkeistä kautta maan. Helsingissä kuoria saa myös Nokian Aleksanterinkadun liikkeestä. Turussa kuoria on jaossa viidessä postitoimipaikassa, mm. pääpostissa. Kuoria saa myös useista Metsähallituksen asiakaspalvelupisteistä.

Tarkat jakelupaikat selviävät WWF:n sivuilta

Jopa 80 % kännykästä voidaan kierrättää

Kierrätys ja energiavarojen järkevä käyttö hidastaa ilmastonmuutosta. Kun matkapuhelin pistetään kierrätykseen, säästetään luonnonvaroja. Noin 65-80 % matkapuhelimen materiaalisisällöstä voidaan kierrättää ja käyttää uudelleen. Lisäksi kierrättäjät ottavat talteen puhelimen energiasisällön käyttämällä muoveja polttoaineena. Tämä voi nostaa talteenottoasteen jopa 90 %:iin.

Akuista saadaan kobolttia, nikkeliä, kuparia, kromia, rautaa ja alumiinia, joita voidaan käyttää esimerkiksi uusien akkujen, ruostumattoman teräksen ja kaiuttimien valmistamiseen. Kännykän piirilevyistä, nestekidenäytöistä ja kameroista voidaan ottaa talteen kultaa, hopeaa, palladiumia, kuparia, tinaa, lyijyä, nikkeliä ja muita metalleja. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi elektroniikkatuotteissa ja koruissa sekä lääketieteellisissä tuotteissa.

Kierrätyksen avulla voidaan myös varmistaa, että haitalliset aineet hyvin vanhoista laitteista hävitetään asianmukaisesti.

Ja muistathan, että kännykän kierrätys alkaa jo sen ostovaiheessa. Kun kännykkä on poistettu paketistaan, muista kierrättää pahvit. Nokialaisen pakkauksen painosta jopa 96 prosenttia on pahvia.

Mitä WWF tekee ilmastonmuutoksen hidastamiseksi?

Pullonkaula ilmastotalkoissa ei ole teknologian puute vaan sen käyttöönotto. Ratkaisevassa asemassa ovat valtiot, jotka voivat määrätä ”sakkoja” huonolle teknologialle ja toisaalta ”porkkanoita” kestäville ratkaisuille. Siksi WWF keskittyy ilmastotyössään vaikuttamaan valtioiden ilmasto- ja energiatoimiin. Kansainvälisenä järjestönä WWF:ää kuunnellaan myös kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa.

WWF työskentelee myös yritysten kanssa kestävän energiateknologian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittämiseksi ja käyttöönottamiseksi.

Tärkeintä on ilmastonmuutoksen ehkäisy, mutta myös sopeuttamista tarvitaan, koska ilmasto on jo lämmennyt. Tällaisia sopeuttamishankkeita WWF:llä on ainutlaatuisilla luontokohteilla, kuten Amazonin sademetsissä, arktisilla alueilla ja Indonesian koralliriutoilla. Näissä hankkeissa minimoidaan muu ympäristörasitus, jotta yhteisvaikutus ilmastonmuutoksen kanssa ei ole kohtuuton.

Tule siis mukaan WWF:n ja Nokian kampanjaan jääkarhun puolesta ja palauta vanha kännykkäsi. Nokia on maksanut postimaksun puolestasi. Nokia huolehtii siitä, että puhelimestasi saadaan lähes kaikki materiaali kierrätykseen.

Lue lisää WWF:n ja Nokian kierrätyskampanjasta

Tue WWF:n ilmastotyötä

Teksti: WWF

X